מקרה בוחן להתעמרות בעבודה / התנכלות בעבודה / העסקה פוגענית
מאת: עו"ד דוד סער
סע"ש (י-ם) 38335-03-14 מנחם נפתלי נ' מדינת ישראל – משרד ראש הממשלה
בפסק הדין הנ"ל דובר על עובד בשם מני נפתלי (התובע), שעבד במעון ראש הממשלה כאב בית החל מיום 20/2/2011 ועד ליום 28/8/2012, סה"כ תקופת העסקה בת 20 חודשים.
העובד הגיש תביעה נגד מדינת ישראל – משרד ראש הממשלה, ובין יתר רכיבי התביעה הייתה גם דרישת פיצוי בגין התעמרות בעבודה.
העובד הציג תשתית ראייתית אשר תומכת בטענותיו, כי היה חשוף במסגרת עבודתו לצעקות, הערות פוגעניות והשפלות, וכן ביסס העובד את טענותיו לגבי יחסי האנוש הגרועים ששררו בין הגב' נתניהו לבין יתר עובדי המעון, שהיו לטענתו בלתי נסבלים, משפילים ומעליבים.
בית הדין האזורי לעבודה בירושלים דן בסוגיה זו, ולעניין השאלה "מהי העסקה פוגענית" פירט כך:
"בעת האחרונה גברה המודעת להעסקה פוגענית הנקראת גם התנכלות תעסוקתית או התעמרות במקום העבודה. מדובר בהתנהגות מטרידה ומשפילה שאינה פיזית, המופנית כלפי עובדים באופן חוזר ונשנה. התנהגות זו נושאת פנים רבות ובכלל זה פגיעה בעובדים באמצעים מילוליים (צעקות, ביקורת לא מוצדקת וכד'), פגיעה במעמדם של העובדים ומתן משימות משפילות, ניטור יתר, בקרת יתר, דקדקנות יתר, הפגנות שליטה והתנהגות אימפולסיבית והרסנית. אין מדובר במקרה חד פעמי אלא בחשיפה מתמשכת למעשים מעין אלה..
…
ביטוייה המעשיים של התעמרות בעבודה הם רבים ומגוונים. היא יכולה לבוא לידי ביטוי בצעקות, בקללות, בהאשמות שווא, בהפצת שמועות מזיקות, בגרימת נידויו של אדם או החרמתו, במתן משימות משפילות, בפגיעה בדימויו, בפגיעה ביכולתו לבצע את תפקידו או בפגיעה בסיכוייו להצליח או להתקדם בעבודה וכיו"ב."
(הדגשות אינן במקור)
כל זאת ועוד, בית הדין האזורי לעבודה בירושלים התייחס להצעת חוק בנושא התעמרות בעבודה, הצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה, התשע"ה-2015, וכך נכתב:
הצעת החוק למניעת התעמרות בעבודה, התשע"ה-2015 עברה בכנסת בקריאה טרומית בחודש 7/2015, ובדברי ההסבר להצעת החוק הודגש כי מדובר בתופעה חברתית נפוצה הפוגעת בעובדים רבים, כי התעמרות במסגרת עבודה היא התנהגות פוגענית המופנית כלפי אדם באופן חוזר ונשנה, לא במסגרת אירוע "חריג" וחד–פעמי אלא במספר אירועים נפרדים, ויוצרת עבור האדם סביבה עוינת במסגרת עבודה, וכי התעמרות במסגרת עבודה פוגעת בכבוד האדם, בחירותו, ברווחתו, ביכולתו לבצע את עבודתו ובתפקודו המקצועי. לא אחת פוגעת ההעסקה הפוגענית אף בבריאותו הגופנית או הנפשית של העובד." (הדגשה אינה במקור)
לאחר שבית הדין האזורי לעבודה שמע את כלל העדויות מטעם הצדדים, ובמיוחד את העדים מטעם העובד שהעידו בצורה ברורה ואמינה על היחס המשפיל והפוגעני שקיבלו במסגרת עבודתם, השתכנע בית הדין כי במקרה דנן אכן היה מדובר על העסקה פוגענית והתעמרות בעובד מצד מעסיקיו, וזיכה את העובד בפיצוי בסך 70,000 ₪ בגין התעמרות בעבודה.
אם המעסיק שלכם מתייחס אליכם בצורה משפילה ומבזה הגורמת לכם עוגמת נפש, אין זו גזרה משמיים! במצב שכזה הנכם יכולים להגיש תביעה בגין התנהגות זו, והסיכויים לקבל פיצוי בשל כך גבוהים (בכפוף להוכחת הטענות).
נתקלתם ביחס משפיל, מבזה ופוגעני מצד מעסיקכם? פנו למשרדנו ונשמח לסייע בנושא.
דוד סער, עו"ד