פיצוי עתק בנזיקין לעובד שנפל מגג
מאת: עו"ד דוד סער
המדובר בתובע יליד 1970 אשר נפגע קשות בתאונת עבודה, עת נפל מגג של קניון אל עבר הקרקע, גובה של כ- 12 מטרים. נכותו הרפואית והתפקודית נקבעה בשיעור של 100%. בכתב תביעתו (ת.א. 44395-07-15), טען התובע כי מעסיקתו כשלה במתן הוראות בטיחות מתאימות, באספקת ציוד מתאים ובפיקוח על עובדיה. כן תבע העובד אף את הקניון שעל גגו עבד, את הקבלן הראשי והמשנה, שאף להם אחריות לקרות התאונה.
מחמת הפיצוי הגבוה לו עתר התובע, הוגשה התביעה בבית המשפט המחוזי, שלו סמכות לדון בתיקים בגובה של מעל 2.5 מיליון ₪. ביהמ"ש קיבל את התביעה בחלקה, תוך שנימק כי כל הנתבעים למעט מזמינת העבודה, הפרו את חובותיהם על פי דין, כאשר גם התובע עצמו אינו חף מאשם תורם לתאונה.
באשר לקניון, קבע ביהמ"ש בהסתמך על חוות דעת מומחים, כי במקום ביצוע העבודה קיימת הייתה סכנת נפילה, כאשר בניגוד לתקנות לא הותקן במקום מעקה או גידור שימנע נפילה אפשרית, כאשר עד ליום פסק הדין, עדיין לא תוקן המחדל. על הקניון היה להבהיר לבעלי המקצוע שעובדים אצלו, על קיומם של סיכונים וליקויים בטיחותיים ומשלא עשה זאת, יש להטיל עליו 60% מהאחריות.
הגורם השני שחוייב בפסק הדין, הינה מעסיקתו של התובע, שמנהלה לא חשב להזהיר את עובדיו על הסיכונים הטמונים בעבודה בגג, זאת על אף שהמנהל עצמו ביקר בעצמו מספר פעמים בגג הקניון ולא חשב שמדובר במקום מסוכן. ביהמ"ש החליט להטיל על המעסיק אחריות בשיעור של 10%.
גורם נוסף שהוטלה עליו אחריות, הינו הקבלן הראשי – בהתאם לתקנות עבודות בנייה, הקבלן הראשי הוא הנושא באחריות במקרה שמזמין ביצוע העבודה פנה אליו לביצוע העבודות. במקרה זה, הקבל הראשי לא בדק את גג המתחם ולא וידא שהוא מתאים לעבודה. ביהמ"ש הטיל עליו אחריות בשיעור של 20%.
בנוסף, הטיל ביהמ"ש אחריות בשיעור של 5% על קבלן המשנה וכן אשם תורם של התובע עצמו בשיעור של 5% בלבד – לדידו של עו"ד דוד סער, המדובר באחוז אשם תורם נמוך מאוד יחסית לתביעות נזיקין, שכן התובע היה אדם בוגר בעל ניסיון בתחומו, והיה עליו להבין כי נמצא הוא במקום מסוכן ולבקש ציוד מתאים.
לאחר שאלת האחריות פנה ביהמ"ש לבחון את שאלת הנזק. התובע כאמור לעיל, נכה בשיעור של 100%, הוא משותק בכל ארבעת גפיו ומתנייד בכיסא גלגלים ומטופל ע"י עובד זר שסועד אותו 24 שעות ביממה. בנוסף, לתובע נכות קוגניטיבית קשה. בנוסף לתובע, גם רעייתו נפגעה נפשית בצורה קשה, עת האירוע השפיע עליה קשות ובהתאם להלכת אלסוחה, קבע ביהמ"ש את אחוזי נכותה על שיעור של 20%.
לאחר שיקלול הנתונים, קבע ביהמ"ש כי יש לפצות את התובע בסך של כ- 7 מיליון ₪ ואת התובעת רעייתו בסך של כמיליון ₪ נוספים, אשר ישולמו בהתאם לחלוקת האחריות דלעיל. על סכומים אלה יתווספו גם הוצאות משפט וכן שכ"ט עו"ד בשיעור של 20% ומע"מ.
משרדו של עו"ד דוד סער עוסק ומתמחה בעניינים הקשורים בעיקר לדיני ביטוח לאומי, דיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני עבודה ודיני משפחה. משרדנו מעניק ליווי וייצוג גם בבתי הדין הרבניים ולרבות בבתי הדין לענייני ממונות וכן בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי ומס הכנסה. משרדנו נחל הצלחות לא מבוטלות בתחומים השונים, לרבות תקדימים מעניינים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, גש עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך.