מאת: עו"ד דוד סער
מי זכאי לקבל קצבת אובדן כושר עבודה?
פיצוי אובדן כושר עבודה מגיע לעובד שיש לו תכנית פנסיונית כגון ביטוח מנהלים או קרן פנסיה, הכוללת סעיף כיסוי לאובדן כושר עבודה. הפיצוי ניתן לעובד שהיה עליו להפסיק לעבוד מסיבה של מחלה או תאונה, לאחר תקופה ההמתנה הקבועה בתנאי התוכנית ועד גיל 65. ישנן גם פוליסות ביטוח אובדן כושר עבודה פרטיות שאנשים רוכשים לעצמם, ובמקרה כזה ניתן יהיה לתבוע גם את פוליסות הביטוח הפרטיות ולקבל פיצוי חודשי בגין אובדן כושר עבודה.
מה התנאים לקבל קצבת אובדן כושר עבודה?
קצבת אובדן כושר עבודה תינתן למבוטח לאחר שהוכח שאינו יכול להמשיך לעבוד במקצוע או בתחום העיסוק שבו עבד עד לקרות מקרה הביטוח. התנאים לקבלת הקצבה קבועים בפוליסה או בקרן הפנסיה והם ידועים טרם תחילת הביטוח. לרוב, תביעת אובדן כושר עבודה תאושר לאחר שיוכח כי המבוטח חלה במחלה או נפצע בתאונה באופן כזה אשר לא מאפשר לו להמשיך לעבוד. ביטוח אובדן כושר עבודה יגדיר את עבודתו של העובד כזו אשר עסק בה ב-12 החודשים שקדמו לאירוע. בקרן הפנסיה תוגדר אי יכולתו של עובד לעבוד בתחום עיסוק המתאים לכישוריו, לניסיונו ולתחום עיסוקו בפועל. ישנן פוליסות ביטוח פרטיות שבמסגרתן נקבע המקצוע או העיסוק של המבוטח, ולפי זה יבחן העניין האם המבוטח נמצא באובדן כושר עבודה.
את מי אפשר לתבוע כדי לקבל קצבת אובדן כושר עבודה?
כדי לקבל את הפיצוי המגיע חשוב לוודא הגשת תביעת אובדן כושר עבודה לגוף המתאים.
עובד אשר חבר בקרן פנסיה או שיש ברשותו ביטוח מנהלים הכולל כיסוי אובדן כושר עבודה, יוכל לתבוע את חברת הביטוח שבה הוא מבוטח בהתאם לתנאי כיסוי. במקרה של תאונת עבודה או מחלת מקצוע, ניתן יהיה לתבוע קצבת אובדן כושר עבודה גם מביטוח לאומי. במקרה של זכאות גם מביטוח לאומי וגם מקרן הפנסיה או ביטוח מנהלים, ייתכן ויתבצע קיזוז בין הקצבאות.
איך מגישים תביעת אובדן כושר עבודה?
לצורך הגשת תביעות אובדן כושר עבודה יש להצטייד במסמכים הרלוונטיים המעידים על המצב הרפואי וכן למלא את טופס התביעה של הגוף הנתבע (חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכיוצ"ב). בכל חברת ביטוח או חברה מנהלת לקרן פנסיה ניתן למצוא באתר האינטרנט שלה פירוט הדרישות לצורך הגשת תביעות בתחומים שונים לרבות בתחום אובדן כושר עבודה. ניתן להוריד את טפסי התביעה ולבדוק ברשימה המופיעה בהם, אילו מסמכים דרושים לצורך הגשת התביעה. חשוב לוודא איזה רופא או בעל מקצוע אמור לחתום על הטפסים, ולהגיש אותם באופן מרוכז. באופן כללי ניתן לומר, כי יש צורך להציג מסמכים רפואיים טובים אשר מוכיחים את הטענה כי המבוטח מצוי באובדן כושר עבודה. לעיתים רבות המסמכים הרפואיים המוגשים הם חלשים, ויש לעשות "מקצה שיפורים" על מנת להוכיח את הבעיות הרפואיות שמהם סובל המבוטח. כמו כן, לעיתים רצוי להגיש יחד עם התביעה גם חוות דעת רפואית על מנת שתתמוך בטענות בנוגע לאובדן כושר עבודה.
כך תגדילו את הסיכוי לקבל קצבת אובדן כושר עבודה
מומלץ להיעזר ולהתייעץ עם עורך דין אובדן כושר עבודה אשר בקיא בתחום וידע להנחות אתכם בדרך הטובה והמתאימה ביותר להגיש את התביעה, המועד שבו כדאי להגיש, איזה מסמכים לצרף וכדומה. כאמור, לצורך הגשת תביעת אובדן כושר עבודה יש למלא את טפסי התביעה המתאימים ולצרף את כל התיעוד הנדרש. בהתאם לכך, כדאי לוודא את הדברים הבאים:
- איסוף מסמכים רפואיים רלוונטיים – חשוב לוודא כי המסמכים הרפואיים שאותם אתם מגישים, אכן מוכיחים את הפגיעה או המחלה באופן ברור ומובהק ואינם משאירים מקום לפרשנות.
- חוות דעת רפואית פרטית – יש מקרים שבהם כדאי יהיה לפנות לרופא מומחה באופן פרטי כדי לקבל חוות דעת נוספת אשר ייתכן ותוכל לתמוך בטענות התביעה.
- הכנה לפני ועדה רפואית על ידי עורך דין אובדן כושר עבודה – לעיתים, תביעות אובדן כושר עבודה מסתיימות ללא קיום ועדה רפואית, אך ישנם מקרים בהם המבוטח יוזמן לוועדה רפואית. במעמד הוועדה רפואית חשוב מאוד לשים דגש על הדברים החשובים, ולא לומר דברים שעשויים לפגום בסיכויי התביעה. את כל המידע הזה, מה לומר ומה לא לומר, אפשר לקבל מעו"ד אובדן כושר עבודה המכיר היטב את הנושא וידע להכווין אתכם בצורה הטובה ביותר.
- ייצוג עורך דין אובדן כושר עבודה מול הגורמים השונים – כאשר נדרש להגיש תביעת אובדן כושר עבודה פעמים רבות יש צורך להיות בקשר ולטפל בתביעה מול כמה גורמים שונים. ייצוג על־ידי עורך דין אובדן כושר עבודה יתנהל עבור התובע, מול כל אותם גופים ויפעל אך ורק לטובתו. עורך דין אובדן כושר עבודה יגדיל את סיכויי התביעה בעשרות אחוזים, וההשלכות הכספיות הן משמעותיות מאוד עבור המבוטח. כמו כן, ייתכנו מקרים בהם חברות הביטוח וקרנות הפנסיה יאשרו תביעות אובדן כושר עבודה באופן חלקי, כאשר למבוטח מגיעה קצבת אובדן כושר עבודה מלאה. במקרים כאלו עו"ד אובדן כושר עבודה יוכל להגיש ערעור על החלטה לא צודקת זו, ולשנות את ההחלטה ל-100% קצבת אובדן כושר עבודה.
מה השלבים בהגשת תביעת אובדן כושר עבודה?
להגשת תביעת אובדן כושר עבודה ישנם כמה שלבים:
- השלב הראשון והמומלץ ביותר (כדי להימנע מטעויות שיגרמו לכם להפסיד המון כסף) הוא לפנות לעורך דין המתמחה באובדן כושר עבודה.
- עו"ד אובדן כושר עבודה יבחן את כל פוליסות ביטוח שברשותכם על מנת לדעת איזו פוליסת ביטוח ניתן לתבוע וכמה כסף אפשר להשיג. שלב זה נקרא "סקירת הביטוחים" כדי לבדוק איזה כיסוי ניתן לתבוע.
- בשלב הבא יש להכין את כל המסמכים הרלוונטים לצורך הגשת תביעה, וככל שאין מסמכים רפואיים טובים, עו"ד אובדן כושר עבודה יפנה אתכם לרופאים מומחים על מנת לקבל מסמכים רפואיים טובים שיסייעו להצלחת התביעה.
- בשלב הבא יש לבדוק את טופס התביעה של החברה ולאסוף את כל המסמכים הדרושים בהתאם לדרישות.
- זכרו! בכל מקרה לא ניתן כדאי להגיש תביעה מבלי שבעל מקצוע – עורך דין לאובדן כושר עבודה – עבר על המסמכים ועל התביעה. אל תתנו לטפסים השבלוניים של חברות הביטוח להטעות אתכם... טפסי התביעה הם תביעה לכל דבר ועניין ויש להם משמעות משפטית מובהקת.
טיפים שחשוב לדעת לפני הגשת תביעת אובדן כושר עבודה
רגע לפני הגשת תביעת אובדן כושר עבודה חשוב לבדוק היטב את המסמכים הרפואיים ולוודא שאכן הם מייצגים את המצב הרפואי הקיים לצורך קבלת קצבה. מסמכים שהתיאור בהם יהיה עמום, משתמע לשני פנים ואפילו מוריד את רמת החומרה הרפואית, עשוי לגרום להארכת זמן הטיפול, לבקשת מסמכים והבהרות נוספים ולעיתים אף לדחיית התביעה לחלוטין. לכן, יש להשקיע בהכנת התיק לפני הגשת התביעה לחברות הביטוח, על מנת למקסם את הסיכוי שהתביעה תתקבל.
חשיבות קבלת ייצוג משפטי של עורך דין אובדן כושר עבודה
ייצוג על-ידי עורך דין אובדן כושר עבודה חשוב משלוש בחינות עיקריות ומהותיות:
- הסיבה הראשונה היא העברת הטיפול והתקשורת עם הגופים השונים לאדם חיצוני שזה מקצועו ותחום מומחיותו. בדרך זו ניתן לחסוך זמן יקר, להוריד את הלחצים הקיימים ככל הניתן מעצם הפגיעה וכמובן לאפשר לבעל מקצוע לעשות את מה שהוא יודע הכי טוב.
- הסיבה השנייה היא הצורך במומחיות בתחום שלא תמיד ברור ונהיר לכולם. תחום הביטוח וקרן הפנסיה כולל בתוכו חוקים, כללים, נהלים ובירוקרטיה רבים. כל אלו עשויים להקשות על המבוטח את ההתנהלות מולם וכתוצאה מכך גם להזיק בזמן תביעה. פנייה לעורך דין המומחה בתביעות אובדן כושר עבודה מעלה את הסבירות לקבלת הקצבה במלואה ובזמן קצר יותר.
- הסיבה השלישית מתייחסת למקרים שבהם נדחית התביעה ויש צורך לבדוק האם יש מקום לערער, ואם כן, על איזה בסיס ומה נדרש כדי לשנות את תשובת החברה. עורך דין מומחה ומקצועי יידע כמובן כיצד לעשות זאת בצורה הטובה ביותר.
ייצוג עורך דין אובדן כושר עבודה
ישנם כאלה הסבורים שיוכלו להתמודד עם תביעת אובדן כושר עבודה לבדם, שכן מדובר רק על שליחת מסמכים רפואיים לחברת הביטוח, והחברה תאשר את התביעה. מחשבה זו היא טעות אחת גדולה. חשוב לזכור שלחברות הביטוח וקרנות הפנסיה יש אינטרס לא לאשר תביעות בקלות, היות וכל תביעה שמאושרת עולה המון כסף לחברות הביטוח... וכידוע – הן מעוניינות להשאיר את הכסף אצלם.
אז אם יש לכם ספק בנוגע לצורך בייצוג עורך דין אובדן כושר עבודה – אז אין שום ספק! עו"ד המתמחה בייצוג מבוטחים בנושא אובדן כושר עבודה יוכל לסייע לכם בהכנה לפני הגשת התביעה, לסייע לכם לא לעשות טעויות קריטיות שעשויות להוביל לדחיית התביעה, ויסייע לכם גם בוועדות הרפואיות ככל שיהיו – בדרך לאישור תביעתכם.
קצבת אובדן כושר עבודה היא קצבה חשובה ביותר היות ומטרתה להחליף את שכר העבודה שבאמצעותו המבוטח התקיים. וכעת, כאשר המבוטח לא יכול לעבוד, הוא זקוק לקצבה למחייתו ולמחיית משפחתו, ולא כדאי לקחת סיכונים מיותרים בעניין זה. דחיית תביעתכם ואי קבלת קצבת אובדן כושר עבודה תשאיר אתכם ללא הכנסה שוטפת, ומשפחות אינן יכולות להתקיים ללא הכנסה.
