מדריך צוואה הדדית

מאת:

אצל בני זוג החיים יחד שנים רבות, מגיעה הנקודה בה הם מחליטים לכתוב צוואה – מסמך אשר יסדיר באופן ברור ורשמי למי יעבור רכושם וממונם לאחר לכתם.

עורכי דין העוסקים בניסוח של צוואות, יודעים כמובן להתאים לכל אדם את הצוואה המתאימה לו וזאת על בסיס רצונותיו. אחת מן הצוואות אליהם נדרשים עורכי דין רבים היא צוואה הדדית.

מהי צוואה הדדית?

צוואה הדדית רלוונטית במקרים בהם מדובר כאמור, בבני זוג המעוניינים להוריש את עיזבונם האחד לשני במקרים בהם אחד מהם נפטר, כשבהמשך – לאחר לכתו של בן הזוג השני, עיזבונם מועבר לצד שלישי.

מדובר על צוואה המקיימת את עקרון ההסתמכות ובו קיימת הסכמה הדדית של בני הזוג, אשר יודעים כי במקרה של לכתו של אחד מבני הזוג, עיזבונם המשותף יישאר אצל בן הזוג הנותר, אשר יוכל להמשיך ליהנות ולהסתמך עליו.

ביטול או שינוי של צוואה הדדית

חשוב לומר כי בני זוג שניסחו אצל עורך דין צוואות וירושה צוואה הדדית, יכולים בכל עת לקבל החלטה משותפת, כל עוד הם כשירים לכך, לבטל או לשנות את הצוואה אותה ניסחו. בנוסף לכך, יכולים בני הזוג להחליט כי הצוואה ההדדית שאותה הם מנסחים, תבטל כל צוואה קודמת אותה ניסחו בעבר.

קיימת זכות לביטול הצוואה ההדדית גם לאחד מבני הזוג. במקרים אלו, ביטול הצוואה ההדדית יקבל תוקף בכפוף לכך שבן הזוג שבחר לבטל את הצוואה, הודיע על ביטולה בכתב ומראש לבן/בת זוגו. מרגע מסירת הודעת הביטול, תחשב אותה צוואה הדדית לבטלה.

הסמכת בן הזוג שנותר בחיים

יתרון בולט נוסף המתאפשר במסגרתה של צוואה זו, הוא היכולת של כל בן זוג להסמיך את בן/בת הזוג שיישאר בחיים, לפעול על פי שיקול דעתו.

שיקול דעת זה יכול להוביל את בני הזוג הנותרים, להחליט האם להעדיף להוריש את עיזבונם המשותף באופן שונה בין הילדים בשל, למשל, מצב רפואי או כלכלי שהתפתח ובו אחד הילדים זקוק לירושה יותר משאר האחים.

על מנת שבן הזוג שנשאר בחיים יקבל מקום להפעיל שיקול דעת מסוים, חייבים בני הזוג, יחד עם עורך דינם, לנסח באופן מדויק, ברור ונהיר מה שיקול הדעת שיתאפשר לכל אחד מהם במידה והם יהיו אלו שיישארו בחיים.

מה עלול לקרות בהיעדר צוואה הדדית?

דבר החוק

במקרים בהם אחד מבני הזוג נפטר ואלו נמנעו מלנסח מבעוד מועד צוואה הדדית, הורשת הרכוש תיעשה על-פי דין ובן הזוג שנותר בחיים יצטרך להתחלק באופן שווה ברכושו של בן הזוג שנפטר יחד עם ילדיהם המשותפים או ילדיו של בן הזוג שנפטר.

דירת המגורים

במקרים בהם חלק מהירושה כוללת את דירת המגורים אשר שימשה את בני הזוג, יוכל בן הזוג ליהנות מאותה דירה רק אם הילדים יחליטו על הסתלקות מהירושה ובכך הוא יוכל להיות היורש.

מקרים בהם מחליטים הילדים כי אינם מעוניינים להסתלק מהירושה, הם יוכלו לדרוש את פירוק שיתוף דירת המגורים של בני הזוג ובכך לקבל את חלקם היחסי לאחר שהדירה תימכר.

הדוגמה אותה הבאנו מחדדת את החשיבות הרבה בבחירה של צוואה הדדית בין בני זוג בעודם בחיים וכשירים.

אי-מימוש של צוואות אלו מוביל למצבים לא נעימים של סכסוכים משפחתיים רוויים אמוציות בין בן הזוג שנותר בחיים לשאר הילדים ואף בין הילדים עצמם, כשכל צד מנסה למשוך לכיוון שמשרת אותו.

ההחלטה על צוואה הדדית מבהירה לבני הזוג ולילדים כי הראשונים בחרו בהליך מסודר שבו יוכלו הילדים ליהנות מעיזבונם רק אחרי ששני בני הזוג ילכו לעולמם, וכך לא ייווצר מצב קיצון ובו בן / בת הזוג שנותרו, נשארים ללא יכולת לכלכל עצמם באופן ראוי ומכובד.

משרדנו בעל ניסיון רב בניסוח צוואות בכלל וצוואות הדדיות בפרט, באופן מקצועי, מקיף ויסודי.

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן