פטור ממס מסיבות רפואיות

רבים יודעים שאנשים שיש להם נכות זכאים לקצבאות והטבות כאלו ואחרות, אך רק מעטים יודעים, שאנשים שיש להם נכות עשויים לקבל גם פטור ממס מסיבות רפואיות. פטור ממס מסיבות רפואיות יכול לסייע לא רק לבעלי הכנסה גבוהה, אלא גם לרבים אחרים.

מי זכאי לפטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות? מי זכאי להחזרי מס מסיבות רפואיות? מי זכאי לפטור ממס על קופת גמל מסיבות רפואיות? ואילו עוד פטורים ממס ניתנים לזכאים מסיבות רפואיות?

פטור ממס מסיבות רפואיות

מי זכאי לפטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות?

אדם שנקבעה לו דרגת נכות מזכה, יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות. דרגת נכות מזכה בפטור היא דרגת נכות של 100% למשך 185 ימים לפחות, או דרגת נכות קבועה של 100%. בנוסף גם מי שנקבעה לו נכות משוקללת למשך 185 ימים לפחות, של 90%, כשאחד מהליקויים הגורמים לנכות עומד לפחות על 40%, יהיה זכאי גם כן לפטור ממס הכנסה.

מהי ועדה רפואית לפטור ממס מסיבות רפואיות?

כדי לקבל פטור ממס מסיבות רפואיות, על מבקש הפטור קודם כל להוכיח את דרגת הנכות שנקבעה לו, בהתאם לליקויים שנגרמו לו. הוועדה הרפואית לפטור ממס, בוחנת את הנכות שנגרמה, וקובעת את הדרגה של הנכות.

אם טרם נקבעה למבקש הפטור דרגת נכות מזכה, עליו להגיש טופס בקשה לוועדה רפואית להקלות במסים (טופס 169).

איך מגישים את הבקשה לוועדה רפואית לפטור ממס?

כדי להגיש בקשה לוועדה רפואית לצורך פטור ממס, יש להגיש טופס 169, מלווה במסמכים המעידים על אחוזי נכות שנקבעו בוועדות רפואיות אחרות (אם ישנם), ובכל המסמכים הרפואיים המעידים על כלל הליקויים שבגינם אתם תובעים נכות.

מסמכים רפואיים רלוונטיים יכולים להיות מכתבי סיכום מרופאים מומחים, מכתבי סיכום אשפוז בבית החולים, מכתבי סיכום ניתוח, מכתבי שחרור ממיון, תוצאות בדיקות דימות, ובדיקות מעבדה אחרות, תוצאות ביופסיה ועוד. ניתן להיעזר בכלי של ביטוח לאומי המסייע להחליט אילו מסמכים רפואיים מומלץ לצרף לתביעה בנושא נכות.

מה עלות ההליך של ועדה רפואית לפטור ממס?

ההליך של ועדה רפואית לצורך פטור ממס מסיבות רפואיות כרוך בתשלום אגרה בסך של 679 ₪. המחיר מתעדכן מדי שנה.

במקרה שתרצו לערער על ההליך, תוכלו לעשות זאת, תוך 45 ימים לאחר שקיבלתם את ההחלטה של הוועדה הרפואית. עליכם להגיש למס הכנסה בקשת ערעור כתובה, ולשלם עליה תשלום אגרה נוסף בסך של 979 ₪.

מי פטור מהוועדה הרפואית לפטור ממס?

אם מבקש הפטור הוא בעל תעודת עיוור או לקוי ראייה, או שנקבעה לו דרגת נכות רפואית מזכה בביטוח לאומי, במשרד הביטחון או בהתאם לחוק נפגעי הנאצים, הוא רשאי לעדכן את הנכות שנקבעה במערכת תיאום המס, וכך גם לקבל פטור מהוועדה הרפואית.

בנוסף גם אם למבקש הפטור ממס יש ילד מתחת לגיל 18 עם גמלה מזכה בפטור ממס הכנסה, הוא עשוי לקבל פטור מוועדה רפואית. במקרה זה על מבקש הפטור להתבסס על המסמכים הרפואיים בגינם הוא זכאי לקבל גמלת ילד נכה.

מי זכאי להחזר מס הכנסה מסיבות רפואיות?

מי שזכאי לקבל פטור ממס הכנסה בעקבות מצבו הרפואי, יכול לקבל החזר מס עד 6 שנים אחורה, בהתאם למועד שנקבע כתחילת הזכאות לפטור ממס מסיבות רפואיות. מס הכנסה יבררו את הזכאות להחזר מס, בהתאם להכנסות של הזכאי לפטור ממס בשנים המבוקשות.

חשוב לדעת שגם יורשים של אדם שהיה זכאי לפטור ממס, עשויים להיות זכאים לקבל את החזר המס לו היה זכאי הנפטר, על הכנסות שהתקבלו במהלך חייו.

מה גובה הזכאות לפטור ממס מסיבות רפואיות?

הזכאות לפטור מלא מתשלום מס, ניתנת למי שיש לו הכנסה חייבת במס, עד לתקרה הקבועה בחוק, המשתנה מעת לעת.

גובה הזכאות לפטור ממס מסיבות בריאותיות משתנה בהתאם למספר תנאים:

  • נכות קבועה של יותר משנה – עד לסך של 430,800 ₪ בשנה.
  • נכי צה"ל או נפגעי פעולות איבה שנקבעה להם נכות קבועה והם זכאים לתגמול חודשי – עד לסך של 661,200 ₪.
  • הכנסה פסיבית שלא מעבודה, כמו למשל הכנסה משכר דירה או הכנסה ממניות – עד לסך של 79,320 ₪.
  • נכות זמנית של יותר מ-185 ימים אך פחות משנה – עד לסך של 79,320 ₪.

