תביעת נזק גוף מתאונה – נזק גוף במקום ציבורי
מאת: עו"ד דוד סער
המדריך המלא להגשת תביעת נזקי גוף
בכל יום אנו מסתובבים במרחב הציבורי – בדרך לקניות או לבנק, בדרך לעבודה וחזרה ממנה, בדרך למכרים או משפחה ועוד ועוד. הליכה או ריצה ברחוב או בגינה ציבורית הינם דבר שבשגרה ואנו בכלל לא חושבים שיש בכך סיכון. יחד עם זאת, בחינת מספר התביעות שהוגשו בגין נזקי גוף של מי שנפגע במרחב הציבורי, מעלה נכון מעניין והוא – משנה לשנה כמות התביעות רק עולה, מה שמצביע על הסיכונים הטמונים במרחב הציבורי ובמקומות ציבוריים.
מהו נזק גוף מתאונה ומתי אהיה זכאי ל- פיצוי בגין נזק גוף מתאונה
נזק גוף הוא פגיעה בגוף או בנפש, לרבות מוות. כל נזק נפשי או גופני שנגרם יכול להיות מוגדר כ"נזק גוף".
נזק גוף יכול לקרות מגוון גורמים, ובין היתר ישנם המקרים הבאים:
- נזק גוף מנפילה
- נזק גוף מהחלקה
- נזק גוף מחבלה
- נזק גוף מנפילה במדרכה
- נזק גוף מנפילה בקניון
- נזק גוף נפילה בחניון
- נזק גוף מנפילה ברחוב
- נזק גוף כתוצאה ממכשול ברחוב
- נזק גוף מתאונת דרכים
- נזק גוף מרשלנות
- נזק גוף נפילה במקום ציבורי
- נזק גוף תאונה ברחוב
והמקרים עוד רבים ומגוונים…
זה יכול לקרות בכל מקום ובכל עת או סיטואציה, והרבה פעמים זה תופס אותנו בהפתעה מבלי שחשבנו שמשהו דומה עלול לקרות.
אולם חשוב מאוד לדעת שלא די בעובדה שנגרם נזק גוף כדי להיות זכאים לפיצוי.
תביעת נזקי גוף – או בשמה היותר רשמי "תביעת נזיקין" מתבססת בעיקרה על הוראות פקודת הנזיקין [נוסח חדש], אשר מגדיר את העילה בגינה ניתן לתבוע ואילו הוכחות יש להמציא על מנת שניתן יהיה להגיש תביעה בגין נזק גוף ושיפסק פיצוי במסגרת תביעת נזקי גוף
בהתאם לפקודת הנזיקין, עוולה מורכבת משלושה יסודות:
- מעשה/מחדל
- נזק
- הקשר בין המעשה/מחדל לבין הנזק
מדובר על מעשה רשלני או בניגוד להוראות חיקוק או מחדל (העדר מעשה), אשר גרמו לפגיעת הגוף בגינה מבקשים פיצוי. ניתן לתבוע בגין עוולת רשלנות ו/או הפרת חובה חקוקה וכן בהתאם לעוולות ספציפיות המוזכרות בפקודה.
דוגמאות לאירוע בגינו ניתן לתבוע, במידה ונגרם נזק ממשי – שבר או חבלה משמעותית אחרת שגרמה לנכות:
- אדם רץ בגינה ציבורית ומעד בגלל בור שהיה בשביל.
- אדם יצא מהקניון, ירד במדרגות לרחוב והחליק על שלולית.
- אדם הלך ברחוב ונפל עליו עץ.
- אדם הלך ברחוב ומעד מאבן שפה שבורה או בולטת.
לאחר שיוצגו מסמכים רפואיים המעידים על הפגיעה ותאור המקרה המתייחס לאופן הפגיעה (מתי אירעה הפגיעה, איפה אירעה הפגיעה, איך אירעה הפגיעה, עדים לתאונה וכד'), יש לצרף חוות דעת רפואית על מנת שהרופא יוכיח את הקשר הסיבתי בין האירוע לבין הנזק שנגרם, וכן שהרופא יקבע את גובה הנכות שנותרה בשל הפגיעה.
