פיצויי פיטורים למתפטר עקב לחץ נפשי בעבודה
מאת: עו"ד דוד סער
לאחר 9 שנות עבודה בתחום עיצוב הבית והעסק, נבדקה התובעת ע"י פסיכיאטר בשל נסיגה במצבה הנפשי על רקע בעיות וסכסוך במקום העבודה. המלצת הרופא הייתה כי במצבה הנפשי של התובעת, לא מומלץ שתשוב לעבודתה. כך פעלה התובעת ובהתאם להמלצות רופאיה הגישה התפטרותה על רקע מצב בריאותי.
הנתבעת מנגד, טענה כי האישור שהציגה התובעת אינו אישור מרופא תעסוקתי וכי אינה זכאית לפיצויי פיטורים.
התובענה הגיעה לפתחו של ביה"ד האזורי לעבודה בבאר שבע (סע"ש 38314-11-13), אשר קבע כי עובד המתפטר על רקע מצב בריאותי לקוי, צריך להוכיח את המניע ואת הקשר הסיבתי בין מצבו הבריאותי ובין עבודתו. את זאת על העובד לעשות באמצעות תעודות רפואיות, כאשר אין חובה בהמצאת אישור רופא תעסוקתי.
כן פסק ביה"ד שאין צורך שמצב הבריאות ימנע מהעובד אפשרות כלשהי להמשיך בעבודתו או יכביד על עבודתו, אלא די בקיום קשר סיבתי בין מצב הבריאות ובין ההתפטרות, כאשר יש לייחס משקל לא מבוטל לתחושתו הסובייקטיבית של העובד בקשר למצבו הרפואי.
בנוסף נקבע כי על העובד להודיע למעסיקו טרם התפטרותו על מצב בריאותו המונע ממנו להמשיך לעבוד, זאת על מנת לאפשר למעסיק להציע עבודה חלופית התואמת כישוריו של העובד.
במקרה הנדון, קבע ביהמ"ש כי התובעת עמדה בנטל המוטל עליה, והתפטרותה של העובדת בנסיבות העניין היה הפתרון היחיד שעמד בפניה ולכן זכאית היא לפיצויי פיטורים.