דמי ביטוח לאומי לעובד ישראלי שמעסיקו הוא תושב חוץ
מאת: עו"ד דוד סער
מהי חבות תשלום דמי ביטוח לאומי על ידי עובד, המועסק באמצעות מעביד שהינו תושב חוץ ?
התשובה תלויה בשאלה האם מקום העבודה הוא בישראל או בחו"ל.
- במידה ומקום העבודה הוא בישראל, אזי על פי תקנות הביטוח הלאומי (הוראות מיוחדות בדבר תשלום דמי ביטוח), תשל"א-1971, ישלם עובד את דמי הביטוח בעצמו אם מעבידו אינו תושב ישראל ומתקיים התנאי הבא: "(א) מקום מגוריו של המעביד אינו בישראל ואין לו בישראל מען למסירת מסמכים משפטיים". כלומר, אם יש למעסיק מען למסירת מסמכים משפטיים בישראל, יחולו עליו הכללים לתשלום דמי ביטוח מלאים, כמו על מעסיק ישראלי. אם אין למעסיק מען למסירת חומר משפטי, ישלם המבוטח בעצמו דמי ביטוח, ויהיה מבוטח כעובד שכיר.
- לעומת זאת, תושב ישראל המועסק בחו"ל על ידי מעסיק תושב חוץ, ישלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות על פי השיעורים שחלים על מבוטח שאינו עובד שכיר ואינו עובדעצמאי, כל עוד לא הוצאה לו שומה במס הכנסה. התשלום יהיה על פי המינימום. ובמידה והעסקת העובד נעשית במדינה שחתומה עם ישראל על הסכם אמנה לביטוחן סוציאלי, יהא העובד פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי וחייב בתשלום דמי ביטוח בריאות.
סקירת התקנות
כל תושב ישראל, מגיל 18 ומעלה, חלה עליו חובת תשלום דמי ביטוח לאומי.
בחוק הביטוח הלאומי אין בנמצא הגדרת תושב, על הגדרת התושב אנו למדים מהפסיקה, בפס"ד בעניין בוקובזה אריק ( ביה"ד האזורי לעבודה 2214/01 ) נקבע כי:
" המונח "תושב" אינו מוגדר בחוק הביטוח הלאומי. היותו של אדם "תושב ישראל", הוא בגדר שאלה עובדתית הנגזרת מחומר הראיות, ונקבעת על פי ההלכות שנפסקו בעניין, הן בבית המשפט העליון, והן בפסיקתו של בית הדין. …
שבחשבון הסופי תקבע הזיקה למעשה, זיקה שלא יהא בה מהזמניות או מהארעיות, וזיקה שיש בה להוכיח ראיית מקום שבתחום ישראל כמקום "שבו הוא חי שזה ביתו" ".
דוגמאות לתושבות: מגורים, נכסים כלשהם, חשבון בנק, נוכחות, בני משפחה וכו'.
כאשר המעביד בחו"ל הוא מעביד תושב ישראל, יחולו על השכר אשר משולם לעובד השכיר, חבויות ביטוח הזהות לחבויות ביטוח של שכיר המועסק בישראל. כך קובעת תקנה 21 כדלהלן:
" 21 . עובד בחוץ לארץ ועובד בכלי שיט או בכלי טיס
(א) הכנסתו של עובד בחוץ לארץ, לרבות עובד בכלי שיט או בכלי טיס, המבוטח בהתאם לסעיף 76 לחוק, תחושב לעניין לוח י' לחוק, לגבי תקופת עבודתו בחוץ לארץ, לפי מלוא הכנסתו במטבע ישראלי ולפי מלוא התמורה במטבע ישראלי של הכנסתו במטבע זר (להלן – תמורת מטבע זר) ובלבד שלא ישלם דמי ביטוח מסכום העולה על ההכנסה המרבית האמורה בפרט 1 בלוח י"א.
כאשר המעביד בחו"ל אינו תושב ישראל
תקנה 1 (4) לתקנות הביטוח הלאומי עוסקת בעובד שמעבידו אינו תושב ישראל, וכן:
- מקום מגוריו של המעביד אינו בישראל ואין לו בישראל מען למסירת מסמכים משפטיים.
- המעביד הוא ארגון בינלאומי הנהנה מחסינות מכוח אמנה בינלאומית שישראלצדלה ".
הרישא לתקנה 1 קובעת כי, עובד כזה ישלם בעצמו את דמי הביטוח החלים עליו כעובד שכיר. שכן, לא ניתן לחייב את המעביד הזר לשלם דמי ביטוח למוסד לביטוח לאומי בישראל.
לסיכום
אם למעביד קיים מען בישראל, אזי תחול עליו חובת תשלום דמי ביטוח לאומי לעובד, במידה ואין למעביד מען בישראל, הרי העובד ישלם בעצמו את דמי הביטוח הלאומי ויהיה מבוטח כעובד שכיר.