איך מגישים תביעת נזק גוף – ונגד מי מגישים תביעת נזקי גוף
הגשת תביעה בגין נזקי גוף הינה תהליך מורכב וממושך, שמתחיל מיום הפגיעה ונמשך לפחות שנה מהפגיעה, שאז הנזק מתגבש. ישנם אנשים שמגישים תביעות בעצמם, אולם אין תחליף ל- עורך דין מומחה בתביעות נזקי גוף – עורך דין מקצועי בתביעות נזקי גוף יוכל לייעץ ולכוון כיצד להתכונן לתביעה כבר בסמוך לאחר הפגיעה ובהמשך ימליץ על רופאים מתאימים ועל רופא שיכתוב את חוות הדעת שתוגש גם לבית המשפט יחד עם התביעה.
נזק גוף יכול לקרות במגוון סיטואציות ויש לכך השלכה לגבי הגורם הרלבנטי אליו יש לפנות ב- תביעת פיצויים בגין נזקי גוף
דוגמאות:
- נזק גוף שנגרם ברחוב יגרור בדרך כלל תביעה נגד העירייה או את המועצה האזורית, אשר בבעלותן השטח הציבורי.
- נזק גוף שנגרם במדרגות קניון יגרור בדרך כלל תביעה נגד בעלי הקניון.
- נזק גוף שנגרם בדרך לעבודה או נזק גוף שנגרם בדרך חזרה מהעבודה יגרור בדרך כלל תביעה גם נגד ביטוח לאומי.
- נזק גוף שנגרם לתלמיד בית ספר אשר נפגע בגינה ציבורית יגרור בדרך כלל תביעה גם נגד ביטוח תאונות אישיות תלמידים אשר מכסה נזקים שנגרמו בכל שעות היממה, לא משנה באיזה מקום.
אלה רק דוגמות ספורות. עורך דין מיומן בתביעות נזקי גוף יידע לבדוק בהתאם לנסיבות של כל מקרה ומקרה, ולמצות את מלוא הזכויות המגיעות לכם מכל הגורמים הרלבנטיים, ולדאוג שהפיצוי שתקבלו יהיה פיצוי מקסימלי בגין נזקי גוף.
נזק גוף מתאונה – מהם הצעדים הראשונים בהם יש לנקוט
- לתעד את המפגע ואת מקום התאונה – כאשר נגרם נזק גוף מתאונה חשוב מאוד לתעד את מקום התאונה ולצלם את הדברים שגרמו לתאונה. חשוב מאוד גם לכתוב את האירועים בסמוך לפגיעה, שאז הזיכרון רענן וזוכרים את כל הפרטים. חשוב לתעד במדויק – היכן זה קרה ומתי (תאריך ושעה), תיאור של המפגע, אם נכח במקום עד והוא מוכן להעיד, אז לקחת פרטים כדי שיהיה אפשר ליצור עימו קשר בהמשך.
חלק מהתיעוד זה צילום של המפגע מכמה זוויות, ושל הנזק שנגרם – גם כן מכמה זוויות. רצוי מאוד גם צילום וידאו (להסריט בטלפון) על מנת שניתן יהיה להציג גם תמונות רגילות וגם סרטוני וידאו..
חשוב – לצלם כמה שיותר מהר, כיון שלעיתים דברים משתנים ופתאום נגלה שהמפגע כבר לא קיים. זה קורה המון! לדוגמא: נפילה במדרכה בגלל אבנים עקומות, אחרי שפונים לעירייה לעיתים היא ממהרת לתקן את המפגע, ואז אם המפגע לא צולם בזמן אמת – לא ניתן לצלם את המפגע כי הוא תוקן.
- לדווח על המפגע – כאשר מדובר במפגע במקום ציבורי, בדרך כלל נדווח למוקד העירייה, אולם במקרים אחרים יתכן שצריך להגיש תלונה למשטרה או לפנות לגורם אחר.
- לפנות לקבלת טיפול רפואי ולאסוף את כל החומר הרפואי הקשור לתאונה, ובין היתר, קבלה ממד"א, טיפולים רפואיים, תרופות שנרכשו ועוד.
ישנם עוד צעדים ופעולות שיש לנקוט כבר בסמוך לקרות אירוע התאונה, בהתייחס לנסיבות הספציפיות של המקרה, ומכאן החשיבות הקריטית בפנייה מיידית ל- עורך דין מומחה בנזקי גוף אשר יוכל להדריך אתכם כבר בשלב הראשוני. לשלבים הראשונים של תיעוד האירועים יש חשיבות גדולה והם ישפיעו על המשך ניהול התביעה ולעיתים הם גם יכריעו אם התביעה תצליח או תיכשל.
עורך דין שמתמחה בהגשת תביעות נזקי גוף יוכל להדריך אתכם לאיזה רופא לגשת ואיזה מסמכים לאסוף, וכן מה עליכם לעשות כדי להיות זכאים לפיצוי המקסימלי בגין תאונה שגרמה לנזק גוף
ישנן שתי דרכים לקבוע את אחוזי נכות במקרה של נזק גוף :
- בהתאם לקביעת ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי – כאשר מדובר על נזק גוף שנגרם מתאונת דרכים
- בהתאם לחוות דעת רפואית ערוכה כדין לבית משפט מטעם רופא מומחה בתחום הפגיעה.
משרד עורכי דין לנזקי גוף ותאונות המטפל ב- תביעת נזקי גוף מתאונה יוכל להפנות אתכם למומחים רפואיים מתאימים שיתנו חוות דעת מקצועיות וערוכות כנדרש לצורך קבלת מקסימום פיצוי. כמו כן, במסגרת ניהול ההליכים תוכלו לקבל גם ליווי והכוונה בוועדות רפואיות אשר יכולות לקבוע לכם אחוזי נכות גבוהים – מה שעשוי להגדיל את הפיצוי שתקבלו בסוף ההליך.
איך עו"ד לנזקי גוף יכול לסייע ב- תביעת פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו בתאונה
עורך דין לנזקי גוף – עורך דין מקצועי ומנוסה בנזקי גוף ינחה אתכם כבר בשלבים הראשוניים, בסמוך לאחר אירוע הפגיעה, יסביר ויתן ייעוץ משפטי לגבי הצעדים שעליכם לנקוט, ובהמשך ילווה אתכם בהגשת התביעה, בניהולה בבית משפט, ועד לסיומה לצורך קבלת פיצוי מקסימלי.
חשוב לדעת – התיישנות תביעה הינה 7 שנים, אולם תביעה לפיצוי מחברת ביטוח מתיישנת בתום 3 שנים ממועד אירוע התאונה. יחד עם זאת, תיקון לחוק חוזה הביטוח מיום 26.11.2020 האריך את תקופת ההתיישנות בביטוחי חיים, מחלות ואשפוז וכן ביטוחי סיעוד, לתקופה בת 5 שנים מקרות האירוע הביטוחי.
עברתי תאונה שגרמה לי נזקי גוף – אני אקבל פיצוי? מה יהיה גובהו של הפיצוי?
חשוב לדעת כי סוג הפציעה והשפעתה על המוגבלות בתפקוד ובכושר ההשתכרות, ישפיעו על שיעור הפיצוי. כך למשל, פגיעה באצבע יכולה להשפיע מאוד על מי שמתפרנס מנגינה (פסנתר, גיטרה) לעומת מי שעובד בתפקיד פקידותי.
הפיצוי הנתבע נועד "להחזיר את המצב לקדמותו" לפני הפגיעה, ומתחלק לשניים – פיצוי ממוני ופיצוי לא ממוני.
פיצוי בגין נזקי גוף מתאונה – פיצוי ממוני
פיצוי זה מורכב מהוצאות שהוצאו בקשר לפגיעה כמו טיפולים רפואיים, ניידות ונסיעות, עזרת הזולת (עזרת צד ג'), הפסדי השתכרות לעבר ולעתיד, עלות חוות הדעת ששולמה לצורך הגשת התביעה, ועוד ועוד.
מדובר על נזק כספי שניתן לחשבו ולכמתו. לשם הוכחות נזק זה יצורפו תחשיבים מפורטים ומבוססים ואסמכתאות המעידות על תשלומים שבוצעו או על הפסדים שנגרמו.
מכאן החשיבות של איסוף ותיעוד כל החשבונות והקבלות שקיבלתם לצורכי טיפול וריפוי, כולל אישורי מחלה ואסמכתאות להיעדרות מהעבודה, וכן תיעוד הפסדי השתכרות (לגבי עצמאי זה יכול להיות באמצעות דוחות שומה) וכיוצ"ב. התביעה ברכיב זה תתייחס להוצאות שניתן לכמתן, אך גם להוצאות עתידיות.
פיצוי בגין נזקי גוף מתאונה – פיצוי לא ממוני
פיצוי זה מורכב מפרמטרים שלא ניתנים לכימות, כגון נזק נפשי (דכאון, חרדות, פוסט-טראומה), עוגמת נפש, כאב וסבל וכיוצ"ב. כיון שלא ניתן לכמת את הפגיעה בכסף, ועוצמת הפגיעה משתנה מאדם לאדם, הפיצוי יוערך בהתאם לשיקול דעתו של עורך הדין.