חשיבות חוות דעת רפואית בהגשת תביעת אובדן כושר עבודה
קצבת אובדן כושר עבודה תלויה בתשובת החברה לתביעה שהוגשה. התביעה נסמכת רובה ככולה על המסמכים הרפואיים שמוצגים לחברה, דבר שמצביע על החשיבות והמשמעות שיש למסמכים אלו הן מצד המבוטח התובע והן מצד החברה הנתבעת.
חוות הדעת הרפואית המוגשת לחברה צריכה להיות עניינית ורלוונטית לאירוע הנתבע. היא צריכה להציג את המצב כפי שהוא, להיות ברורה ומובנת וכמובן להציג מסקנה אחת, שהיא חוסר יכולתו של המבוטח להמשיך בעבודתו.
מה אפשר לעשות אם תביעת אובדן כושר עבודה נדחתה?
במקרה של דחיית תביעת אובדן כושר עבודה חשוב לבדוק היטב את הסיבה או הסיבות שבגינן נדחתה התביעה, והן רשומות במכתב הדחייה. בהתאם לפירוט הזה יוכל עורך דין אובדן כושר עבודה לבדוק האם יש מקום לערעור, האם החברה טעתה בתשובתה, האם יש מקום לספק או פתח לשינוי התשובה אם יוצגו מסמכים נוספים. לא תמיד תשובה שלילית היא סוף הדרך, וחשוב לבדוק היטב את מכתב הדחייה אל מול המסמכים שהוצגו, כדי לבדוק מהו הצעד הבא.
סיכום – עורך דין אובדן כושר עבודה
עורך דין אובדן כושר עבודה הוא איש המקצוע שהמבוטח ירצה לצדו בעת תביעת אובדן כושר עבודה. זה האדם אשר ייצג אותו ואת האינטרסים שלו בצורה הטובה ביותר, ידע לטפל בבירוקרטיה ויתנהל ישירות מול הגופים השונים והוא זה אשר ידע לבדוק גם את המקרים שבהם נדחתה התביעה ויש צורך לערער על כך.
שאלות ותשובות בנושא תביעות אובדן כושר עבודה
שאלה: מתי אפשר להגיש תביעת אובדן כושר עבודה?
תשובה: יש להגיש תביעת אובדן כושר עבודה כאשר אירעה תאונה או מחלה אשר גרמו למבוטח לאבד את כושר עבודתו.
שאלה: תוך כמה זמן רצוי להגיש תביעת אובדן כושר עבודה?
תשובה: לא צריך למהר בהגשת תביעת אובדן כושר עבודה, אך עם זאת אסור לקחת את הזמן ולהשתהות. לפני הגשת תביעת אובדן כושר עבודה חשוב מאוד שיהיו בידכם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטים התומכים בטענותיכם, לרבות חוות דעת רפואית המחזקת את טענותיכם, ולאחר מכן ניתן להגיש תביעת אובדן כושר עבודה מבוססת וחזקה שסיכויי הקבלה שלה גבוהים יותר.
שאלה: איך עורך דין אובדן כושר עבודה יכול לסייע לי בתביעת אובדן כושר עבודה נגד חברת ביטוח?
תשובה: עורך דין אובדן כושר עבודה יכול לסייע רבות בתביעת אובדן כושר עבודה. ראשית, עורך דין אובדן כושר עבודה ינחה אתכם אילו מסמכים רפואיים צריך להביא וכיצד להציג את בעיותיכם מול גורמים רפואיים. שנית, עו"ד אובדן כושר עבודה יכול להנחות אתכם כיצד להימנע מטעויות ומפעולות שעשויות לפגוע בסיכויי התביעה שלכם. שלישית, עו"ד אובדן כושר עבודה יכול לייצג אתכם בוועדה רפואית ולהציג את בעיותיכם בצורה המיטבית כך שסיכויי התביעה יגדלו משמעותית.
שאלה: איך אפשר לבדוק אילו ביטוחים יש לי והאם יש לי ביטוח אובדן כושר עבודה?
תשובה: ניתן לבדוק את הביטוחים שלכם דרך אתר "הר הביטוח" ושם גם ניתן לבדוק האם יש לכם ביטוחים פרטיים עם כיסויים של אובדן כושר עבודה. כמו כן, בדרך זו ניתן לבדוק גם את קרן הפנסיה שלכם (אם יש) או ביטוח מנהלים (אם יש).