האם ילד מרדן מצדיק הפחתת מזונות?

מאת:

מזונות ילדים היא חובה החלה על אב המשפחה על פי הדין העברי, ובאופן כללי הוא האחראי על הזנתם של ילדיו, ובכלל זה מתן מענה לכל צרכיהם עד הגיעם לגיל 18. השאלה היא, מה קורה כאשר ישנו ילד מרדן, קרי ילד שאינו "מכיר" באביו, שאינו מוכן להיפגש איתו, לדבר איתו או לראות אותו…

האם גם במקרה כזה חייב האב לשלם את מזונות הילד, או שמא אפשר לפטור אותו מהמזונות או להפחיתם?

הבת אינה רוצה לראות את האב – בת מרדנית או תירוץ להפחתת מזונות?

שאלה זו נדונה במשפט שנערך בבית המשפט לענייני משפחה בירושלים, במסגרת תיק בו הגיש האב בקשה להפחתת המזונות עבור בתו בת 16, שלטענתו ניתנת להגדרה כבת מרדנית. לטענת האב, הבת לא מסכימה לראותו, לקיים כל קשר איתו ואף מתנכרת לו באופן עקבי. בנוסף לכך, טוען האב כי האם מסיתה את בתו נגדו. לטענת האם, האב לא עשה דבר כדי להסדיר את היחסים מול הבת, הוא לא מתעניין בשלומה של הקטינה וכל מטרתו היא לפטור את עצמו מחובת המזונות, שגם כך אינו נושא בה.

עקרונות לבחינת המקרה של "בן מרדן" על פי ההלכה היהודית

בית המשפט הכיר בקיומו של מונח "בן מרדן" כפי שהוא מוגדר בהלכה היהודית, אך הגדיר מספר עקרונות ושיקולים בשאלה על חיוב מזונות עבור בן מרדן:

  1. ביטול מזונות יעשה רק במקרים קיצוניים, ותמיד יש לשקול חלופה מתונה יותר כדוגמת הפחתת מזונות
  2. האם סרבנות הקשר נובעת מרצונו החופשי של הילד, או שלאב או לאם יש אשמה תורמת?
  3. האם האב נקט בכל הפעולות הנדרשות כדי לשקם את מערכת היחסים מול הילד?
  4. האם ביטול המזונות יכול לפגוע בסיכויי החזרת הקשר לקדמותו?
  5. מה תהיה השפעת ביטול המזונות על קיומו הסביר של הילד הקטין?

שלילת טענות האם כנגד האב

בית המשפט בחן את הדברים, ושלל את טענת האם כאילו האב מנסה להתחמק מתשלום המזונות, שכן האב הציע בעצמו שאם לא יחודש הקשר, הבת תקבל את הסכום שנגרע מהמזונות בזמן נישואיה. כמו כן, נשללה טענת האם על כך שהאב אינו משלם את מזונותיו כנדרש. בית המשפט גם נתן את דעתו בנושא האשמה סביב הפסקת הקשר, וטען כי יש ליישם את הכלי של ביטול או הפחתת מזונות גם במקרה שהאשמה היא לא בילד, אלא בהורה המשמורן, שייתכן ותורם לשימור מערכת היחסים הקלוקלת.

הכרה במצב של בת מרדנית, והפחתת המזונות

בהתאם לכך, ומאחר ו"בן מרדן" הוא מונח שנלקח מאותה הלכה שקבעה את הלכת המזונות הנהוגה בישראל, קבע בית המשפט שאכן מדובר במקרה של בת מרדנית, שאינה מראה סימנים כלשהם לרצון לשיקום הקשר, וכי קיים חשש שגם האם תורמת את חלקה בשימור המצב הקיים, ולכן פסק על הפחתת המזונות על פי בקשת האב, עד לחזרת הקשר למצב תקין.

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן