פיצויים בגין נזקי גוף, אינם כלולים באיזון המשאבים בין בני זוג
מאת: עו"ד דוד סער
10.3.2014
האם פיצויים שקיבל הבעל בגין נזקי גוף אשר אירעו לו כתוצאה מתאונת דרכים אותה עבר, עוד טרם נישואיו, נכללים באיזון המשאבים של בני הזוג? מקרה זה, הגיע לפתחו של ביהמ"ש לענייני משפחה בתל אביב.
הצדדים נשאו זה לזו באוקראינה, בנשואים אזרחיים בשנת 1998 ונישואיהם הותרו בביהמ"ש בשנת 2011 לאחר שביה"ד הרבני קבע כי האישה אינה יהודייה. לבני הזוג ילד משותף. לאחר שפסק ביהמ"ש את מזונות הקטין המשותף, בחן ביהמ"ש את סוגיית איזון המשאבים.
על הצדדים חל חוק יחסי ממון בין בני זוג התשל"ג (1973) (להלן: "חוק יחסי ממון"). במקרה הנ"ל יש לבחון האם חל החריג של סעיף 5 (א)(2) לחוק יחסי ממון, הדן "בגמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג ע"י המוסד לביטוח לאומי או גמלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני הזוג בשל נזק גוף או מוות".
השאלה היא, האם מאחר והנתבע, לאחר שעבר תאונת דרכים קשה, הכוללת קטיעת רגל וקיבל פיצויים בסך של 1,950,000 ₪ ואשר שימשו אותו לקניית שתי דירות (האחת קודם לנישואין בשנת 1996 ואחת לאחר הנישואין בשנת 2003) האם דירות אלה והרכב שקנה מכספי הפיצויים – ברי איזון?
למעשה, ההחלטה התבססה על הרציונל העומד מאחורי החוקים. מטרת הפיצוי הכספי הינה להקל על הנכה, הכסף אינו יכול להחזירו למצב עובר לתאונה, אך יכול להקל, במידת מה על חייו ושיקומו ולפצותו על השינוי לרעה שחל באורח חייו.
מאחר והכספים שקיבל התובע, הוענקו לו מכוח חיקוק, מתקיים החריג של סעיף 5(א) (2) לחוק יחסי ממון נפסק כי תי הדירות והרכב אשר ניקנו מכספי הפיצויים, אינם ברי איזון ולתובעת אין חלק בהם.
תמ"ש (משפחה ת"א) 10279-20-10, 10367-10-10
דוד סער, עו"ד