פיצוי בגין נזק רכוש משריפה – עורך דין נזק רכוש
מאת: עו"ד דוד סער
נזק מאש או נזק משריפה גורמים בדרך כלל לנזקים כבדים מאוד לרכוש. מדובר הן בנזקי רכוש ישירים – נזקים שנגרמו למבנה או נזקים שנגרמו לרכוש משריפה וכן מדובר גם על נזקים עקיפים – נזקים עקב הפסדים כספיים כתוצאה משריפה במהלך התקופה בה הניזוק נאלץ לטפל בנזקים הישירים.
אם נגרמו לכם נזקי רכוש משריפה – הגעתם למקום הנכון. במקרים של נזקי רכוש משריפה חשוב מאוד לדעת את מי אפשר לתבוע ובגין אילו רכיבים אפשר לקבל פיצוי.
לעיתים אנו רואים שחברת הביטוח ממהרת לשלם תביעות בגין נזקי שריפה על מנת שלא יוגשו לה לאחר מכן תביעות על נזקים נלווים נוספים בגין אותה שריפה.
לכן, לפני הגשת תביעה בגין נזקי שריפה לחברת ביטוח או לכל גורם אחר, חשוב מאוד לבחון היטב מהם כל הנזקים שנגרמו לכם כתוצאה מאירוע השריפה, ולהגיש את חשבון הנזקים בצירוף חוות דעת שמאית התומכת בטענותיכם.
פיצוי בגין נזק רכוש – נזקי אש – על אילו נזקים אפשר לקבל פיצוי?
נזקי רכוש משריפה מתחלקים לשתי קבוצות. האחת – נזקים ישירים, והשנייה – נזקים עקיפים. הקבוצה הראשונה של נזקים ישירים מונה בין היתר את הנזקים הבאים:
- נזקי רכוש משריפה (נזקים ישירים)
- נזק למבנה כתוצאה משריפה
- נזק לבניין כתוצאה משריפה
- נזק לתשתיות כתוצאה משריפה
- נזק לתכולת בית כתוצאה משריפה
- נזק לחפצים בבית כתוצאה משריפה
- נזק לריהוט כתוצאה משריפה
- נזק למלאי עסקי כתוצאה משריפה
הקבוצה הראשונה של נזקים ישירים מונה בין היתר את הנזקים הבאים:
- נזקי רכוש משריפה
- הפסד ימי עבודה לצורך טיפול בנזקי שריפה
- דיור חלופי בשל נזקי שריפה
- נזק למלאי עסקי כתוצאה משריפה
- סגירת העסק בשל שריפה
- ירידה בהכנסות העסק בשל תיקון נזקי שריפה
נזק רכוש מאש או נזק רכוש משריפה – את מי תובעים כדי לקבל פיצוי?
ישנם גופים שונים שמהם ניתן לתבוע פיצוי בגין נזקי אש / פיצוי בגין נזקי שריפה ובמקרים רבים ניתן לתבוע פיצוי ממספר גורמים. עו"ד נזקי שריפה המתמחה בנזקי רכוש ידע לאילו גופים אפשר לפנות על מנת לזכות במלוא ה- פיצוי בגין נזקי רכוש משריפה – נזקי שריפה ישירים ונזקי שריפה עקיפים.
השאלה מאיזה גורם ניתן לתבוע את ה- פיצוי בגין נזק רכוש משריפה תלויה בין היתר במקור פריצת השריפה, הכיסוי הביטוחי הקיים, וסוגי הנזקים שנגרמו עקב השריפה. בין כל האחראים מהם ניתן לתבוע פיצוי בגין נזקי שריפה ישנם גם הגורמים הללו:
- פיצוי נזקי שריפה מחברת ביטוח – חברת הביטוח שביטחה את הנכס או את העסק
- פיצוי מבעל דירה שמדירתו פרצה השריפה – מי שמקור השריפה בנכס שבבעלותו/ בחזקתו
- פיצוי מוועד הבית או נציגות הבית המשותף – במקרה שמקור השריפה ברכוש השייך לבניין המשותף.
- פיצוי בגין נזק שריפה שנגרם ממוצר פגום – בעל עסק שמכר את המוצר הפגום שגרם לשריפה
- יבואן של מוצר פגום שגרם לשריפה
- משווק של מוצר פגום שגרם לשריפה
- אדם פרטי – במקרים של הצתה מכוונת
- פיצוי בגין נזקי אש ושריפה שנגרמו ממוצר פגום – ניתן לתבוע גם את יצרן המוצר הפגום.
- אדם פרטי או רשות שלטונית כגון הרשות המקומית, קק"ל או המדינה, גם במקרה שלא מנעו את התפשטות השריפה.
- המדינה – במקרה של הצתה על רקע של אירוע טרור או אירוע לאומני
נזקי רכוש מאש או נזקי רכוש שריפה – סוגי תביעות
לרוב, תביעות פיצוי בגין נזקי שריפה הינן תביעות ביטוחיות נגד חברות ביטוח, או תביעות בנזיקין נגד הגורם הישיר האחראי לפרוץ השריפה. כאמור, במקרה של נזק שריפה עקב אירוע טרור, הגורם האחראי לפיצוי הוא המדינה.
נזקי רכוש משריפה – פיצוי מחברת ביטוח על נזק רכוש שנגרם משריפה
- בתביעות נגד חברות ביטוח ל- פיצוי בגין נזקי שריפה דרוש עו"ד לנזקי רכוש או עו"ד המתמחה בביטוח שידע לאתר ולבחון את פוליסות הביטוח הרלוונטיות, את השאלה האם קיים כיסוי ביטוחי לנזקים, את ההחרגות בכיסוי הביטוחי, ואת גובה הכיסוי הביטוחי.
- סוגי הכיסוי הביטוחי שעשויים להיות רלוונטיים ל- נזקי רכוש משריפה הם:
- ביטוח נכס לנזקי רכוש משריפה
- ביטוח תכולה לנזקי רכוש משריפה
- ביטוח עסק לנזקי רכוש משריפה
- ביטוח מלאי עסקי לנזק רכוש משריפה
- ביטוח מבנה הבית המשותף לנזקי אש
- ביטוח דירה (כחלק מביטוח המשכנתא) לנזקי אש
- חברת הביטוח, מטבע הדברים, תעשה כל שלאל ידה על מנת להתנער מקיומו של כיסוי ביטוחי. לעניין זה חשוב ביותר ייצוג עו"ד לנזקי שריפה שידע להתנהל מולה ולא יאפשר את התנערותה.
- תביעת חברת ביטוח על נזקי שריפה – מי שתובע פיצוי, הנטל עליו להוכיח את גובה הנזק שנגרם לו. חברת הביטוח מעריכה את הנזק על סמך שמאי מטעמה, אך קביעת השמאי היא אינה סוף פסוק. אפשר להתווכח על גובה הנזק, ואפשר להביא שמאי מטעמכם שיעריך גם כן את הנזקים שנגרמו – ותתפלאו… לעיתים ההבדלים בין חוות הדעת השמאיות הן משמעותיות ביותר.
- עם הגשת התביעה, חברת הביטוח שולחת למקום השריפה חוקר שריפה ושמאי. חוקר השריפה בודק את מקור השריפה, והשמאי את גובה הנזק, ועל בסיס חוות דעתם חברת הביטוח מעריכה את קיומו של כיסוי ביטוחי, כן או לא, ובמידה והיא מכירה בכיסוי הביטוחי, היא מעריכה את גובה הנזק. זאת באופן חד צדדי.
- חשוב להבין שהאינטרס של חברת הביטוח הוא לאמוד את הנזק על הצד הנמוך ביותר, ולניזוק יש זכות, ועליו גם חובת ההוכחה, להוכיח את הנזק האמיתי והמלא שנגרם לו.
- עו"ד לתביעות נזקי שריפה ילווה את הניזוק החל מהשלבים הראשוניים, על מנת למנוע מצב שבשל חוות דעת מוטה יקבע העדר כיסוי ביטוחי או כיסוי ביטוחי נמוך. בנוסף, עו"ד לנזקי רכוש ידע לצייד את הניזוק בחוות דעת שמאית מתאימה, על מנת שהניזוק יקבל את מלוא הפיצוי המגיע לו על נזקיו.
- חשוב להודיע לחברת הביטוח ולהגיש לה את ה- תביעה לפיצוי בגין נזקי השריפה סמוך ככל האפשר לקרות האירוע. כך יש אפשרות טובה יותר להוכיח את אירוע השריפה , את נזקי השריפה , ואת מקור השריפה שקריטי לצורך הכיסוי הביטוחי לנזקי שריפה. וכמובן, על מנת להוכיח את מלוא הנזק שנגרם לרכוש עקב השריפה.
- במקרה של דחיית התביעה על ידי חברת הביטוח, או במקרה של פער גדול מדי בין קביעות השמאי מטעם חברת הביטוח לבין קביעות השמאי מטעם הניזוק, יש חשיבות קריטית לשכירת שירותיו של עו"ד מומחה בנזקי שריפה שיגיש תביעה לבית המשפט.
- כאשר מוגשת תביעה לפיצוי בגין נזקי שריפה לבית המשפט, במקרים רבים, בשל הפער בין קביעת חוקר השריפה או השמאי מטעם חברת הביטוח, לבין קביעות חוקר השריפה או השמאי מטעם הניזוק, ימונה מומחה מטעם בית המשפט, על מנת שזה יכריע בין המומחים.
נזקי רכוש משריפה- תביעות נזיקין
- בהיעדר פוליסת ביטוח המכסה את נזקי הרכוש מהשריפה, ניתן לתבוע בתביעה אזרחית-נזיקית בגין נזקי שריפה בבית המשפט, גורמים פרטיים האחראים לפרוץ השריפה או להתפשטותה.
- תביעות נזיקין בגין נזקי רכוש משריפה מוגשות במישרין כנגד הגורם שאחראי על מקור פריצת השריפה, או כנגד הגורם שלא מנע את התפשטות השריפה. למשל, אדם או עסק שמהנכס שברשותו פרצה השריפה, מוכר/יבואן/משווק של מוצר פגום שגרם לשריפה, רשות שלטונית שלא מנעה את המשך התפשטות השריפה, ועוד.
- ניתן גם להגיש תביעה בנזיקין בגין נזקי שריפה נגד ועד הבית או נציגות הבית המשותף, במקרה בו נגרמה שריפה בבית משותף, ונציגות הבית המשותף התרשלה ולא פעלה לתחזוקת הבית המשותף, באופן שימנע את פרוץ השריפה או את התפשטותה. את ועד הבית או את נציגות הבית המשותף ניתן לתבוע גם אם הם לא דאגו לביטוח המתאים, על מנת לבטח את הדיירים ו/או את המבנה כראוי מפני נזק שריפה. לעניין זה יש חשיבות מכרעת לייצוג ע"י עו"ד מומחה לדיני רכוש ובתים משותפים.
- במסגרת תביעות נזיקין, יש להוכיח:
- את אחריות הגורם לשריפה או להתפשטותה – הוכחת האחריות היא נושא מורכב, ויש צורך ב– עורך דין לתביעות נזקי שריפה על מנת לעבור משוכה זו. אם לא תוכח האחריות של הגורם הנתבע, תידחה התביעה מבלי לעבור לשאלת גובה הנזק.
- שאלת גובה הנזק – את גובה הנזק מוכיחים באמצעות חוות דעת של שמאי, שמומלץ שיגיע למקום האירוע הנזק מוקדם ככל שניתן, כאשר הנזק הוא עוד אותנטי. לשם כך, חשוב ליווי של עו"ד בתביעות נזקי רכוש בעל ניסיון, כזה שראה קשת רחבה של מקרי שריפה ושיכול לתמרן את ההליך המשפטי לצורך קבלת מקסימום פיצוי.
- שאלת הקשר הסיבתי בין השריפה לנזק – יש להוכיח כי כל הנזק הנטען לתכולה/חפצים או למבנה נגרם כתוצאה מהשריפה, ולא היה קיים לפני השריפה. הצלחה בהוכחת הקשר הסיבתי היא במקרים רבים משנה את התמונה בין מתן פיצוי מינורי לבין זכיה בפיצוי משמעותי וגבוה, ומדובר בנושא משפטי מורכב הדורש ייצוג מקצועי של עו"ד מומחה לדיני נזיקין , עורך דין לנזקי רכוש בכלל ובנזקי שריפה בפרט.
- עקרון השבת המצב לקדמותו בתביעות נזיקיות – דיני הנזיקין מבוססים על העקרון לפיו יש להשיב את מצבו של הניזוק למצב בו היה לפני אירוע הנזק. במקרה של נזקי רכוש משריפה מדובר בהשבה של מי שניזוק מנזק רכוש או נזק כספי כתוצאה משריפה, למצב הכלכלי בו הוא היה לפני קרות אירוע השריפה.
סיכום- חשיבות ליווי משפטי של עו"ד בעל ניסיון לנזקי רכוש משריפה
אירוע שריפה הינו, מטבע הדברים, אירוע פתאומי שעלול בין רגע לגרום לנזק כלכלי עצום, לדירה, לעסק או לרכוש, ולהביא ברגע אחד את הניזוק לכדי קריסה כלכלית ולעיתים גם לקריסה נפשית. ישנם גורמים שניתן לתבוע אותם ולקבל מהם פיצוי, אך על מנת לזכות במלוא הפיצוי, מכלל הגורמים אותם ניתן לתבוע, דרוש עורך דין מקצוען בדיני נזיקין – עורך דין שמומחה לתביעות נזקי שריפה ודיני ביטוח על מנת שידע להוביל את ההליך המשפטי למקום הטוב ביותר עבורך.
עורך דין דוד סער וכל צוות משרדנו עוסקים במלאכה שנים רבות, ומייצגים לקוחות רבים שנגרמו להם נזקי שריפה בבתיהם ובעסקיהם. לייעוץ מקצועי ללא התחייבות, מוזמנים לפנות אלינו ונשמח לסייע.