חוק פיצויי פיטורים

עובד העומד לפני פיטורים נמצא במעמד לא פשוט, הן ברמה המעשית ולבטח ברמה הנפשית והרגשית. חלק מתהליך הפיטורים כולל בתוכו גם את מימוש זכויותיו החוקיות של אותו עובד וזאת במסגרת חוק פיצויי פיטורים.

באילו מקרים יהיה עובד זכאי לפיצוי פיטורים?

במקרים בהם עובד שכיר השלים לכל הפחות שנת עבודה אחת במקום עבודתו, יהיה זכאי אותו עובד לפיצויי פיטורים ממעסיקו וזאת על פי סעיף 1 בחוק פיצויי פיטורים. הזכאות לפיצויים במסגרת עבודה רציפה של שנה אחת כמובן רלוונטית גם במקרים בהם בתוך אותה שנה התחלפו מעסיקיו של אותו עובד באותו מקום עבודה.

מעסיק שהתחכם

ההחלטה בחוק הישראלי להעניק פיצוי פיטורים לעובדים שהוחלט על הפסקת עבודתם לאחר שנה, הביאה לא פעם מעסיקים רבם לאקט מתחכם בו הם מחליטים על פיטוריהם של עובדים לאחר כ-11 חודשי עבודה.

סעיף 3 בחוק פיצויי פיטורים מתייחס לאותה תופעה ובו מובהר כי על המעסיק להוכיח כי פיטורים אלו לא נעשו כדי להתחמק מתשלום פיצויי פיטורים. אם לא יוכל אותו מעסיק להוכיח זאת מעל כל צל ספק תהיה עליו חובת תשלום פיצויי פיטורים.

הודעה מוקדמת על פיטורים

נושא נוסף בו קיימת התייחסות בחוק, נוגע להודעה מוקדמת לפיטורים לה זכאים עובדים שהוחלט על הפסקת עבודתם. הודעה מוקדמת לפיטורים אמורה להיעשות בכתב וזאת על פי סעיף 2 לחוק פיצויי פיטורים. בתוך אותה הודעה על המעסיק לציין את התאריך בו הועברה ההודעה ואת התאריך בו הפיטורים ייכנסו לתוקף.

עובדים שעבדו במקום מעל כשנה זכאים להודעה מראש של 30 ימים, כשמרגע ההודעה ועד כניסת הפיטורים לתוקף על העובדים להמשיך ולעבוד במקום עבודתם באותה המתכונת, אלא אם כן החליט המעסיק לוותר על עבודתם בתקופה זו, כשאז יהיה מחויב המעסיק לשלם לעובד המפוטר על אותם ימי עבודה תשלום המהווה "חלף הודעה מוקדמת".

ביצוע פיטורים מידיים ללא הודעה מוקדמת של המעסיק מאפשרים לאותו עובד בקבלת פיצוי בסכום המקביל לשכרו הרגיל עבור התקופה מהיום בו היה אמור לקבל את אותה הודעה מוקדמת ועד ליום בו פוטר באופן מידי ולא ראוי.

חובת קיום שימוע לפני פיטורים

בשנים האחרונות פסיקת בתי הדין לעבודה שמה דגש רב על חובת עריכת שימוע לעובד לפני פיטוריו, וזאת על מנת שהעובד יוכל לנסות ולשכנע את המעסיק לחזור בו מהשיקול לפטרו. לא פעם, מעסיקים שומעים את טיעוני העובד בשימוע, ומקבלים החלטה להשאיר את העובד בעבודתו. החלטה זו היא גורלית, ולכן עובד אשר מעוניין להישאר בעבודה, צריך להכין עצמו לשימוע ולטעון טענות משכנעות על מנת לשנות את רוע הגזירה. לעובד כזה חשוב מאוד בשלב זה להיות מיוצג בשימוע על ידי עורך דין עבודה בעל ניסיון, אשר ידע להעלות את הטיעונים הנכונים, להסביר את הסיבות להתנהלות העובד במקרים ספציפיים שאירעו אשר גרמו למעסיק לרצות לפטר את העובד, וייתכן מאוד שעורך הדין יצליח לשנות את רצון המעסיק לפטר את אותו עובד.

לייצוג בשימוע לחצו כאן

מהו שיעור פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד?

במידה והמעסיק החליט לפטר את העובד, שיעור הפיצוי המגיע לעובד שפוטר הינו לרוב משכורת של חודש אחד על כל שנת עבודה ובאופן חלקי ויחסי במקרים בהם עבד יותר משנה אחת.

בחישוב פיצויי הפיטורים לעובד לא לא נכללים כל מרכיבי משכורתו. כך למשל, יילקח בחשבון שווי שימוש בכלי רכב ותשלומים המשולמים בגין אחזקת רכב. בנוסף לכך, לתוך אותו פיצוי לא יכללו גם תשלומים עבור שעות נוספות אותם ביצע העובד.

מועד תשלום פיצויי הפיטורים

מועד תשלום פיצויי פיטורים לעובד שהוחלט על סיום עבודתו יכול להתקיים באחד משני מועדים – ביום הפסקת יחסי עובד-מעביד או במועד שנקבע כמועד של תשלום פיצויים על בסיס הסכמים קיבוציים קיימים או במסגרת צו הרחבה (צו המוצא מטעם משרד העבודה והרווחה המרחיב את תחולתו של הסכם קיבוצי על קבוצת עובדים שאיננה כלולים בהסכם) על העובד.

איחור של יותר מ-15 יום מצד המעסיק בתשלום פיצוי הפיטורים יחשב כאקט של הלנת שכר ומכאן יהיה זכאי העובד המפוטר בפיצויי הלנה וזאת בהתאם להוראות חוק הגנת השכר.

תביעת המעסיק

לצערנו הרב, על אף ההוראות הברורות בחוק בכל הנוגע לאופן הפיטורים ותשלום הפיצויים, לא פעם מרשים לעצמם מעסיקים רבים להתנהל באופן הפוגע בזכויות העובדים המפוטרים.

על אותם מפוטרים, החוששים מהעלויות הכספיות, להכיר כי בכל הנוגע להגשת תביעה לפיצויי פיטורים, בתי הדין לעבודה מאפשרים להגיש תביעה בדיון מהיר שלה מאפיינים דומים כמו במסגרת הגשת תביעה קטנה בבית משפט השלום. מדובר על תביעות אותן ניתן להגיש במקרים וגובה הפיצויים נכון להיום אינו עולה על סכום של 31,300 ₪.

עורכי דין המתמחים בדיני עבודה מייצגים ומלווים מפוטרים רבים בתהליך זה, כשברוב המקרים מזכה את אותם עובדים בסכומים והזכויות השמורות להם בחוק, וזאת כדי להביא לכך שעובד שפוטר, עם כל הצער והכאב של אקט זה, ייהנה לכל הפחות מרשת הביטחון שמספק לו החוק בישראל.

משרדנו מתמחה בזכויות מפוטרים ובעל ניסיון רב בייצוג וליווי עובדים, החל מייצוג בשימוע ועד להגשת תביעות כנגד מעסיקים אשר הפרו את החוק ולא שילמו לעובד את מלוא זכויותיו כמפוטר, לרבות אי עריכת שימוע כדין, פיטורים שלא כדין ועוד כיו"ב.

לקבלת ייעוץ מהיר ומקצועי לחץ כאן

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן