תאונה בזמן הוצאת מטען מהרכב אינה בגדר תאונת דרכים
סוגיה מעניינת הובאה לאחרונה בפני ביהמ"ש העליון (רע"א 8744/18), והיא האם תאונה שאירעה לאדם בזמן שיצא ממושב הנהג וניגש לפתוח את דלת המושב האחורי כדי להוציא מטען אישי, נכנסת לגדר תאונת דרכים.
סוגיה מעניינת הובאה לאחרונה בפני ביהמ"ש העליון (רע"א 8744/18), והיא האם תאונה שאירעה לאדם בזמן שיצא ממושב הנהג וניגש לפתוח את דלת המושב האחורי כדי להוציא מטען אישי, נכנסת לגדר תאונת דרכים.
במסגרת האירוע המדובר, נסגרה דלת המושב האחורי על ידו של הנהג וכרית אצבעו נכרתה. בעקבות זאת הגיש הנהג תביעה כנגד מבטחת הרכב בעילה של פיצויים לפי חוק הפיצויים תאונות דרכים. אמנם ביהמ"ש השלום קיבל את התביעה בקובעו כי הוצאת מטען אישי הינה חלק בלתי נפרד מנסיעת הנהג ומירידתו מהרכב, ואמנם ערעור שהוגש ע"י חברת הביטוח נדחה ע"י ביהמ"ש המחוזי, אלא שהסוגיה הגיעה אף לפתחו של ביהמ"ש העליון, בבקשת רשות ערעור שהגישה חברת הביטוח.
בימ"ש העליון קיבל את הערעור, וקבע כי הירידה מהרכב מסתיימת כאשר רכש היורד מהרכב עמידה יציבה מחוץ לרכב. ביהמ"ש קבע כי בבואו לקבוע האם המקרה עונה להגדת תאונת דרכים, יש להפעיל שני תנאים מצטברים: האחד, להראות שהפעולה שהביאה לקרות האירוע הנזיקי, נמצאת בתוככי מתחם השימוש ברכב, קרי בין תחילתו של המגע הפיסי עם הרכב לבין עמידה יציבה מחוצה לו וסגירת הדלת. ושניים, רק פעולות חיוניות במובן הפיסי לכניסה לרכב או לירידה ממנו, תהינה בגדר "כניסה" ו"ירידה" מהרכב וממילא בגדר "שימוש ברכב מנועי" כלשון החוק.
במקרה דנן, הנהג יצא ממושב הנהג, רכש עמידה יציבה מחוץ לרכב, ורק לאחר מכן, ניגש לפתוח את דלת המושב האחורי ורק אז אירע האירוע הנזיקי. ממילא לאור המבחן הנ"ל, ברי כי הנהג אינו עונה על התנאים המוזכרים לעיל ויש לדחות את טענתו, לפיה הוצאת המטען מהרכב, הייתה חיונית לשם מימוש מטרת הנסיעה והירידה מהרכב.
הערעור התקבל ופסקי הדין של השלום והמחוזי בטלים ומבוטלים.
משרדנו עוסק ומתמחה בעניינים הקשורים בעיקר לדיני ביטוח לאומי, דיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני עבודה ודיני משפחה. משרדנו מעניק ליווי וייצוג גם בבתי הדין הרבניים ולרבות בבתי הדין לענייני ממונות וכן בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי ומס הכנסה. משרדנו נחל הצלחות לא מבוטלות בתחומים השונים, לרבות תקדימים מעניינים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, גש עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך.
דוד סער, עו"ד