מאת: עו"ד דוד סער
תביעה נגד משרד הביטחון – מתי ולמה?
תביעת משרד הביטחון לצורך הכרה בנכות היא הבקשה הלגיטימית של הנפגע לכך שיישאו באחריות על שאירע לו עת ששירת את המדינה, בין אם מדובר על פציעה פיזית או פגיעה נפשית במהלך שירות צבאי. תביעות שמשרד הביטחון מאשר מסתכמות לקביעת אחוזי נכות, המשקפים את הפגיעה בהיבטי חייו השונים של התובע. נכים המוכרים על ידי משרד הביטחון זכאים למגוון רחב של הטבות ותגמולים בהתאם לאחוזי הנכות שנקבעו להם. בין אלו ניתן לקבל מענקים כספיים לצרכים שונים, קצבאות קבועות, טיפולים רפואיים, סיוע בשילוב בשוק העבודה, מוצרים ומכשירים שונים הניתנים להחלפה כל כמה שנים ועוד. בהמשך, משרד הביטחון מחויב גם להתייחס להחמרה עתידית במצבו של הנכה, במקרה שחלה החמרה.
כדי לקבל את ההכרה הזו ממשרד הביטחון יש צורך בהגשת תביעה, הוכחת הקשר בין שירותו הצבאי של התובע לבין מצבו הרפואי, ועמידה אל מול ועדה רפואית המורכבת ממומחים מטעם משרד הביטחון. תהליך זה אומנם נשמע מהיר ופשוט, אך בפועל מדובר על חודשים עד שנים של המתנה והתנהלות מול משרד הביטחון. במקרים שבהם הקשר הסיבתי בין השירות למחלה או הפציעה של התובע יהיה חד משמעי, זמן העבודה יהיה קצר יותר. מנגד, ככל ויהיה זה קשה יותר להוכיח את אותו קשר סיבתי, כך האתגרים העומדים בפני התביעה יהיו גדולים יותר. זו גם אחת הסיבות לכך שאיסוף והגשת כלל המסמכים בצורה יעילה ומהירה ככל הניתן הם קריטיים. אל כל אלו נוספת גם הכנה מתאימה לוועדה הרפואית בעזרתו של עורך דין משרד הביטחון המתמחה בייצוג בוועדות של משרד הביטחון.
ועדה רפואית במשרד הביטחון – איך מתנהלת הוועדה?
כאמור, הוועדה הרפואית של משרד הביטחון היא אחד השלבים בהליך התביעה לקבלת הכרה בנכות. שלב זה מגיע לאחר שהוכח הקשר בין שירותו הצבאי של התובע לבין המצב הרפואי עליו הוא מבקש שייקח משרד הביטחון אחריות. את התובע יזמנו לוועדה רפואית בהתאם לאזור מגוריו, ואליה הוא יידרש להגיע מוכן עם כלל המסמכים והטיעונים הרלוונטיים למצבו ודרישותיו.
מהלך הוועדה הרפואית של משרד הביטחון מסתכם לשלושה שלבים מרכזיים:
- תחילה יקדישו חברי הוועדה זמן לשמיעת התובע ומייצגו - עורך דין משרד הביטחון מוסמך. בשלב זה חשוב שהטיעונים יהיו ברורים, מנומקים ומגובים במסמכים רפואיים מתאימים.
- לאחר שמיעת התובע, ייגש הרופא לבצע בדיקה קלינית שתבחן את מצבו באופן מקיף ובפרט את התלונות שבגינן הוא תובע את משרד הביטחון.
- הוועדה תסכם את המסקנות של חבריה כך שיחתמו את הפרוטוקול של התהליך כולו. הפרוטוקול הזה יועבר לאישור יושב ראש הוועדות הרפואיות ולאחריו לקצין התגמולים.
החומר שתסכם הוועדה הרפואית ישמש את קצין התגמולים להחליט לבסוף על אחוזי הנכות שיקבעו לתובע. ככל שאלו יהיו גבוהים יותר, כך יהיו ההטבות והתגמולים המגיעים לו רחבים ומשמעותיים יותר. לכן כדאי להיערך כראוי למעמד הוועדה, בליוויו של עורך דין משרד הביטחון.
הגשת ערעור על ועדה רפואית של משרד הביטחון
על החלטת הוועדה הרפואית המחוזית ניתן לערער כאשר התובע סבור שלא קיבל את אחוזי הנכות המתאימים למצבו הרפואי. את הערעור ניתן להגיש לוועדה העליונה שבסמכותה לשנות את אחוזי הנכות שנקבעו, להסכים על האחוזים או להפחית מהם. גם כאן ישנה משמעות לייצוג על ידי עורך דין נגד משרד הביטחון כיוון שכל צעד לא מחושב עלול לגרום ליותר נזק מתועלת.
עורך דין משרד הביטחון מומלץ – איך נוכל לסייע לכם בהגדלת סיכויי התביעה?
