יישום הלכת בע"מ 919/15 – שוויון הנטל בפסיקת מזונות

מאת:

כידוע עד לאחרונה, גם במקרים של משמרות משותפת בין בני הזוג הגרושים על ילדיהם, נדרש האב לשלם לאם דמי מזונות עבור ילדיהם, ללא כל קשר, לאופן חלוקת הזמן עם הילדים בין ההורים. מצב זה יצר חוסר שוויון מובהק בין האם ובין האב, שהיה נדרש לשלם דמי מזונות, גם במקרים בהם האם השתכרה שכר הדומה ואף הגבוה מזה של האב. כאמור חוסר צדק מוחלט.

לאחרונה, באה לעולם הלכת בע"מ 919/15 (פלוני נ' פלונית), במסגרתו קבע ביהמ"ש העליון הלכה חדשה, לפיה במקרים של משמורת משותפת ורמת השתכרות דומה, פטור יהא האב מתשלום דמי מזונות. כל זאת, בתנאי שהילדים נמצאים בטווח הגילאים 6-15. כמובן שבמקרים שאין שוויון מוחלט ברמת ההשתכרות של בני הזוג, הרי שחישוב דמי המזונות ייערך באופן יחסי לרמות ההשתכרות של שני ההורים.

הלכה זו של העליון הלכה והתפתחה, ובמקרה שנדון בבית המשפט המחוזי (עמ"ש 14612-10-16), קבע ביהמ"ש כללים ליישום ההלכה, הלכה למעשה. כן קובע ביהמ"ש המחוזי, כי כל מניעה להחיל את הלכת בע"מ 919/15 באופן רטרואקטיבי, קרי גם על תיקים ישנים וקודמים למועד פרסום ההלכה, שעדיין עומדים ותלויים בערכאות השיפוט השונות.

כן קבע ביהמ"ש המחוזי, כי ההלכה לא חלה רק על ילדים הנמצאים במשמרות משותפת, אלא יש לבחון פרמטרים נוספים, ואלו הם:

  1. צרכי הקטינים – מהו גובה הצרכים תלויי השהות (לרבות מדור והוצאות מדור)
  2. קביעת יכולות כלכליות של ההורים מכלל המקורות העומדים לרשותו
  3. קביעת יחסיות היכולת הכלכלית של ההורים
  4. חלוקת המשמורת בפועל

לאחר שישנן קביעות משפטיות הנוגעות לפרמטרים הנ"ל, מלאכתו של ביהמ"ש קלה יותר ביישום הלכת בע"מ 919/15, עת עליו לשכלל הנתונים לנוסחה מתמטית פשוטה, שתוביל לתוצאה בדבר גובה דמי המזונות שעל האב לשלם לאם בגין ילדיו.     

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    1111 תחומי ההתמחות שלנו

    דילוג לתוכן