אין חובה לפרסם שמות תובעים בתביעות נזקי גוף

26.3.2014

בפסק דין תקדימי של ביהמ"ש העליון, נקבע כי התובע יכול לבקש שלא לפרסם את שמו המלא בכתב התביעה. החלטה זו מחזקת באופן משמעותי את ההגנה על הזכות לפרטיות (וסגרה פירצה שהתרחבה בעידן האינטרנט).

במקרה זה, אדם נפגע בתאונת דרכים והוא והוריו הגישו תביעה נזיקית לביהמ"ש כנגד חברת הביטוח. בהתאם לעקרון "פומביות הדיון" פרטי הצדדים אמורים להיות חשופים וידועים לכל. אולם, במקרה זה, התובע והוריו הגישו לביהמ"ש בקשה ובה ביקשו כי פרטיו של התובע יהיו חסויים (שמו יהיה רשום בראשי תיבות בלבד) בכדי למנוע פגיעה בפרטיותו. זאת, היות והתובע נפגע בתאונה פגיעות פיזיות ונפשיות ופרסום שמו מהווה פגיעה בזכותו לפרטיות ולסודיות רפואית, ופרטים אלה, יכולים להיות חשופים לעיני כל באינטרנט ולהביא לפגיעה בתובע. חברת הביטוח התנגדה לבקשה וטענה כי קבלת הבקשה משמעותה ביטול עקרון "פומביות הדיון". החברה הוסיפה וטענה כי השמטת שמות התובעים, תקשה על אזכור פסקי דין בעתיד, שכן עורכי הדין נוהגים להפנות לפסיקה בהתאם לשם התובע (כגון: הלכת אטינגר, אלסוחה וכיו"ב, שהנם שמות של התובעים).

השופט אליקים רובינשטיין קיבל את בקשת התובעים, וקבע כי: "מידע אודות מצבו הבריאותי של האדם הוא היבט מובהק ומרכזי של צנעת חייו" וחשיפתו יכולה להיחשב כפגיעה חמורה בפרטיות. השופט הוסיף וטען כי יתכן "וככלל יהיה מקום לאסור פרסום שמות תובעים בתביעות לפיצויים בגין נזקי גוף לסוגיהם, אם הדבר יתבקש על ידי בעלי הדין".

השופט נימק את החלטתו בכך, שבאופן כללי ישנו חיסיון וחובת סודיות רפואית על מצבו הרפואי ועל תיקו הרפואי של האדם, אזי מדוע יגרע חלקו של מי שנאלץ להגיע לבית המשפט? מדוע בבית המשפט תיקיו הרפואיים של האדם צריכים להיות חשופים? עוד הוסיף השופט רובינשטיין וציין כי במיוחד היום, בעידן המחשב והאינטרנט, ניתן דגש מיוחד על הגנה על הפרטיות, כאשר בהקלדה נוחה ובמאמץ מינימאלי ניתן להגיע לפסיקה כולה.

כמו כן, הוסיף השופט כי טענת חברת הביטוח ולפיה לא יהיה נוח להשתמש באזכורי פסיקה ללא שמות התובעים, אינה טענה של ממש וכי "הראש המשפטני" כבר "ימציא לנו פטנטים" לאזכורי פסיקה. בנוסף, יתכן ומניעת פרסום שמות התובעים ימנע מצב בו התובעים ימהרו להתפשר מחשש לפרסום שמם.

לאור האמור, בקשת התובעים לאי פרסום שמם המלא התקבלה והם יוכלו להיכתב בראשי תיבות. היות ועניין זה נדון בבית המשפט עליון, הרי שנקבעה הלכה חשובה ולפיה, תובע בנזיקין יוכל לבקש שלא לפרסם את שמו בכתבי הטענות וככל הנראה, לאור פסיקה זו, בקשתו תתקבל.

ע"א 438/14 פלוני נ' המאגר הישראלי לביטוח הרכב

דוד סער, עו"ד

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן