ביהמ"ש: על גבר התובע בגין גניבת זרע מוטל נטל הוכחה כבד מאד
מאת: עו"ד דוד סער
מה צריך להוכיח בבית המשפט גבר אשר טוען כי בת זוגו גנבה ממנו זרע? שאלה זו הועלתה בת"א (חי') 5950/07 פלוני נ' אלמונית (ניתן ביום 13.10.10).
באותה פרשה הרתה אישה כתוצאה ממערכת יחסים עם גבר, ולאחר הולדת הבן נפסקו לחובת הגבר מזונות. הגבר הגיש כנגדה תביעה בגין תרמית, מצג שווא, תקיפה, רשלנות, גזל, הטעייה, חוסר תום לב במו"מ, פגיעה באוטונומיה ועוד.
גרסאות הצדדים באשר להשתלשלות העניינים סותרות. לטענת הגבר, הוא קיים עימה יחסי-מין לא מוגנים משום שהיא הטעתה אותו כי היא עקרה.
בית המשפט העדיף את גרסת האישה, ולפיה ההריון היה מתוכנן, והוא שמח משנודע לו על ההריון, והפציר בה להפיל אך ורק לאחר שמערכת היחסים התדרדרה, בחלוף חודשיים. את זאת למד בית המשפט מעדות הגבר, ולפיה, במרץ 2000 נפגשו השניים אצל עורך דין לצורך עריכת הסכם יחסי ממון, במסגרתו הביעה האישה רצונה להביא ילדים לעולם, ומכאן ניתן להסיק כי לפחות מרגע הפגישה אצל עורך הדין ידע הגבר כי האישה אינה עקרה. אמנם הוא עזב את הפגישה בכעס, אך בחלוף כמה ימים שב לקיים עימה יחסי-מין לא מוגנים, וחזקה עליו שידע את ההשלכות לכך.
בית המשפט קבע כי ממכלול העדויות של עדי הצדדים, עולה כי התובע רצה בהריון ואף התגאה בו, והפך דעתו רק כאשר התערערו היחסים בין הצדדים וכי בכל מקרה:
"חובת ההוכחה בטענת מרמה גבוהה היא אף יותר מטענה רגילה במשפט אזרחי. כאשר התובע מעלה טענה המייחסת לנתבעת תרמית יש בכך טענה המייחסת לה ביצוע עוולה רצינית, המטילה עליה סטיגמה ושיש עימה משום קלון. נדרשת הוכחה יותר קרובה לודאות מן המבחן הרגיל… היסוד הנפשי של כוונה להטעות אף הוא צריך להתקיים בעילת התרמית". (ע"א 614/84).
תביעת הגבר נדחתה.
דוד סער, עו"ד