האם תמיד מאזנים את הדירה בעת הגירושין?

מאת:

5.6.14

בד"כ במקרה בו בני הזוג מתגרשים, מחלקים ומאזנים את כל הרכוש אשר נצבר במהלך נישואיהם. אולם מה עושים עם דירת הצדדים? אם הדירה נרכשה במהלך החיים המשותפים, גם אותה מאזנים, ואם הדירה הייתה שייכת לאחד מבני הזוג עוד קודם לנישואים, באופן עקרוני היא שייכת לאותו צד שהגיע עמה לנישואין, אך כיום, בהתאם לפסיקה ישנה אפשרות לאזן גם דירה זו וביהמ"ש בוחן פרמטרים נוספים כגון: משך החיים המשותפים, האם הצדדים התגוררו באותה הדירה וכיו"ב.

במקרה שהובא בפני בית המשפט לענייני משפחה, הבעל הגיש תביעה נגד האישה בה דרש לאזן את הזכויות בדירה המשותפת בה גרו מיום נישואיהם. בהתאם לתביעת הבעל, הוא זכאי למחצית מערך הדירה. כמו כן תבע הבעל דמי שימוש ראויים (למעשה תבע דמי שכירות" מהאישה, במשך כל התקופה בה היא מתגוררת בדירתם המשותפת). האישה התנגדה לאיזון המשאבים בדירה, וטענה כי הדירה שלה בלבד ועל כן לבעל אין זכות בדירה.

ביהמ"ש בחן את ראיות הצדדים וקבע כדלקמן:

עצם הרישום של הדירה על שם אחד מן הצדדים אינו מועיל לסתירת חזקת השיתוף כפי שנפסק בפרשת "הדרי" ובפרשת "יעקבי".

על כך יש להוסיף את המגמה ההולכת ומתגבשת בשנים האחרונות, בפסיקת ביהמ"ש המרחיבה את הלכת השיתוף, גם על נכסים חיצוניים, כאלה שנרכשו גם לפני הנישואין (לדג': בע"מ 5939/04 פלוני נ' פלונית) יחד עם זאת, במקרה זה, הדברים מעט שונים.

בני הזוג חיו כנשואים תקופה קצרה יחסית, משך כ- 4 שנים, והאישה רכשה את הדירה סמוך מאוד למועד הנישואין, כאשר בני הזוג כבר גרו יחד וניהלו חיי זוגיות ושם התגבש הרעיון לרכוש דירה משותפת לשניהם. יחד עם זאת, רישום הדירה נעשה רק על שם האישה, האישה נטלה על עצמה לבד את עול תשלום דמי המשכנתא החודשיים ולעיתים אף נעזרה באמה לשם כך, ויתרה מכך, בעת המו"מ לרכישת הדירה עם מוכרי הדירה, הגיעו הצדדים להסכמה לפיה יש "להוריד" את שמו של התובע מהסכם רכישת הדירה והדירה נרשמה על שם האישה לבדה, כפי שאף עלה מן התצהיר המפורש עליו חתם התובע, כאשר בהסכמתו גרעו את שמו מחוזה הרכישה. לאור האמור, קבע ביהמ"ש כי במקרה זה, זכויות הדירה לא יאוזנו, היות והדירה למעשה של האישה בלבד, הדירה הייתה רשומה על שם האישה בלבד וכך היא אף תישאר.

בית המשפט דחה את התביעה לפירוק שיתוף בדירה ולפסק דין הצהרתי בקשר אליה וכפועל יוצא, דחה אף את הבקשה לפסיקת דמי שימוש ראויים. יחד עם זאת, קבע ביהמ"ש כי התובע זכאי לאיזון זכויות בנכסים האחרים של הצדדים.

תמ"ש (משפחה נצרת) 6804-07, 6803/07,6807/07

דוד סער, עו"ד

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן