זכות גרושה גוברת על מעקל מקרקעין
מאת: עו"ד דוד סער
מה גובר – זכותה של גרושה על פי הסכם גירושין או זכותו של מעקל מקרקעין?
נראה כי זכותה של הגרושה תהא על העליונה בהיותה בעלת זכות אובליגטורית (חוזית) והיונקת זכויותיה הנוספות מכח דיני היושר, זאת כפי שנפסק בפסק הדין תא"ק 09- 11 – 17401 אנגל אירופה בע"מ נ' ס.ע.מ.ר. נכסים ואחזקות בע"מ ואח' (מחוזי-חיפה), נקבע כי מעקל אינו יכול לתפוס יותר מאשר יש לחייב. העיקול אינו מקנה למעקל כל זכות מהותית בנכס המעוקל, והוא מכוון יותר כנגד החייב, במעמדו כבעל הנכס, מאשר עלפי הנכס עצמו. העיקול מהווה סעד דיוני בלבד, אשר בא למנוע מבעל הנכס או המחזיק בו מלסכל את פירעון החוב על ידי הברחת הנכס או העברת הזכויות בו לאחרים.
יש לציין כי בפסיקה הוכרה זכותו העדיפה של בעל זכות במקרקעין על פני עיקול מאוחר, והיא התבססה על בעלות שביושר. נקבע כי באמצעות עיקול, אין המעקל יכול לגבות מתוך רכוש החייב יותר זכויות מאשר יש לחייב עצמו ברכושו. יש להדגיש , כי הנושה המעקל הוא בבחינת "חליפו" של החייב, וכל זכות שביושר של אדם שלישי, שקניינו של החייב כפוף לה בשעת הטלת העיקול, כוחה יפה כלפי המעקל.
בפסק הדין נקבע עוד כי, ידו של בעל הזכות האובליגטורית (החוזית) תהא על העליונה, לא רק במקרים בהם נעשתה עסקה להקניית זכות בעלות במקרקעין, אלא גם במקרים בהם מדובר בהקניית זכות אחרת הניתנת לעיקול.
במקרה דנן, התחייב הגבר לשלם לגרושתו את הסכומים שנקבעו בהסכם הגירושין מתוך התמורה שתתקבל ממכירת הדירה, כך שקניינו בדירה כפוף, לזכות שביושר זו, שהוקנתה לגרושה בהסכם הגירושין. המעקל, החפץ להיפרע מכספי תמורת הדירה, אינו יכול לעקל יותר מאשר הזכויות שנותרו לגבר בתמורת הדירה, לאחר התחייבותו.
כמו כן, בניגוד לגרושה, אשר הסתמכה על הדירה בעת שחתמה על הסכם הגירושין, המעקל לא הסתמך על הדירה , כאשר ערך את ההסכמים עם הגבר ולא היה לו כל אינטרס ספציפי בדירה זו. כמו כן, גם אם נראה את הסכם הגירושין כהמחאת זכות, הרי מדובר בהמחאה קניינית, על דרך של מכר, הגוברת על עיקול. על פי חוק המחאת חיובים, ניתן להמחות גם זכות מותנית או עתידה לבוא. הזכות שהמחה הגבר היא זכותו העתידית, לחלקו בתמורה שתתקבל ממכירת הדירה, כאשר היא תימכר, ולפיכך קונה הגרושה בכך זכות לקבל את כספי התמורה מהדירה.
זאת ועוד,קבע בית המשפט כי אותה תוצאה מתקבלת גם על פי דיני עסקאות נוגדות לאור העובדה כי חוק המיטלטלין קובע כי זכותו של בעל עסקה קודמת בזכויות, עדיפה.
דוד סער, עו"ד