אחוזי נכות הולמים לחולי פיברומיאלגיה במוסד לביטוח לאומי

מאת:

לפני כשנה פרסמה ועדת הביטוח הלאומי שבלשכת עורכי הדין בישראל, נייר עמדה בנושא תקנות המוסד ביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) בעניין תסמונת הפיברומיאלגיה (דאבת שרירים) (תזכיר 605/20).

תסמונת הפיברומיאלגיה

ראשית חשוב לומר, כי המדובר בתסמונת חדשה יחסית בתחום הראומטולוגי. תסמונת זו מאופיינת בכאבים במערכת השרירים, שאינו נגרם מדלקת במפרקים. לאחרונה, עולה שכיחותה של התסמונת בקרב האוכלוסייה ועומדת היא בהערכה על פני 3-4% מכללם. כן יצוין, כי תסמונת זו מצויה יותר בקרב נשים ולדאבון הלב, עדיין אין תרופה יעילה לתסמונת זו. כאמור לעיל, הסימן המובהק לתסמונת זו, הינו נוכחות כאב כרוני ומפושט במערכת השרירים, המורגשים בעיקר באזור הצוואר והגב ובגפיים התחתונות והעליונות.

סימפטום נוסף המלווה תסמונת זו, הינו הפרעות שינה קשות, וכנגזרת מכך עייפות גדולה במהלך היום. לעיתים ישנם סימפטומים של מעי רגיז, קושי בריכוז, דיכאון, הפרעות בזיכרון ועוד.

המצב המשפטי כיום

כיום, תסמונת הפיברו' מוכרת זה זמן רב הן על ידי המוסד לביטוח לאומי והן על ידי בתי המשפט – ישנם פסקי דין למכביר, המכירים בנכות התפקודית הנובעת מתסמונת זו ומההשלכות התפקודיות הקשות מהם סובלים חלק מהחולים. מאידך גיסא, עד היום, אין סעיף כלשהו בתקנות הביטוח הלאומי, המעגן תסמונת מוכרת זו בתקנות באמצעות סעיף ליקוי ישיר, כאשר אחוזי הנכות של חולים אלו, נקבעים בהתאם לתקנה 35 לתקנות המוסד לביטוח לאומי, בפרק העוסק ב "מחלות העצמות והפרקים".

טיוטת התקנות המתוקנות

בהתאם לטיוטת התקנות שפורסמה, מנעד אחוזי הנכות שיש ליתן לחולה פיברומיאלגיה, נע בין 0% ועד 50% נכות בלבד. כאשר בהתאם לטיוטה, במקרה שהתסמונת נמצאת במצב של רמיסה – לא יוענקו אחוזי נכות, ואילו במקרה שהתסמונת מלווה בשתי פגימות או יותר בשיעור של בין 40-49%, הרי שיהא זכאי הנכה לנכות בשיעור של 50% מרביים.

עמדת לשכת עורכי הדין

בהתאם להמלצת לשכת עורכי הדין, ובאשר ידוע שיש בכוחה של מחלה מסוימת להביא לפגיעה כמעט מוחלטת בכושר העבודה של החולה, הרי שגם במקרה של תסמונת הפיברומיאלגיה, יש לקבוע דרגות נכות ההולמות פגיעה זו, כך שהדרגה הגבוהה והחמורה ביותר, צריכה לעמוד על שיעור של 70% נכות, בעוד שדרגת המינימום תעמוד על שיעור של 10% נכות ולא כפי טיוטת החוק, שמדברת על 0-50%, כאמור לעיל.

למידע והתייעצות עם עורך דין ביטוח לאומי

נכות בשיעור 0% לחולי פיברומיאלגיה – האמנם?

על ההצעה להעמיד את הנכות המינימלית על שיעור של 0%, טענה לשכת עורכי הדין, כי יש לתמוה על כך, שכן אין חולה פיברומיאלגיה שאינו סובל מתסמינים, ולמעשה בהיעדר תסמינים – אין תסמונת. משכך, סברה לשכת עורכי הדין, כי המונח "רמסיה" המוזכר בטיוטת החוק, הוא מונח בעייתי בהקשר זה של תסמונת הפיברו', שהרי שלסובלים ממנה, אין הקלה בתסמונת, כל שכן, הקלה כזאת שמביאה אותנו ל- 0% נכות.

זאת ועוד, בהתאם למדריך המחלות הבינלאומי ה- ICD, קיומה של התסמונת ו/או התסמינים המלווים עימה, במשך שלושה חודשים ויותר, והיא אינה כוללת בהגדרותיה תקופת רמסיה, כפי שמוצג בטיוטת החוק ועל כן, עמדת לשכת עורכי הדין, כי אין לאפשר אופציה לנכות אפסית, שכן במצב שכזה, עלולות וועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי, לקבוע נכות אפסית בנימוק שלא מדובר במצב חמור, דבר שאינו נכון לתסמונת הפיברומיאלגיה.

משרדנו עוסק בעניינים הקשורים לדיני הנזיקין, דיני משפחה, חוזים, ירושה, ביטוח לאומי, ביטוח ודיני העבודה. משרדנו מעניק ליווי וייצוג אף בבתי הדין הרבניים ולרבות בבתי הדין לענייני ממונות. משרדנו צבר ניסיון רב בתחומי המשפט השונים וברוב המקרים מוביל את לקוחותיו להישגים משמעותיים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, גש עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך.

דוד סער, עו"ד

מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!

    ממלאים את הפרטים ולוחצים על הכפתור

    דילוג לתוכן