הכל על מזונות זמניים
מאת: עו"ד דוד סער
מהם מזונות זמניים?
כאשר נישואיהם של בני זוג עלו על שירטון והם פונים להליך של גירושין (בין בהסכמה, ובין ללא הסכמה של שני הצדדים) ובטווח יש ילדים קטינים, ע"פ החוק, לילדים יש זכות למזונות. בכדי שהילדים לא "יפלו בין הכיסאות", מערכת החוק אמורה לדאוג, כי מזונותיהם של הילדים לא יפגעו (מזונות= אוכל, מדור, חינוך, הלבשה וכיו"ב). תביעת המזונות בשם הילדים מוגשת ע"י אחד ההורים, כאשר בד"כ, תביעת המזונות מוגשת ע"י האם, בבית המשפט לענייני משפחה, כחלק מתביעת המזונות אשר תובעת האישה, תובעת היא גם את מזונותיהם של ילדיה.
החוק מאפשר לתובע מזונות, להגיש בקשה למזונות זמניים, עוד בטרם הדיון בתביעה העיקרית, וזאת בכדי למנוע מצב בו ילדים קטינים יישארו ללא מזונותיהם, ויתכן ויגיעו למצב קשה ואף לכדי חרפת רעב.
המצב המשפטי:
עד היום, ניתן היה להגיש את הבקשה למזונות זמניים, רק לאחר שביהמ"ש קיבל לידיו תביעת מזונות וכתב הגנה בעניין מזונות. רק לאחר שהיה בתיק כתב תביעה וכתב הגנה, ניתן היה להגיש "בקשה למזונות זמניים". כיום, אפשר להגיש את הבקשה למזונות זמניים, גם ללא המתנה להגשת כתב הגנה, וזאת נעשה כצעד חירום, בכדי ש"הסחבת" הקיימת בבתי המשפט, לא תפגע במצבם של הקטינים.
שיעור המזונות:
היות והסעד הזה הינו "סעד חירום" לבתי המשפט אין באמת את היכולת לברר לאשורם מה מצב הקטינים, מה מצבו הכלכלי של האב ומה מצבה הכלכלי של האם, ועל כן לרוב, בתי המשפט פוסקים מזונות זמניים בשיעור מינימאלי בסך של 1,350-1,400 ₪ לקטין (לא כולל מדור, חינוך, הוצאות חריגות וכיו"ב). כמובן, שבמקרים מיוחדים וחריגים, אם ישנן הוצאות משמעותיות גבוהות (כגון: טיפול רפואי לילד וכיו"ב) ביהמ"ש ייעתר גם לזה, ויקבע מזונות זמניים גבוהים יותר, בהתאם לחומר הראיות שבפניו.
ההליך המשפטי:
לאחר הגשת הבקשה לפסיקת מזונות זמניים, יתקיים "קדם משפט" בתיק. הליך זה הינו הליך חשוב ביותר, ולפעמים יש בו בכדי להכריע את התיק. זאת, היות ולגובה המזונות יש השפעה ברורה על המשך ההליכים בתיק, לעיתים, כאשר נפסקים מזונות זמניים גבוהים מאוד, לאישה אין כל אינטרס לסיים את ההליך ולהפך, אם המזונות הזמניים שנפסקו נמוכים מאוד, הבעל מרגיש כי "ידו על העליונה" וכי הוא יכול לנצל את מצבה הקשה של אשתו ולכפות עליה הסכם נצלני.
לסיכומם של דברים:
ישנה חשיבות רבה לבקשה למזונות זמניים, למועד הגשתה, לדיון בעניינה, וכמובן, לפסיקת ביהמ"ש בשיעור המזונות. על כן חשוב לשכור את שירותיו של עורך דין המתמחה בדיני משפחה, אשר יוכל להשיג את המקסימום עבור הילדים הקטינים.
דוד סער, עו"ד