היש לקזז קצבאות שאירים המתקבלים מפנסיה מקיפה מסכום הפיצוי ?
מאת: עו"ד דוד סער
אלמנה וילדיה הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי לקבלת פיצוי בגין מותו של אב המשפחה בתאונה בה היה מעורב.
המנוח רכב על אופניו, כאשר רכב שנסע לידו פגע בו וגרם לפציעתו החמורה. המנוח פונה ממקום האירוע לבית החולים, שם נותח אולם מאמצי הצוות הרפואי להצילו לא צלחו, והוא נפטר.
התובעים ביקשו לקבל פיצוי מאת חברת הביטוח של הרכב הפוגע, אולם בין יתר טענותיה של חברת הביטוח, במטרה לקזז מסכום הפיצוי, הועלתה על ידם הטענה כי יש לקזז מהסכום שיפסק את קצבאות השאירים ששולמו וישולמו להן על ידי קרן הפנסיה של המנוח.
התובעים התנגדו וטענו כי התשלומים המשולמים וישולמו למשפחה על ידי קרן הפנסיה הינם מכח חוזה ביטוח ואין לקזזם.
פנסיה מקיפה – אין מקום לקיזוז
בית המשפט שדן בתביעה ובגובה הפיצוי הכולל, נדרש לדון בסוגיה זו ולהכריע, האם הכספים המשולמים מכל קרן הפנסיה מקורם בחוזה ביטוח, שאז אין מקום לקזזם, או שמא מדובר בפנסיה של התלויים ואז יש מקום לקיזוז הסכום המשולם ושישולם למשפחה.
בית המשפט קבע כי לעיתים קיים קושי להבחין האם התשלומים המשולמים על ידי קרן הפנסיה הינם מכוח תגמולי ביטוח או לא. הקושי מתגבר כיום מאחר והקרנות משווקות תכניות ביטוח שונות ומבחינה מהותית קשה להבחין מהו המהות של ההתקשרות.
במקרה דנן, קבע בית המשפט כי המנוח בחר במסלול של פנסיה מקיפה, הכולל גם כיסוי ביטוחי בגין מקרה של נכות ומוות לפני גיל הפרישה. כיסוי ביטוחי זה המשלב פן של ביטוח גרידא, מזכה את המשפחה בקבלת מלוא הפיצוי ללא קיזוז כלשהו.
דוד סער, עו"ד