כריכת תביעת מזונות ילדים לתביעת גירושין – הלכת "שרגאי"
מאת: עו"ד דוד סער
המדובר בסכסוך בין בני זוג שנישאו כדת משה וישראל בשנת 2002 ולהם שני ילדים. הבעל הגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני, כשאליה כרך תביעות נוספות, ביניהן: מזונות ילדים, משמורת ורכוש משותף. בית הדין הרבני, קבע כי מוסמך הוא לדון בכל שלוש התביעות שנכרכו לתביעת הגירושין ובתגובה לכך, הגישה האישה, בקשה לבית המשפט לענייני משפחה, שיקבע כי בית הדין אינו מוסמך לדון בסוגיות הנ"ל.
ביהמ"ש לענייני משפחה, קבע כי בנושא מזונות הילדים, אכן נפל פגם בהחלטת בית הדין הרבני, המצדיק את ביטולה מחמת חוסר סמכות. משרדו של עו"ד דוד סער, מעניק ייצוג לקהל לקוחותיו גם בבתי הדין הרבניים.
על החלטה זו של בית המשפט לענייני משפחה, הגיש הבעל בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי, אשר אישרר את החלטת בית המשפט לענייני משפחה וקבע אף הוא, שאין לבית הדין הרבני סמכות לדון במזונות ילדים מכוח כריכת תביעה.
על החלטה זו של בית המשפט המחוזי, הגיש הבעל רשות ערעור לבית המשפט העליון, שציטט את סעיף 3 לחוק שיפוט בתי הדין (נישואין וגירושין), הקובע כך: "הוגשה לבית דין רבני תביעת גירושין בין יהודים, אם על ידי האישה ואם על ידי האיש, יהא לבית הדין רבני שיפוט ייחודי בכל עניין הכרוך בתביעת הגירושין, לרבות מזונות לאישה ולילדי הזוג".
לצד סעיף זה בחוק, ניצב סעיף 9 לחוק, הקובע כי "בענייני המעמד האישי..אשר בהם אין לבית דין רבני שיפוט ייחודי..יהא לבית דין רבני שיפוט לאחר שכל הצדדים הנוגעים בדבר הביעו הסכמתם לכך".
במילים פשוטות, הכלל בסעיף 3 קובע כי לבית הדין הרבני סמכות לדון בתביעת מזונות הילדים, בעוד שהחריג לכלל בסעיף 9 קובע, שלבית הדין אין סמכות שכזו, אלא בהסכמת הצדדים.
ביהמ"ש העליון הזכיר בפסיקתו את הלכת שרגאי, שניתנה לפני כ- 50 שנה, שם נקבע כי תביעת מזונות ילדים, לעולם לא תהיה בגדר סמכותו הייחודית של בית הדין הרבני ואף לא יכולה להיות כרוכה בתביעת גירושין. ביהמ"ש העליון, אישר מחדש החלטה זו, תוך שהסביר את תכליתה:
"תכלית סמכות הכריכה..היא לאפשר לבני הזוג לסיים במסגרת אותו הליך את מכלול הסכסוכים ביניהם הכרוכים בקשר הנישואין והחיוניים לסיומו. מזונות ילדים, הם זכות עצמאית של הילדים שאינה מותנית בקשר הנישואין, וממילא אינם חלק מזכות הכריכה שנועדה כאמור לאפשר הכרעה כוללת בעניינים הכרוכים בסיום קשר הנישואין".
ביהמ"ש קובע, כי נושא מזונות הילדים אינו קשור קשר ישיר לסכסוך בין ההורים, שכן חובת ההורה לזון את ילדו אינה מותנית בקשר נישואין והינה קיימת גם ללא נישואין.
הסבר נוסף למניעת כריכת מזונות ילדים לתביעת גירושין, הינו שמירת והבטת זכויות הקטין לבל ייפגעו במסגרת הסכסוך בין ההורים, כמו גם מניעת שימוש במזונות הילדים, כמנוף להפעלת לחץ לפגיעה בזכויות בן או בת הזוג אגב הגירושין ומניעת "מירוץ סמכויות" בין ההורים.
עו"ד דוד סער סבור, כי גם במקרה זה, יש ליישם את חזקת מקצועיות השופטים/הדיינים, לפיה חזקה היא שידעו ליצור אבחנה בין סכסוך הגירושין ובין תביעת מזונות הילדים, תוך שידונו בכל אחד מהתיקים כתביעה נפרדת ועצמאית, ולמעשה אין התכלית הנ"ל, מהווה סיבה מספקת ומוצדקת להפריד בין ההליכים לשני טריבונליים שונים ובכך לסרבל את הסכסוך כולו.
יחד עם זאת וכאמור לעיל, מקום בו הצדדים מסכימים לשיפוטו של בית הדין הרבני, החששות האמורים לעיל נחלשים מאוד ולפיכך שאלת הסמכות אינה עולה כלל.
לאור האמור ערעורו של הבעל נדחה והוא חוייב בהוצאות בסך של 10,000 ₪
משרדו של עו"ד דוד סער עוסק ומתמחה בעניינים הקשורים בעיקר לדיני תאונות דרכים, ביטוח לאומי, דיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני עבודה ודיני משפחה. משרדנו מעניק ליווי וייצוג גם בבתי הדין הרבניים ולרבות בבתי הדין לענייני ממונות. משרדנו נחל הצלחות לא מבוטלות בתחומים השונים, לרבות תקדימים מעניינים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, גש עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך.
דוד סער, עו"ד
מאמר שעשוי לעניין אתכם: עורכי דין גירושין – מתי צריך עורך דין?