אימתי מותר למעביד לחרוג מחוק שעות עבודה ומנוחה?
מאת: עו"ד דוד סער
חוק שעות עבודה ומנוחה, התשי"א -1951, נועד להגן על העובדים ולמנוע ניצול. ועם זאת, ישנם מקרים שבהם חוק זה אינו אפקטיבי, ועל כן חוק זה לא יחול.
סעיף 30 לחוק קובע כי החוק לא יחול על שוטרים, חיילים, סוהרים, יורדי ים, אנשי צוות אויר, עובדים בתפקידי הנהלה ו/או תפקידי אמון, וכל עובד אשר עבודתו אינה מאפשרת פיקוח על עבודתו.
החריג "משרת אמון" מאפשר למעבידים אשר מעסיקים עובדים זוטרים ומפוקחים לטעון כי משרתם היא "משרת אמון", אולם בית הדין לעבודה יבחן זאת על פי המהות ולא על פי הכותרת:
הפסיקה קבעה כי דירקטורים וחשבים ממלאים משרות אמון. כן נפסק כי מנהל תחזוקה במלון דירות נופש אינו עובד במשרת אמון, וכך גם מלצר ראשי. לעומת זאת נפסק כי משרת צלם עיתונות דורשת אמון מיוחד כלפי הצלם אשר חופשי להחליט מה יצלם (IBC NEWS נ' בנימין מור), כי מפקח בחברת שמירה ונקיון עובד במשרת אמון (מוסקוביץ' נ' חברת השמירה בע"מ).
בע"ע 570/06 זיווה כץ נ' עמוס אגרון נפסק כי עורך דין שכיר אינו משרת אמון שכן דובר בעו"ד זוטרה אשר קיבלה הנחיות מה לטעון וכיצד לנתב את ניהול התיק, וכן – אם עורך הדין מחייב את הלקוחות לפי שעות העבודה, עליו לשלם לעורכי-הדין השכירים שלו בעבור שעות נוספות.
החריג של משרת אמון יפורש בצמצום ונטל ההוכחה יהא מוטל על המעביד. כעקרון, ככל שלעובד חופש פעולה רב יותר ומתחתיו עובדים רבים יותר, כך משרתו תיחשב כמשרת אמון ולהיפך.
באשר ליורדי ים מגמת הפסיקה היא לפרש עובד כ"יורד ים" לצורך הפטר המעביד מתחולת חוק שעות עבודה ומנוחה, מקום בו למעביד אין יכולת לפקח על שעות עבודתו של העובד: כך למשל משיט ספינת טיולים נחשב כ"יורד ים" לצורך ההפטר מן החוק (יוחנן גורלנד נ' קיאק בים), אולם עובד של מתקן קידוח אשר מצוי על דוברה לא הוגדר ככזה (גורדון שירותי נפט נ ויליאם אורי).
באשר למשרות שבהן לא ניתן לפקח על שעות העבודה נפסק כי סוכני מכירות של יחידות נופש הם אדונים לעצמם, כי לא ניתן לפקח על עובדי סיעוד אשר חיים עם הדיירים בהוסטל, לא ניתן לפקח על שעות עבודתו של נהג אוטובוס, ולא ניתן לפקח על שעות עבודתה של אופר. אולם במקרה האחרון קבעה הפסיקה כי כפשרה בין שעות עבודתה הרבות של אופר לבין אי יכולת לפקח על שעות עבודתה יש להוסיף לשכרה כ 30% או כשעתיים עבודה ביום.
דומה כי למרות הוראות החוק, יש לבדוק כל מקרה לגופו, ועל כן – לעובד הסבור כי נפגעה זכותו לתשלום שעות נוספות, להוועץ בעו"ד לצורך בירור זכויותיו.
דוד סער, עו"ד