האם קלנועית נחשב כלי רכב?
מאת: עו"ד דוד סער
מהי מעמדה של קלנועית: האם נחשבת היא כלי רכב מנועי או שמא כיסא גלגלים? משמעות ההגדרה חשובה בעיקר במקרה של תאונת דרכים.
שאלה זו עלתה במקרה שהובא בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב, שם דובר על מקרה תאונה של כלי רכב שהתנגש בקלנועית. הנוסעת בקלנועית, שהיתה נהוגה על ידי בעלה של הנפגעת, נפגעה בתאונה ופנתה בתביעה לפיצוי בגין היותה נפגעת תאונת דרכים.
לטענת חברת הביטוח של הרכב הפוגע, מכיוון שהקלנועית הנה כלי רכב לכל דבר ועניין, אזי הואיל ובעלה של הנפגע נהג על הקלנועית ללא רישיון נהיגה וללא כיסוי ביטוחי תקף, אזי הגוף שאותו יש לתבוע הנו קרנית ולא חברת הביטוח.
קביעת בית המשפט הייתה, כי הקלנועית אינה נחשבת לכלי רכב, שכן במהותה הינה בבחינת כיסא גלגלים, הואיל והיא ממלאת את אותה הפונקציה שממלא כיסא גלגלים, והיא נועדה להקל על תנועתם של אנשים מוגבלים. עוד נקבע, כי הגם שהקלנועית יכולה להסיע יותר מנוסע אחד במהירות גבוהה יותר בשני קמ"ש בלבד מכיסא גלגלים, אינה שוללת את אופייה ומהותה.
בנוסף, קבע בית המשפט כי חיזוק לכך שהקלנועית אינה נחשבת לכלי רכב, הינו בעובדה שהמחוקק פטר את הקלנועית מחובת רישום לפי סעיף 2 לפקודת התעבורה וכן מחובת רישיון נהיגה לפי סעיף 10 לפקודת התעבורה, בהתאם לסעיפים 39 ח', ט' לתקנות התעבורה ואסר את תנועתה על הכביש. לפיכך, נקבע כי יש לראותה ככיסא גלגלים ומשכך, נקבע כי הנפגעת הינה נחשבת כהולכת רגל ועל כן יש לחייב את חברת הביטוח של הרכב הפוגע בפיצוי התובעת בגין הנזק שנגרם לה.
באמצעות מילוי של שאלון קצר בעמוד הקטגוריה הראשי, תוכלו להתייעץ עם עורך דין נזיקין על הסיכוי לקבלת זכויותיכם.
ד"ר דוד סער, עו"ד