מאת: עו"ד דוד סער
על פי חוק פיצויי הפיטורים, משנת 1963, עובד שצבר וותק של שנה לפחות במקום עבודתו, יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורים.
במידה ומדובר בעובד עונתי, הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים במידה ועבד שתי עונות לפחות בתוך שנתיים רצופות, כשעונה מוגדרת כשלושה חודשי עבודה רצופים במהלך שנה בה עבד העובד 60 ימים או יותר.
עוד קובע החוק כי במידה ועובד מפוטר במועד הסמוך לתום שנת עבודתו, ייחשב הדבר מבחינה חוקית כפיטורים שנועדו לאפשר למעסיק לחמוק מתשלום פיצויים על פי חוק.
הגדרתה של רציפות בעבודה
היות ועבודה רצופה מהווה חלק מהתנאים המפורטים בחוק המזכים בקבלת דמי פיטורין, חשוב להבין את הגדרתה של רציפות בעבודה.
מבחינה חוקית, ישנן מספר עילות להיעדרויות, שלא נחשבות כקטיעה של רצף העבודה.
אלו כוללות שירות מילואים, היעדרות בימי מנוחה שבועית, חגים וביום הפועלים ה-1 למאי, חופשה שנתית ופגרות בשכר או שלא בשכר אשר התקיימו בהסכמתו של המעסיק.
עוד כוללות ההיעדרויות שאינן נחשבות לקטיעת רצף העבודה:
- תאונות
- מחלות
- שביתות
- ימי אבל ושבעה
- הפסקות זמניות שאינן עולות על שלושה חודשים ואימונים לשירות עבודה.
התפטרות בדין מפוטר
למרות שעובד שהתפטר מרצונו לא יהיה זכאי באופן עקרוני לפיצויי פיטורים, ישנם מספר מקרים בהם יהיה דינו כמפוטר, מה שיזכה אותו בפיצויים.
אלו כוללים מקרי פשיטת רגל של המעסיק או פטירתו של המעביד, פטירה של העובד אשר מזכה את שאיריו בפיצויי הפיטורים והתפטרות על רקע הידרדרות במצב בריאותו של העובד או של אחד מבני משפחתו.
בנוסף, ייחשבו בדין מפוטרים גם עובדת שהתפטרה בתוך תשעה חודשים ממועד בו ילדה או אימצה ילד שגילו אינו עולה על 13 שנים, וכן גבר שמתפטר באותן נסיבות במידה ובת זוגו עבדה לכל הפחות במהלך ששת החודשים שלפני מועד ההתפטרות, או היתה עובדת עצמאית במהלך שנה רצופה לפני מועד הלידה או האימוץ ולא חדלה מעיסוקה לטובת הטיפול בילד.
הזכות לקבל פיצויי פיטורים ניתנת גם לגבר שמתפטר על מנת לטפל בילד שנולד לו או שאימץ ילד וטרם מלאו לו 13 שנים, ואשר נמצא בחזקתו הבלעדית, לאור כך שבת זוגו נכה או חולה.
במקרים מסוימים, גם התפטרות על רקע מעבר דירה תזכה את המתפטר בתשלום פיצויי פיטורים.
ישנם עוד מקרים רבים המזכים אדם שהתפטר מעבודתו לקבלת פיצויי פיטורים, ולפיכך מודגשת החשיבות בהכרת דיני העבודה באופן יסודי ומעמיק, על מנת לעמוד על מלוא זכויותיו ש העובד.
הליך הגשת תביעה
עובד שפוטר או התפטר ועומד בתנאים להתפטרות בדין מפוטר, ואשר מעסיקו לא שילם לו את הפיצויים המגיעים לו על פי חוק בתוך 15 ימים מהמועד המיועד לתשלום, יכול להגיש תביעה נגד מעסיקו בגין הלנת פיצויי פיטורין, בפנייה לבית דין אזורי לעבודה, באזור אליו משויך מקום העבודה המדובר.
לשם הגשתה של תביעה בתחום זה לבית הדין האזורי לעבודה, יש למלא טופס 705, תוך שימת דגש על תיאור פרטי המקרה באופן יסודי אשר עולה בקנה אחד עם העילות המזכות בחוק את העובד בפיצויי פיטורין, והצהרה מדויקת בכל הנוגע לבסיס חישוב הסכום הנתבע, על פי הדינים והתקנות הנוגעים לעניין.
לאור מורכבותם של דיני העבודה הנוגעים לפיצויי הפיטורים, והתחמקותם של מעסיקים רבים מתשלום מלא, תוך הסתמכות על בקיאותם הדלה והמצומצמת של העובדים בנוגע לזכויות המגיעות להם, מומלץ מאוד להיעזר בייעוץ ו/או ייצוג משפטי, על ידי עורך דין המומחה לדיני עבודה, בכל תביעה כנגד מעסיק בנושאי פיצויי פיטורים.
למשרד עורכי הדין דוד סער ניסיון רב בכל הנוגע לדיני עבודה ולזכויות עובדים בכלל, וכן מפוטרים ומתפטרים בפרט, לרבות הגשת תביעות לפיצויי פיטורים וייצוגם של תובעים בפני בתי הדין לעבודה בכל הערכאות.
אם פיטרו אותך ולא קיבלת את פיצויי הפיטורים המגיעים לך לפי החוק, או שהתפטרת מעבודתך ואתה סבור שאתה עונה על הדרישות המזכות אותך בפיצויים, פנה עוד היום למשרדנו ונשמח להעריך את סיכויי תביעתך להצליח!