שיעור הפיצוי יהיה על בסיס חומרת הפגיעה בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו והאם מדובר בפגיעה זמנית או לצמיתות, וכן בהתאם לפגיעה בתפקוד הנובעת מאותה פגיעה. ככל שהפגיעה תגביל יותר במהלך חיי היומיום, כך שיעור הפיצוי יהיה גבוה יותר. עורך דין מנוסה בנזקי גוף יידע לתת אומדן ריאלי בהתאם לפגיעה, ולא "לנפח" את התביעה ללא כל בסיס.
חשוב לדעת – הפרמטרים האישיים של הנפגע משפיעים על גובה הפיצוי. כך למשל בחור צעיר יהיה זכאי לפיצוי גבוה יותר כיון שהוא עתיד לחיות שנים רבות יותר ולכן אובדן ההכנסה יהיה לאורך שנים רבות יותר, הסיוע הסיעודי שיצטרך לקבל, משך הזמן שיקבל טיפולים רפואיים וכו'.
גם למצב בריאותי קודם יש השלכה על גובה הפיצוי. אם ישנה הגבלה רפואית קודמת המשפיעה על יכולת התפקוד וההשתכרות. אם יש כזו, הרי שיש לקזז אותה בהתחשב במוגבלות שנגרמה עקב הפגיעה הנוכחית.
אשם תורם במקרים של נזקי גוף מתאונה
כאשר קיים מפגע במקום ציבורי שגרם לנזק גוף בית המשפט יבחן האם ניתן היה להימנע או להסיר את אותו מפגע. חובת הזהירות של בעלי השטח עשויה להטיל עליהם אחריות על האירוע, כלפי עוברי אורח במקום. חובתה לדאוג לתחזק את השטח ולמנוע קיום מפגעים במקום ציבורי, ואף להציב שלטי אזהרה ותאורה מתאימה כדי להקטין את הסיכון לתאונות שיגרמו לפגיעות אצל עוברי אורח.
אולם אם ימצא שהנפגע התרשל או נקט בסיכון בלתי סביר מרצונו, עשוי בית המשפט לייחס לו אשם תורם. למשל, יש בור גלוי על המדרכה, הנפגע ראה את הבור ובכל זאת החליט לקפוץ מעליו כאשר יכול היה בקלות לעקוף אותו מהצד, ומהקפיצה נפל ונחבל. במקרה כזה עשוי בית המשפט להטיל על הנפגע אשם תורם.
לתשומת לב, אשם תורם לא פוגע בזכות להגיש תביעה, אלא יכול להפחית את הפיצוי שאותו נפגע יקבל.
שימו לב – מקרה מוות אינו מבטל את עילת התביעה בנזקי גוף. במקרה כזה, השאירים או העזבון זכאי לתבוע, אולם רכיבי הפיצוי יהיו שונים מאלו של אדם חי שנפגע.
רצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין המתמחה בנזקי גוף שנגרמו מתאונה על מנת שיוכל לערוך סימולציה ותחשיבים ריאליים ומקיפים, הן לגבי סיכויי התביעה והן לגבי הפיצוי שניתן לקבל בכל מקרה ומקרה.
לסיכום, הפיצוי שניתן לקבל בגין תאונה שגרמה לנזק גוף יהיה מורכב בדרך מהרכיבים הבאים, וייתכנו רכיבים נוספים:
- הפסדי שכר לעבר ולעתיד.
- הפסדי זכויות סוציאליות לעבר ולעתיד (פנסיה, קרן השתלמות וכו').
- עלות טיפולים רפואיים לעבר ולעתיד.
- הוצאות נסיעה וניידות לטיפולים רפואיים לעבר ולעתיד.
- עזרת הזולת, עזרת צד ג' לעבר ולעתיד.
- נזק לא ממוני – כאב וסבל ועוגמת נפש.
- הוצאות משפט כגון: אגרות, חוות דעת, וכל הוצאה אחרת שהייתה לצורך ניהול ההליך.
- שכר טרחת עורך דין
עורך דין מקצועי ומיומן יודע להביא את הטיעונים המשפטיים הנכונים, מכיר את הפסיקה והחוק, ויודע כיצד למקסם את הפיצוי בגין הנזקים שנגרמו, ויודע להפנות לכל ראשי הנזק המתאימים שיוכלו למקסם את הפיצוי המגיע לכם.
עו"ד דוד סער – עורך דין לנזקי גוף מתאונה