מאת: עו"ד דוד סער
מומלץ למצות את זכויותיכם בפנייה לסיוע משפטי מעורך דין המתמחה בענייני נזק שנגרם כתוצאה ממוצר פגום, כדי לקבל את מלוא הפיצויים המגיעים לכם.
רוצים לבדוק את סיכויי תביעתכם? חייגו אלינו כעת 073-7581885
על פי חוק האחריות למוצרים פגומים, מוצר, לרבות מרכיב מסוים בו או אריזתו, בין אם הוא מהווה חפץ נפרד או חלק ממבנה, ייחשב לפגום אם בשל הפגם הוא עלול לפצוע או לפגוע בגופו של אדם, בדרך זו או אחרת. בנוסף, גם במקרים בהם נפגעים אנשים ממוצרים, ומתברר שלמוצר לא צורפו הוראות הבטיחות ההולמות, ייחשב המוצר כפגום. על מנת שתהיה עילה מספקת לתביעה בגין מוצר פגום, יש להוכיח כי אכן האדם נפגע בגלל מוצר פגום אותו ייצר או ייבא הנתבע. בנוסף, יש להוכיח כי המוצר היה כבר פגום בעת שיצא מרשותו של הנתבע. היבט נוסף נוגע להיותו של הפגם במוצר המדובר, פרי של רשלנות היצרן. חובת ההוכחה שלא התרשל מוטלת על היצרן, ואילו התובע צריך להוכיח את שני הסעיפים הראשונים בלבד.
הגדרת היצרן על פי החוק
החוק מגדיר יצרן ככל מי שעוסק בייצור או בהרכבה של מוצרים באופן מסחרי. במקרים בהם היצרן אינו ידוע, תישא באחריות החברה המשווקת את המוצר, ואילו כשמדובר במוצרים מיובאים, היבואן הוא האחראי במקרה של פגמים. במידה והיצרן או היבואן לא ידועים, והפרטים אודותיהם לא הועברו לתובע כחוק, ייתן הספק דין וחשבון על מוצרים פגומים.
איזו אחריות מוטלת על היצרן
אחריות היצרן כוללת חובת פיצוי במקרים בהם נגרמו נזקי גוף לאדם כתוצאה ממוצר פגום, וזאת גם אם לא הייתה זו אשמתו הישירה. במקרים בהם הנזק נגרם בגלל רכיב שהיה פגום במוצר, האחריות לפיצוי תחול על יצרני המוצר והרכיב גם יחד. הפיצויים כוללים גם כיסוי של הפסדים בגין אובדן ימי עבודה ואפשרויות השתכרות והן פיצוי על אובדן כושר עבודה קבוע. מעבר לכך, סכום הפיצויים בהם חייב היצרן במקרה של מוצר פגום בגין נזקים שאינם ממוניים יכול להגיע עד 50,000 ₪. וכשהמדובר בנזקים כספיים, אף למעלה מכך.
פירוט המקרים, בהם אחריות היצרן מתבטלת
למרות היותה של אחריות היצרן כוללנית ומחמירה, ישנם מקרים המעוגנים בחוק, בהם היא מתבטלת. אלו כוללים מקרים בהם הפגם במוצר נגרם לאחר שיצא מחזקת היצרן, אשר בהם, יש להדגיש, חובת ההוכחה על כך חלה על הנתבע. בנוסף, אם יצא המוצר משליטתו של היצרן בניגוד לרצונו, ללא ידיעתו או באופן שלא יכול היה למנוע זאת, תבוטל אחריות היצרן, וזאת במידה והוכיח שעשה מאמצים להזהיר את הציבור מהסכנה, או שלא יכול היה לדעת על הפגם. בנוסף, ורק במקרים בהם הנפגע בגיר מעל גיל 18, תבוטל אחריות היצרן אם יוכח שהנפגע מהמוצר ידע על הסיכון שטמון בו ולמרות זאת בחר להסתכן. במידה ויוכח שהפגיעה קשורה להתרשלות חמורה מצדו של התובע, אחריות היצרן לא מתבטלת אבל ייתכן וסכום הפיצויים יהיה מוגבל יותר. ראוי לציין שבחוק האחריות למוצרים פגומים, מוגדרת תקופת התיישנות של שלוש שנים לתביעה בנושא, וכן חלון האפשרויות להגשתן של תביעות מוגבל לעשר שנים לאחר שהמוצר המדובר יצא משליטתו של היצרן המקורי. עוד חשוב לדעת שאחריות היצרן לא חלה על מוצרי בהמות, דגים חיים ועופות או על תוצרת חקלאית שלא עובדה.
קבלת פיצויים
הפיצויים כוללים הן כיסוי של הפסדים בגין אובדן ימי עבודה ואפשרויות השתכרות והן פיצוי על אובדן כושר עבודה קבוע. בנוסף לכך, סכום הפיצויים בהם חייב היצרן במקרה של מוצר פגום בגין נזקים שאינם ממוניים יכול להגיע עד 50,000 ₪, ולכך יש להוסיף גם פיצוי בגין נזקים כספיים שנגרמו לנפגע בגין אובדן השתכרות , הוצאות וכיו"ב.
לסיכום, אם נפגעתם משימוש במוצר פגום – אל תוותרו על הזכויות המגיעות לכם. פנו עוד היום לקבלת ייעוץ, סיוע וייצוג משפטי ממשרד עורכי דין דוד סער, ונעשה כמיטב יכולתנו על מנת לוודא שתקבלו את מלוא הפיצויים המגיעים לכם.