מאת: עו"ד דוד סער
בית המשפט דחה תביעה לפסק דין הצהרתי, לפיו התובעת היא בתו של אביה המנוח, שהינו יהודי. בעניין זה דובר באישה עולה מאתיופיה, אשר עלתה לישראל מכח חוק השבות, לאחר שטענה כי אביה הינו המנוח, שהיה יהודי. זמן מה לאחר עלייתה של התובעת ארצה החליט משרד הפנים על הקפאת סל הזכויות של התובעת כעולה חדשה, עקב ממצא של מנהל האוכלוסין לפיו התובעת איננה בתו של המנוח. הוצע כי התובעת תעבור בדיקת רקמות עם דודיה, אחיו של המנוח, אולם התובעת סירבה בתוקף לבדיקה.
בית המשפט קבע כי אף על פי שמדובר באישה מבוגרת, ראוי להכריע בשאלה כמו בכל תביעת אבהות, היינו על פי "סיווג רקמות". סירובה של התובעת להיבדק, ללא טעם סביר לסירוב, ישמש ראיה לחובתה בעניין.
בית המשפט קבע כי במקרה דנא יש לעשות שימוש בכלים המשמשים את בתי המשפט לצורך תביעות אבהות "רגילות". הכלי המרכזי והאמין ביותר הידוע כיום הוא "בדיקת הרקמות". מדובר בבדיקה פשוטה, קלה ומהימנה, אשר הוגדרה כבר כ"ידיעתו השיפוטית של בית המשפט". על כן, כאשר אפשרי הדבר, יעדיף בית המשפט להכריע על פיה. דודיה של התובעת המתגוררים בישראל הסכימו לביצוע הבדיקה, אולם התובעת לאורך כל ההליכים סירבה. בית המשפט קבע כי אמנם זכותו של צד לסרב לביצוע בדיקת הרקמות ואין בית המשפט יכול לחייבו בניגוד לרצונו, אולם במידה ויש בכוחה של הבדיקה להכריע בנוגע לסוגיה שבמחלוקת, אזי יש בסירוב לביצוע הבדיקה משום כבישת ראיה, המסכלת את עצם עשיית הדין והאפשרות של הוצאתו לאור.
על כן, יכול סירוב זה לשמש ראיה שיש בה כדי להכריע לחובתו של הסרבן. בדיקת רקמות, אשר נעשית חדשות לבקרים, היתה יכולה להוכיח אחת ולתמיד כי התובעת היא בתו של המנוח, כפי שהיא עצמה דרשה שבית המשפט יצהיר. סירובה הוא תמוה ביותר וישמש כראיה לחובתה. התוצאה היתה דחיית התביעה.
דוד סער, עו"ד
מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ↓ ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!