כאמור, להתנהלות בוועדה הרפואית ולאורך התביעה כולה יש השפעה גדולה על התוצאה הסופית, על כן מוטב שאלו ינוהלו על ידי עורך דין מקצועי בתחום. להלן מספר דרכים בהן ייצוג עורך דין בתביעה נגד משרד הביטחון עשוי לעשות הבדל בין תוצאה מיטיבה למאכזבת:
- התנהלות מול רופאי ועדה בכירים ומיומנים - רופאי וחברי הוועדה הרפואית של משרד הביטחון פוגשים מדי יום בתביעות רבות וכן במקרים רבים של פגיעה במהלך שירות צבאי . הם מתמחים בזיהוי מצבים רפואיים ועדויות מהימנות המוכיחות אותם, ולא ניתן לנתב את דעתם בקלות. ייצוג של עורך דין משרד הביטחון במעמד הוועדה מאפשר בחירה והצגה נכונה של טיעונים באופן ברור ומדויק למקרה.
- ניסיון בייצוג תובעים בוועדות רפואיות של משרד הביטחון - מאגר גדול של פרוטוקולים, היכרות מעמיקה ומעודכנת עם טיעונים רפואיים ומשפטיים שונים והעובדה שעורך הדין שלכם עוסק באופן שוטף בתחום - יבטיחו לכם ייצוג מנצח מול חברי הוועדה הרפואית.
- קשר שוטף עם מומחים חיצוניים לצורך חוות דעת רפואיות - חוות דעת כאלו המוגשות על ידי מיטב המומחים, כל אחד בתחומו, משמשות את קצין התגמולים ואת הוועדה הרפואית בקביעת אחוזי הנכות על ידי הוכחת הקשר הסיבתי בין אופי השירות לפגיעה בתובע. עורך דין מיומן המחזיק בקשרים עם רופאים מובילים בתחום נזקי גוף יוכל לצרף אל מסמכי התביעה גם חוות דעת קריטיות כאלו אשר עשויות לעשות הבדל משמעותי בנכות שתיקבע.
- בקיאות בפסיקה ובתקדימים בנושא נכות משרד הביטחון – ההיכרות עם התקנות ואופן ההתנהלות של הוועדות הרפואיות אינה מספיקה כאשר רוצים להשיג אחוזי נכות גבוהים ותגמולים בהתאם. הליך כמו זה, המשלב בין העולם הרפואי לעולם הצבאי מצריך הבנה מעמיקה וייחודית יותר של הפסיקה בתחום. כמו כן, היכרות עם תקדימים, פרוטוקולים ופסקי דין קודמים עשויה להיות הגורם שיכתיב את התוצאה הסופית של הוועדה.
שאלות ותשובות בנושא משרד הביטחון - עורך דין משרד הביטחון
1. האם עורך דין משרד הביטחון יכול לסייע לי עם תביעה שנדחתה?
אם ניסיתם להגיש תביעה למשרד הביטחון והיא נדחתה, ייתכן שתוכלו להגיש ערעור על החלטת הדחייה – והפעם להצליח. עם זאת חשוב לזכור שיש מגוון גורמים שיכולים לדחות את התביעה, וכדאי שעורך דין מיומן יקרא את התיק ויגבש אסטרטגיה מחודשת לקראת הגשת ערעור.
2. מהי נכות מוסבת?
נכות מוסבת היא נכות שנוצרת בעת טיפול או התמודדות עם נכות קיימת, קרי נכות מפגימה נוספת שנגרמה בשל נכות שכבר קיימת ומוכרת. גם נכות שכזו ניתנת לתביעה אך מובן מהגדרתה כי יש צורך במאמץ ממוקד יותר על מנת להוכיח את הקשר הסיבתי שלה. משום כך ודווקא במקרים כאלו אסור לוותר על ייצוג של עורך דין משרד הביטחון.
3. האם עורך דין משרד הביטחון יכול לייצג אותי גם אם לא הייתי חייל סדיר בצה"ל?
כן. עו"ד משרד הביטחון מטפל גם בתביעות של שוטרים, אנשי שב"כ, שב"ס, אנשי כיתות כוננות ומשפחות שכולות. עפ"י חוק הנכים לכל אלו ישנה הזכות לתבוע את משרד הביטחון לצורך הכרה בפגיעה שהותירה נכות.
4. האם אני יכול לתבוע את משרד הביטחון גם אם נפצעתי שלא בבסיס או בקרב?
כן, ניתן לעשות זאת. אך כאמור חשוב לבסס את הקשר הסיבתי בין תנאי השירות או הסיטואציה שבה נפצע החייל לבין הנכות שממנה הוא סובל. המבחן הקובע בכל התביעות נגד משרד הביטחון הוא מבחן שדורש מענה על שני תנאים: תנאי ראשון "תוך כדי השירות" ותנאי שני "עקב השירות". משמע, שהפגיעה נגרמה תוך כדי השירות ועקב השירות. ישנם מקרים שהתשובה לשאלות הללו לא תהיה חד משמעית, ובמקרים אלו חשיבותו של עו"ד משרד הביטחון היא קריטית ביותר.