איך להגיש תביעה קטנה?

מאת:

וודאי ושמעתם לא פעם את המושג "תביעה קטנה". במשפט הישראלי מדובר על הליך הנחשב קצר ופשוט יותר והוא משמש רבים במקרים בהם מדובר על סעד המוגבל לסכום מסוים.

במה עוסקות לרוב תביעות קטנות?

ברוב המקרים תביעות קטנות יעסקו בנושאים צרכניים שונים. לצד נושאים אלו יכולים בתי המשפט לתביעות קטנות לעסוק בנושאים של תביעות נזיקיות פשוטות, תביעות הנוגעות לאפליה, לשון הרע ועוד.

לצד הנושאים הנידונים בתביעות קטנות, מאפיין בולט נוסף נוגע לעובדה כי מדובר בתביעות בהן התובע דורש סכום הנחשב לנמוך באופן יחסי.

גובה הסכום המרבי שניתן לתבוע בתביעות קטנות נקבע בתקנות קבועות המתעדכנות לאורך השנים, כשנכון לינואר 2021 הסכום המרבי שנקבע הינו 33,800 ₪.

למי הסמכות לדון בתביעות קטנות?

הסמכות לדון בתביעות אלו הוא בית המשפט לתביעות קטנות שהוא למעשה חלק מבית המשפט השלום וזאת בהתאם להגדרות בחוק. סמכות הערעור על החלטת בית המשפט לתביעות קטנות הינה המדרגה הבאה אחרי בית המשפט השלום והוא בית המשפט המחוזי.

לאן מגישים תביעה קטנה?

תביעה קטנה ניתן להגיש, כאמור, לאחד מבתי המשפט לתביעות קטנות, כשההחלטה על מקום הגשת התביעה יכולה לכלול את בית המשפט בו נמצא מקום מגוריו של הנתבע, מקום העסק של הנתבע, המקום בו בוצעה עסקה או נחתם חוזה, מקום בו הייתה אמורה עסקה להתבצע אך לא קרתה בפועל, או המקום בו היה אמור להימסר המוצר או השירות במקרים בהם מדובר על תביעה בנושא צרכנות.

כיצד מגישים את כתב התביעה לבית המשפט?

ראשית כל יש להכין כתב תביעה באמצעות טופס כתב תביעה. את כתב התביעה ניתן לכתוב בעברית או ערבית בלבד. לכתב התביעה חשוב לצרף מסמכים נוספים רלוונטיים דוגמת חוזה, חשבונות, חשבוניות, קבלות, תמונות או כל ראיה אחרת עליה מתבססת התביעה.

את כתב התביעה יחד עם נספחיו יש להגיש בשלושה עותקים מלאים וזאת בנוסף לעותק עבור הנתבע. במקרה ומדובר במספר נתבעים, במסגרת כתב התביעה, יש כמובן ליצור עותק מלא לכל נתבע בנפרד.

בעידן הדיגיטלי של ימינו ניתן להגיש את התביעה גם באופן מקוון באמצעות כ . על מנת להגיש התביעה באופן מקוון יש לבצע רישום מסודר ולהזדהות במערכת ההזדהות הממשלתית. לאורך הגשת התביעה, באמצעות "נט המשפט" ובטרם הגשתה, זוכים התובעים להנחיות ברורות כיצד ניתן להגישה באופן ראוי, זאת לצד סיוע טלפוני הניתן מצוות האתר.

ליצירת קשר להכנת תביעה קטנה יש ללחוץ כאן

מהו תשלום האגרה בהגשת תביעה קטנה?

בהגשת תביעה קטנה על התובע לשלם אגרה בגובה של אחוז אחד מסכום התביעה, כשהסכום המינימלי הינו 50 ₪. קביעת אחוז האגרה נקבע ומשתנה מידי פעם על ידי הנהלת בית המשפט.

על התובע להכיר ולדעת כי תשלום האגרה לא יוחזר לו במקרה והחליט בשלב מסוים למשוך את התביעה חלפני שהיא נידונה בבית המשפט. עם זאת, רשאי התובע במהלך הדיון בבית המשפט לבקש מבית המשפט כי הנתבע ישלם את סכום האגרה במקרה ובית המשפט יחליט לפסוק לטובתו.

תובעים אשר יש להם קושי בתשלום האגרה זכאים למלא טופס בקשה לפטור מתשלום אגרה ולצרף אישורים המעידים על חוסר יכולת כלכלית לשלם את האגרה.

ההתנהלות בבית המשפט

תביעה קטנה המגיעה לדיון בבית משפט לתביעות קטנות נחשבת לפחות פורמלית, פשוטה ומהירה יותר. חשוב כי התובע והנתבע ידעו כי כאן לא יוכלו לעשות שימוש בשירותיהם של עורכי דין שיציגו טענותיהם במהלך המשפט.

תובעים ונתבעים יכולים לדרוש מהשופט להיות מיוצגים על ידי מסגרות ארגוניות, כשבקשה, למשל, של התובע להיעזר בארגון מטעמו תאפשר ברוב המקרים לנתבע לבקש עזרה מארגון גם כן וזו סביר להניח שתאושר. במקרים בהם אחד הצדדים הוא עורך דין, קיימת אפשרות לצד השני לבקש ייצוג בדיון גם כן ובית המשפט נעתר לבקשות מסוג זה, על מנת ליצור איזון בניהול ההליך.

בדיון עצמו מתנהל דיון הוכחות קצר בו כל צד חוקר את הצד השני, כשבתום הדיון בתביעה יתן בית המשפט את פסק הדין, אולם הוא יהיה רשאי לדחות את מתן פסק הדין לתקופה שלא תעלה על 7 ימים.

בלא מעט מקרים יכול בית המשפט להכריע בפסק דין המהווה פשרה בין הצדדים החלטת בית המשפט אם לקבל או לדחות התביעה או אולי לקבלה באופן חלקי אפשרית מבלי הצורך מצידו לנמק החלטתו.

משרדנו בעל ניסיון רב בהכנת תביעה קטנה או בהכנת כתב הגנה בתביעות קטנות, בהצגת הטיעונים המשפטיים הנכונים לרבות החוקים והתקנות הרלוונטיים, הכנת התובע או הנתבע לדיון ועוד כיו"ב.

ליצירת קשר לחץ כאן

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן