פיצוי בגין התעמרות בעבודה
מאת: עו"ד דוד סער
בשנים האחרונות עולה יותר ויותר סוגיית המעסיקים המתעמרים בעובדים במקום העבודה. במקרה שהובא לבית הדין העבודה בנצרת, הגיש עובד מכללה בצפון תביעה נגד המכללה, בתואנה שסבל מהתנכלות והתעמרות ועקב כך נאלץ להתפטר מעבודתו.
מהות התביעה
העובד תבע פיצוי בשל עוגמת נפש, פיצויי פיטורים עקב הרעת תנאים בעבודה ונסיבות שלא אפשרו לו להמשיך בעבודתו, וכן זכויות עבודה נוספות.
קביעת בית הדין
בית הדין לעבודה קבע כי למרות שזכותו של המעסיק לנהל את עסקו כאוות נפשו, עדיין העובד זכאי שינהגו בו בכבוד ובתום לב.
עוד קבע בית הדין, כי כוחו של המעסיק אינו בלתי מוגבל וכי על המעסיק להפעיל את כוחו מול העובד בהגינות, בתום לב ובכפוף לכללי הצדק הטבעי. יש לנהוג בעובד בכבוד ואל לו למעסיק לקבל החלטות לגבי העובד על בסיס שמועות ותחושות, אלא בבואו לקבל החלטות, על המעסיק לבסס החלטות אלו על תשתית עובדתית מוצקה ומהימנה. אם למעסיק טענות כנגד העובד, עליו להציגן כלפיו ולאפשר לו שהות סבירה ללמדן ולהשיב עליהן.
צעדי מניעה
יש לציין כי על שולחן הכנסת מונחת הצעת חוק שהוגשה ב-2015, כהצעת חוק למניעת התעמרות בעבודה וכל שכן תחושה של התעללות במקום עבודה. הצעה זו עברה בקריאה טרומית וממתינה לעבור בקריאות נוספות לצורך הפיכתה לחוק מחייב.
כיום בהיעדר עדיין חוק זה, נדרש בית הדין לפסוק לעובדים העוברים התעמרות בעבודה, פיצוי בשל עוגמת נפש כנזק לא ממוני. פיצוי זה אינו פונקציה של שכר העובד או הנזק הכספי שנגרם לעובד עקב עוגמת הנפש, שכן על פי בית הדין לעבודה, צערו של עובד בעל שכר גבוה אינו יותר מצערו של עובד בעל שכר נמוך יותר. זה וגם זה חשים צער רב כאשר נוהגים עימם לא בכבוד או בחוסר הגינות.
כן נלקח בחשבון, התמשכות הפרת זכויותיו של העובד, ריבוי הפגמים, ותק בעבודה, מעמדו, נסיבות סיום העבודה וכו'.
במקרה הנדון, העובד זכה בתביעתו ופוצה בסכום של 60,000 ₪ בגין עוגמת נפש, ועוד כ-180,000 ₪ בגין זכויות עבודה אחרות, לרבות שכ"ט עו"ד והוצאות.
ס"ע (איזורי לעבודה נצרת) 35082-03-12 אבי אביטל נ' המכללה האקדמית עמק יזרעאל.
מחפשים אחר עורך דין התעמרות בעבודה? זקוקים לייעוץ משפטי בגין התעללות במקום עבודה או התעמרות? צרו עמנו קשר טלפוני או השאירו פניה ועורך דין דיני עבודה המתמחה בנושא זה ישוב אליכם מטעם משרדנו.