מהו הסכם ממון?
מאת: עו"ד דוד סער
לאור העלייה בשיעור הגירושין בזמן האחרון, יותר ויותר זוגות בוחרים להסדיר את ענייניהם הכלכליים לפני הנישואין באמצעות הסכם ממון. הסכם זה מקטין למעשה את הסיכוי ליצירת מחלוקות עתידיות במקרה של פרידת בני הזוג. הסכם זה נערך בכתב, בסיוע של עורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה, בין בני זוג ומסדיר את ענייני הרכוש ביניהם, לפי ראות עיניהם. הסכם זה למעשה בא למנוע קונפליקטים ושאלות לגבי הרכוש במקרה של פרידה או גירושין. על כן, ברור שכאשר בני הזוג חיים ביחד, בהרמוניה משותפת, אין שום תוקף ומשמעות להסכם מסוג זה, דהיינו הסכם ממון הוא צופה פני עתיד רק למקרים בהם המערכת הזוגית עולה על שרטון.
הסכם זה נפוץ במיוחד כאשר ישנם פערים כלכליים בין בני הזוג, במצב זה אחד מבני הזוג רוצה להבטיח את רכושו שהביא עימו לפני הנישואים ומבקש לערוך הסכם ממון. הסכם זה יוצר הגנה לגיטימית על האינטרסים של כל אחד מהצדדים. למעשה, הסכם ממון שימושי ורלוונטי בעיקר לזוגות, אשר רוצים להסדיר את רכושם באופן שונה ממה שקובע החוק. נזכיר שחוק יחסי ממון אשר חל על כל הזוגות שנישאו לאחר שנת 74, קובע שרכושם של בני זוג, אשר נצבר במהלך החיים המשותפים, יתחלק שווה בשווה. ברי אם כך, שהסכם ממון גובר על חוק יחסי ממון, משום שהוא מבטא את רצון הצדדים לסטות מהוראות החוק ולהסדיר את ענייניהם כרצונם.
יש כאלו המכנים את הסכם הממון כ-"תעודת הביטוח של היחסים הזוגיים", דהיינו במקרה שהיחסים עולים על שרטון, יהיה לבן הזוג את האופציה "להפעיל את הביטוח" ולדעת מראש מה יקבל כל אחד מהם במקרה של כישלון המערכת הזוגית.
חשוב להדגיש כי הסכם ממון הינו מסמך משפטי לכל דבר ועניין, ישנו חוק העוסק כולו באופן עריכת הסכם זה, תוקפו וכו'.לפי החוק, על מנת שלמסמך זה יהיה אכן תוקף משפטי מחייב יש לאשר אותו בבית המשפט או בבית הדין. ללא אישורו, ביהמ"ש יתייחס להסכם זה כאל חוזה רגיל, המביע את רצונם של הצדדים, ובמקרה של מחלוקת, יפרש אותו לפי אומד דעת הצדדים במועד חתימתו. לעומת זאת אישור הסכם הממון בבית המשפט מאפשר לבני הזוג לאכוף את ההסכם באמצעות הוצאה לפועל וחוסך התדיינויות מיותרות על אופן פירושו. בנוסף, משמעות אישור הסכם זה, היא לוודא שכל אחד מהצדדים, מבין היטב את משמעותו של הסכם זה, את תוכנו ואת השלכותיו ובעצם, בא לבטא את גמירות הדעת של הצדדים לגביו.
בנישואים שניים ובבני זוג ידועים בציבור, הצורך בהסכם ממון בא לידי ביטוי בצורה יותר משמעותית. במערכות יחסים אלו בד"כ, כל אחד מהצדדים בא למערכת הזוגית עם הרכוש/ההכנסות מעסק שהצליח ליצור טרם הכיר את בן הזוג החדש וכן, עם ילדיו מנישואים קודמים. בהסכם ממון בפרק ב' בחיים, מלבד ההגנה על הרכוש האישי של כל אחד, ניתן ורצוי לקבוע את אופן החיים המשותפים לרבות משמורת הילדים ותשלומי המזונות.
להסכם זה ישנן השלכות מרחיקות לכת. על כן לשם עריכתו מומלץ ורצוי להיעזר בעו"ד אשר בקיא בתחום ואשר ישים דגש על הפרטים הקטנים, זאת על מנת למנוע בעתיד שאלות לגבי ניסוח הדברים ובהירותם וכן, על מנת להימנע מפרשנויות שונות שיהיה ניתן לתת להסכם זה בעתיד.