מי זכאי לפטור ממס על קופת גמל מסיבות רפואיות?

אדם שהחל לחסוך בקופת גמל, ולאחר מכן נקבעה לו נכות קבועה של לא פחות מ-75%, יהיה זכאי לקבל פטור ממס על משיכת קופת גמל. בנוסף יכול לקבל פטור ממס על משיכת קופת גמל, גם אדם קרוב לאדם שנקבעה לו נכות של למעלה מ-75%, שהוא בן הזוג, הורה, סב, צאצא או בן זוג של אחד מאלה.

כדי למשוך את הכספים מקופת הגמל בפטור ממס יש להגיש טופס 159, טופס בקשה למשיכת כספי תגמולים ללא ניכוי מס, ולצרף לבקשה את המסמכים הנדרשים, כגון אישור מקופת הגמל ואישור על דרגת הנכות.

במקרים חריגים, קרוב לאדם שנקבעה לו נכות, כפי שהוגדר לעיל, יוכל לקבל פטור ממס על משיכת קופת גמל. מקרים אלו יתאפשרו אם נקבע שהוצאות הטיפול הרפואי הן גבוהות במיוחד ועולות על מחצית מהכנסתו או הכנסת בן הזוג. במקרים אלה, יש להוכיח את הטענות על ההוצאות, ולצרף לבקשה מסמכים רלוונטיים המעידים על גובה ההוצאות וגובה ההכנסות.

מי זכאי לפטור ממס על רכב?

ידוע שהמס על רכב בישראל הוא גבוה מאוד, מה שמייקר באופן ניכר את עלויות הרכב בארץ. שיעור מס גבוה על רכב, עשוי למנוע מאנשים שיש להם נכות וזקוקים לרכב לצורך ניידות, לרכוש רכב. לכן חשוב שמי שזקוק לרכב לצורך ניידות, ידע שיתכן והוא זכאי לפטור מתשלום מס על רכב.

כך למשל אדם עשוי להיות זכאי לפטור ממיסים על רכישת רכב, ולפטור מתשלום אגרת רכב, אם נקבעה לו נכות קבועה של 30% לפחות בגפיים התחתונות, של 50% לפחות בשל כל סוג פגיעה אחר, או שנקבעה לו נכות מצטברת של 55%, כאשר 10% מתוכה לפחות היא נכות ברגליים באגן בעמוד השדרה או בגב.

על מנת לממש את הפטור, יש לפנות למי שהעניק את דרגת הנכות (ביטוח לאומי או משרד הביטחון), או לעבור ועדה רפואית מתאימה שתקבע את הזכאות. לאחר קבלת הזכאות, ניתן להגיש את הבקשה לפטור מתשלום מס על הרכב.

מי זכאי לפטור חלקי ממס רכישה מסיבות רפואיות?

אדם שנקבעה לו נכות רפואית קבועה של 100%, או נכות משוקללת של 90% לפחות, עשוי להיות זכאי לקבל פטור חלקי ממס רכישה של דירה.

כמו כן עשויים להיות זכאים לפטור חלקי ממס רכישה גם קטועי גפה, משותקים, עיוורים, לקויי ראיה, ניצולי שואה, נכי צה"ל, נפגעי פעולות איבה ובעלי נכות מעבודה או מתאונת דרכים שנקבעה להם נכות בשיעור של 50% לפחות.

בנוסף גם אדם שנקבע לו אי כושר להשתכר בדרגה קבועה של 75% לפחות, עשוי להיות זכאי לקבל פטור חלקי ממס רכישה.

הפטור החלקי ניתן על רכישת דירה יחידה, שאינה עולה על 2.5 מיליון ₪, והוא ניתן לכל היותר פעמיים במהלך החיים.

הזכאות לפטור ממס לעובדים שיש להם נכות חמורה

בשורה התחתונה, המדינה מעודדת אנשים שיש להם נכות להמשיך לעבוד ולהשתכר ככל יכולתם, ולכן אנשים שיש להם נכות חמורה, עשויים להיות זכאים לא רק לקצבאות, אלא גם לפטור ממס מסיבות רפואיות.

החשיבות היא רבה בעיקר למי שחרף הנכות שלו, מצליח להמשיך לעבוד או למצוא מקורות הכנסה פסיביים. הזכאות לפטור ממס מסיבות רפואיות מוענקת לזכאים, גם אם הם אינם זכאי לקבל קצבה בשל ההכנסות הגבוהות שלהם.

כך אנשים שיש להם נכות והם בעלי הכנסה מעבודה החייבת במס, יכולים לזכות בפטור ממס הכנסה, עד להכנסה הגבוהה של כ-36,000 ₪ בממוצע בחודש, או של כ-55,000 ₪ בממוצע בחודש, אם הם נכי צה"ל או נפגעי פעולות איבה. כמו כן הם עשויים לזכות בפטור ממס הכנסה על כל הכנסה אחרת (כמו למשל שכירות, מניות ועוד), עד לסך של כ-6,600 ₪ בממוצע בחודש.

יחד עם זאת, הפטור ממס מסיבות רפואיות לא ניתן רק לעשירים ובעלי הכנסות גבוהות, אלא גם במספר מקרים נוספים, המקלים על חייהם של אנשים המתמודדים עם נכות חמורה.

כך רבים מהאנשים שיש להם נכות חמורה עשויים לקבל גם הם פטורים מתשלומי מס מסיבות רפואיות, כמו פטור מתשלום מס על משיכת קופת גמל, פטור חלקי ממס רכישה על דירה ופטור מתשלומי מס על רכישת רכב.

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן