התחייבות למזונות לאישה ללא הגבלה, אפשרי?
מאת: עו"ד דוד סער
22.7.14
במקרה זה, התגרשו בני הזוג וכחלק מההסכמות עליהם הסכימו בהסכם הגירושין, אשר קיבל תוקף בתאריך 27.4.1989, על משמורת, מזונות ילדים, חלוקת רכוש וכיו"ב. כמו כן, תחת כותרת "מזונות אישה" הסכים הבעל לשלם לאישה סך של 1,915 ₪ כדמי מזונות כוללים, כל חודש וזאת למשך כל ימי חייה. הוסכם כי דמי המזונות יהיו צמודים למדד יוקר המחייה ויועלו כל 3 חודשים. כמו כן, התחייב הבעל להעביר לאישה סכום נוסף בסך של 1,223 ₪ לחודש וזאת בעבור פוליסת ביטוח חיים בה האישה היא המוטבת.
על ההסכם חתם הבעל כאשר היה כבן 42 שנה. משהגיע הבעל לגיל 65 וסכום המזונות החודשי עמד על סך של 7,885 ₪ לחודש, הגיש הוא תביעה בבקשה לבטל את מזונות האישה, ולכל הפחות, להפחיתם וזאת נוכח שינוי נסיבות, שינוי במצבו הכלכלי והבריאותי. האישה התנגדה לבקשה וטענה כי הוסכם על מזונות אישה במסגרת "מזונות חוזיים"- ע"פ חוזה, ולא "מזונות הלכתיים" ועל כן, יש לפרשם בהתאם לדיני החוזים. כמובן שלטענת האישה אין לבטל את תשלום המזונות או להפחיתו, שעה שאין החוזה מאפשר זאת.
ביהמ"ש לענייני משפחה קבע, כי יש לסווג את הסכום אותו התחייב הבעל לשלם כדמי מזונות להבטחת עתידה של האישה ולא כחלק מחיוב חוזי. אולם, ביהמ"ש דחה את בקשתו של הבעל לביטול או הפחתה משלא הוכיח הבעל שינוי נסיבות מהותי, המצדיק הפחתת דמי מזונות. אין בהגיעו של הבעל לגיל 65 נסיבה המהווה "שינוי נסיבות" שכן הבעל יכול היה לתאר לעצמו בעת שחתם על ההסכם כי בעתיד יגיע לגיל זה. ועל אף הכל, חתם הבעל על ההסכם.
הבעל הגיש ערעור לביהמ"ש המחוזי. ביהמ"ש המחוזי בחן את הראיות שבתיק וקבע כדלקמן:
אכן מדובר בדמי מזונות ולא בחיוב מכוח דיני החוזים, עם זאת נקבע, בשונה מביהמ"ש לענייני משפחה כי אין לבחון את העניין כבקשה רגילה, להפחתת תשלום מזונות עקב שינוי נסיבות שכן נסיבות המקרה ייחודיות, הבעל אומנם התחייב כלפי האישה בתשלום מזונות לכל ימי חייה, וכבר שילם למעלה מ- 20 שנה ולכן זה כשלעצמו מצדיק הפחתת גובה התשלום. ביהמ"ש המחוזי פסק כי יש להפחית את דמי המזונות החודשיים לסך של 1,000$ לחודש ואת התשלום הביטוחי לסכום חד פעמי בסך של 75,000$.
עמ"ש (מחוזי תל אביב) 9421-05-12
דוד סער, עו"ד
דרוש לכם ייעוץ בנושאי מזונות ודיני משפחה? הרגישו חופשי להתייעץ עם עורך דין מומחה לעינייני מזונות בעמוד הבא