תגמול נצרך או תגמול פרישה מוקדמת?
מאת: עו"ד דוד סער
השאלה שנבחנה במאמר זה, הינה האם הנכה זכאי לתגמול נצרך או לתגמול פרישה מוקדמת?
סעיף 7(א) לחוק הנכים (תגמולים ושיקום) קובע כהאי לישנא:
"נכה שדרגת נכותו אינה פחותה מ-50% והוא נצרך, ישולמו לו..148.7% מסך כל המשכורת המשתלמת לעובד המדינה שדרגת משכורתו היא 22 של הדירוג המנהלי ואם יש לנכה ילד – 165.2% מהדרגה הקובעת."
"נצרך" – אדם שאינו מסוגל להשתכר למחייתו ואין לו הכנסה מספקת למחייתו.
לעומתו, סעיף 7ד' לאותו חוק, קובע כך:
"נכה בן 50 שנים או יותר, שנתקיימו בו הוראות סעיף 7ג ואשר פרש כליל מעבודתו או ממשלח ידו, ורופא.. קבע, שאינו מסוגל לעבוד בעבודה כלשהי או לעסוק במשלח יד כלשהו, תשולם לו תוספת לתגמוליו בהתאם לגילו, שלא תעלה על 92.1% מן המשכורת המשולמת לעובד המדינה שדרגת משכורתו היא 17 של הדירוג המינהלי.."
במקרה דנן, קבעה ועדת הערר של משרד הביטחון, כי המשיב, נכה צה"ל, זכאי לתגמול נצרך, זאת על אף שהינו מעל גיל 50. לדידו של קצין התגמולים, סעיף 7(א) לחוק מעניק תגמול לנכה שלא היה מסוגל לעבוד כלל עקב נכותו, וזאת להבדיל מנכה אשר השתקם ועבד במשך שנים ופרש מעבודתו בגיל מתקדם, שאז חל עליו סעיף 7ד'. לדעת קצין התגמולים, נכה נצרך לפי סעיף 7(א) מתייחס לנכה בגיל העבודה, דהיינו עד גיל 50 אשר עקב נכותו אינו מסוגל לעבוד ואין סיכוי לשקמו, בעוד שתגמולים לפי סעיף 7ד' מתייחסים לנכים שגילם המתקדם (50+) ומצבם הרפואי אינו מאפשר המשך העסקתם.
עוד נטען כי הוראת סעיף 7ד' היא הוראה ספציפית אשר חלה על נכים שהגיעו לגיל 50 ולפיכך נכה שעבר את גיל ה-50 אינו זכאי לקבל תגמול כנצרך.
ביהמ"ש לא קיבל את הפרשנות הנטענת ע"י קצין התגמולים. לדידו הוראת סעיף 7(א) לחוק מעמידה ארבעה תנאים לקבלת תגמול נצרך, שאחד מהם הינו שאין לנכה הכנסה מספקת למחייתו. תנאי זה אינו כלול בסעיף 7ד' לחוק ולכן לא ניתן לקבוע כי סעיף 7ד' הינו הוראה מיוחדת החלה על נכים שמעל גיל 50 וכי עניינם צריך להיבחן אך ורק לפי הוראה זו.
כן נקבע כי סעיף 7ד' שהוסף לחוק הנכים בשנת 1984, לא נועד לגרוע או לצמצם מזכויותיהם של הנכים אשר היו זכאים לתגמול לפי סעיף 7(א), לפני התיקון.
לאור כל האמור לעיל, קבע בית המשפט המחוזי כי יש לדחות את הערעור בכל הנוגע לשאלת תחולת סעיף 7ד' על המקרה דנן, והורה לקצין התגמולים לבחון האם המשיב עומד בתנאי סעיף 7(א) לחוק, קרי שאין לו הכנסה מספקת למחייתו.
עא (חי') 1289/05 משהב"ט אגף השיקום ק.תגמולים נ' חזן סימון
דוד סער, עו"ד