מיהו "מנהל" לעניין חוק שעות עבודה ומנוחה?

מאת:

סעיף 7 בחוק שעות עבודה ומנוחה קובע לאמור:

"שעות המנוחה השבועית

"7. (א) לפחות שלושים ושש שעות רצופות לשבוע הן המנוחה השבועית של העובד.

(ב) המנוחה השבועית תכלול –

(1) לגבי יהודי – את יום השבת ;

(2) לגבי מי שאינו יהודי – את יום השבת או את יום הראשון או את היום השישי

בשבוע, הכל לפי המקובל עליו כיום המנוחה השבועית שלו."

בצד הוראות אלה קובע החוק סייגים לגבי עצם תחולתו על סוגים מסוימים של עובדים, לאמור:

"תחולת החוק

(א) חוק זה אינו חל על העבדתם של:

(1) שוטרים…

(2) עובדי מדינה…

(3) …

(4) …

(5) עובדים בתפקידי הנהלה או בתפקידים הדורשים מידה מיוחדת של אמון אישי;

(6)

בפס"ד של בית הדין הארצי לעבודה (ע"פ 16/08 מ'י נ' בסט ביי) בחן בית הדין את משמעות הביטויים "תפקיד הנהלה" ו – "תפקיד הדורש מידה מיוחדת של אמון אישי" אשר לגביהם קבע המחוקק כי חוק שעות עבודה ומנוחה לא יחול על העסקתם.

בית הדין עורך בפסק דינו רשימה לא סגורה של מאפיינים הרלוונטיים לצורך בחינת המושג תפקיד הנהלה:

א. שם – לא השם, הכינוי או התואר יקבעו את מעמדו של "תפקיד הנהלה" אלא טיבו ומהותו האמיתיים של התפקיד, על רקע הנתונים המיוחדים למסגרת הארגונית הנתונה.

ב. מיקום בהירארכיה הארגונית – המושג "תפקיד הנהלה" עליו לא יחול החוק צריך להתפרש כמתייחס לשכבת ההנהלה הבכירה בארגון אשר באופן טבעי מזוהה עם מעמד "המעסיק" או שהיא נועדה לייצג אותו. מדובר בדרג הנושא באחריות הכוללת הגבוהה ביותר לתפקוד הארגון.

ג. קביעת מדיניות – תפקיד הנהלה אינו נבחן לפי רמת הבכירות שלו בלבד, יש צורך שבעל התפקיד יהיה מעורב בהתוויית מדיניות הנהלת החברה תוך הפעלת שיקול דעת עצמאי שאינו מוכתב על ידי מדיניות זו.

ד. שכר ותנאי עבודה – תפקיד הנהלה, הכרוך בדרך כלל בעבודה בשעות חריגות ובתנאים מיוחדים, נהנה באופן טבעי משכר גבוה ומתנאים נלווים מיוחדים שאינם נחלתם של העובדים "הרגילים".

ה. טיבו של התפקיד – אותם תפקידים בארגון בהם נדרש העובד לעמוד לרשות המעסיק בשעות לא שגרתיות או לעבוד בלא מסגרת קבועה של שעות עבודה.

מוסיף בית הדין וקובע כי על מנת שחוק שעות עבודה ומנוחה לא יחול על עובד בשל "מידה מיוחדת של אמון אישי", צריכה להתקיים זיקה קרובה ומיוחדת של בעל התפקיד בו מדובר, ל"תפקיד הנהלה" עליו לא חל החוק, כגון – מנהל לשכה של מנהל חברה גדולה או נהג המנכ"ל. וכי אפשר גם שהחוק לא יחול על עובד השותף לסודות המפעל או שהוא איש סודה של ההנהלה וכיו"ב מקרים.

במקרה דנן, פסק הדין עסק ב"מנהל סניף" של רשת "בסט ביי", בית הדין קובע הלכה למעשה כי אחריות המוטלת על מנהל הסניף – חשובה ככל שתהיה – אינה הופכת את תפקידו ל"תפקיד הנהלה".

כמו כן קובע בית הדין כי אין בתפקיד מנהל סניף כל דרישה מיוחדת של אמון אישי שהיא מעבר לרמה הרגילה הנדרשת מכל בעל תפקיד אחראי בארגון, וכן כי אין למנהל סניף כל זיקה אישית מיוחדת לגורמי ההנהלה, באופן שתנאי עבודתו נגזרים מאלה שלהם.

ולכן, קובע בית הדין כי העסקת מנהל סניף בשבת בלא היתר, הינה בבחינת עבירה לפי החוק.

ועל זה נאמר "מתוך שלא לשמה יבוא לשמה",

בשבת לא עובדים – בשבת נחים!!

דוד סער, עו"ד

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן