איזון משאבים בפטירה

מאת:

איזון משאבים, הינה שיטה הקבועה בחוק, אשר קובעת את מנגנון איזון נכסי בני הזוג במקרה של גירושין. מנגנון זה קבוע בחוק יחסי ממון בין בני זוג – 1973.

סעיף 5 ב' לחוק יחסי ממון הנ"ל, קובע כי גם במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, ניתן להפעיל את מנגנון איזון המשאבים, שעה שיורשי המנוח נכנסים בנעליו.

שאלה שעלתה באחד מפסקי הדין (תמ"ש 39169-05-16) הייתה, מה הדין כאשר בן הזוג הנותר בחיים, תובע מיורשי המנוח את המגיע לו מכוח סעיף 104 (א)(4) לחוק הירושה (סעיף זה קובע כי בן הזוג שנותר בחיים זכאי גם במקרה של פטירת בן זוגו לקבל את חלקו באיזון המשאבים לדוגמא), ממי יקבל בן הזוג הנותר את המגיע לו?

במקרה שלפנינו המדובר היה במנוח שציווה את זכויותיו בבית לאחיו וכן מניות בחברה (הורשה ספציפית של נכס או רכוש מסוים, מוגדרת בחוק כ "מנה", כאשר בהתאם לס' 131 (א) לחוק הירושה, בן הזוג שנותר בחיים אינו יכול לגבות את חובו מהמנה שהורש, כל עוד יכול הוא לגבות את חובו מיורש אחר שאינו זוכה במנה).

בן הזוג שנותר בחיים במקרה דנן, ביקש לגבות את חובו מכוח איזון המשאבים מהמנות שהורשו ליורש הנ"ל. בפסק הדין, קבע ביהמ"ש כי בהתאם לסעיף 131 (א) הנ"ל לחוק הירושה, הזוכה במנה מוגן ובמידה ויש בעזבון נכסים שאינם מנות, אלו ישמשו לתשלום ואיזון משאבים עבור בן הזוג שנותר בחיים.

מכאן נמצאנו למדים, כי על כל מצווה, המצווה בצוואתו מנות (הורשה של רכוש ספציפי ולא אחוזים או חלקים מהרכוש), להבין שהמנות מוגנות מפני נושים, לרבות מפני בן הזוג.  

 

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן