דיווח שלא כדין בגין שעות נוספות
מאת: עו"ד דוד סער
מיכל הועסקה כעובדת בכירה ביותר במשרד ממשלתי. בנוסף לשכרה הרגיל, קיבלה מיכל תוספת לשכר בגין שעות נוספות עליהן דיווחה. כמו כן, מאופי תפקידה, מיכל יצאה לפגישות מחוץ למשרד וקיבלה החזר הוצאות אש"ל. לימים, יצא תקשי"ר המחייב את העובדים לשינוי נהלים ולפיו, על כל עובד להחתים כרטיס נוכחות. בנוסף, עליו למלא טופס ובו עליו לתת פירוט מלא לעניין השעות הנוספות ולקבל על כך אישור. (מתי, למה וכמה) כמו כן, מקום העבודה החליט על "חיסכון" וכתוצאה מכך נתן הוראה בתקשי"ר כי אישור עבור הוצאות אש"ל יעשה מראש. על המבקש לפנות בבקשה מראש ולקבל אישור.
מיכל, כעובדת בכירה הרבה שנים וכבעלת מעמד, לא התייחסה ברצינות להוראות התקשיר החדש ולא שינתה ממנהגה ומבחינתה "עולם כמנהגו נוהג"- היא שלחה טופס שעות נוספות כפי שנהגה בימים עברו, כללי ולא מפורט ואף לא דאגה לקבל היתר מראש להוצאות האש"ל שהוציאה.
לימים, עזבה מיכל את עבודתה ותבעה את מקום העבודה בגין תשלום שעות נוספות אשר עשתה בפועל ולא שולם לה שכר בגינן וכן בגין הוצאות אש"ל אשר היו אמורות להשתלם לה בגין קבלות.
בית הדין לעבודה פסק כי אין הוא מקבל את תביעתה של מיכל, וזאת מן הנימוקים הבאים:
1. הלכה פסוקה היא כי היוזמה והסמכות להעסקה בגין שעות נוספות נתונה בידי המעסיק ואם לא נדרש העובד לשעות עבודה נוספות- לא יהיה זכאי לתשלום בגינן, גם אם עבד אותן בפועל. על אף שמיכל עבדה שעות נוספות בפועל, לא הצליחה מיכל להוכיח כי נדרשה מטעם המעסיק לשעות נוספות. יש לציין כי חובת ההוכחה בגין שעות נוספות חלה על העובד.
2. עוד נקבע, כי מיכל היתה צריכה להישמע להוראות התקשי"ר, זאת על אף שטרם התקשי"ר לא נהגה כך. הוראות אלו של התקשי"ר, נועדו כמנגנון פיקוח על שעות עבודת העובד ונחיצותן, מתוך רצון ליעל ולא על מנת להתנכל לעובד. ולפיכך, האישור של הממונה כפי שכתוב בתקשי"ר, אינו בבחינת "חותמת גומי" ועל מיכל היה להתייחס ברצינות להוראות אלו.
3. ביהמ"ש קבע כי על היחסים בין הצדדים חלות הוראות התקשי"ר ובניגוד לטענותיה, אין לה זכות מוקנית לעבוד בשעות נוספות לשם קבלת שכר עבודה מוגדלואילו שכרה הרגיל שולם לה במלואו.
4. כך גם לעניין הוצאות האש"ל, מיכל לא דאגה לאישור הוצאות אש"ל מראש, והיות ולא עמדה בהוראות התקשי"ר- לא תקבל בגין הוצאות אלו, כל החזר.
מסקנת הדברים: ביה"ד לא ייטה לטובת העובד, על אף שיתכן ובפועל עבד העובד שעות נוספות ועל אף שבאופן עקרוני היה מגיע לעובד החזר בגין הוצאות אש"ל. זאת, כאשר יש הוראות תקשי"ר (והוראות התקשי"ר אינן נוגדות את החוק) ביה"ד לא יכנס ולא יתערב ביחסים שבין הצדדים. ובכל מקרה יש לזכור כי על העובד חלה חובת ההוכחה.
דוד סער, עו"ד