מה דינם של אופניים חשמליים לעניין פיצוי במקרה של תאונה?
מאת: עו"ד דוד סער
המדובר בסוגיה מעניינת שעלתה לאחרונה לכותרות, לפיה צריך היה בית המשפט לבחון את השאלה מי יישא בנזק שנגרם עקב תאונה בה מעורבים אופניים חשמליים?
כידוע תקנות התעבורה החדשות העוסקות באופניים חשמליים נכנסו בתחילת חודש יולי 2019 לתוקף, במסגרתן הוטלו מספר הגבלות על רוכבי האופניים החשמליים, בכללם, הגבלת גיל הרוכב (מעל גיל 16), החזקת רישיון נהיגה, חבישת קסדה (החל מינואר 2019), לבישת אפוד זוהר בלילה ועוד.
יחד עם זאת, למרות התקנות החדשות, עדיין לא נמצא פתרון לשאלה שבפתיח, קרי מי יישא בנזק במקרה של תאונה, שכן התקנות החדשות נעדרות הגדרה בסיסית של האופניים החשמליים, קרי האם מדובר ברכב מנועי כדרישת סעיף 1 לתקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, אם לאו.
במקרה דנן (ת.א. 23489-01-13), המדובר היה בקטין שנהג באופניים חשמליים והתנגש ברכב. בעקבות כך, נגרמו לו פגיעות קשות ברגל. את התביעה הגיש הקטין כנגד מבטחת הרכב, אשר מצידה טענה להגנתה, כי אופניים חשמליים הינם "רכב מנועי" כהגדרתו בחוק הפלת"ד, וממילא יש לראות בנהג כי שעשה שימוש ברכב מנועי ללא ביטוח חובה, דבר השולל מעצם טבעו, את הזכות לקבלת פיצוי מחברת הביטוח.
ביהמ"ש פסק כי, היות והפעלת מנוע האופניים נעשית ע"י הפעלת כוח פיסי (סיבוב הדוושות), הרי שמדובר בכלי תחבורה המונע ע"י כוח פיסי ולא מכני, כדרישת הגדרת חוק הפלת"ד. משכך, קבע ביהמ"ש כי אופניים חשמליים אינם מהווים "רכב מנועי", וממילא לא קיימת חובה על נהגי האופניים החשמליים לערוך ביטוח חובה.
לעומת זאת, במקרה דומה אחר, הגיע ביהמ"ש השלום (ת.א. 43305-07-16), למסקנה הפוכה ולפיה אופניים חשמליים מהווים כלי רכב המונעים ע"י כוח מכני.
לאחרונה, התקבל פסק דין שלישי ונוסף העוסק בסוגיה, ובו צידד ביהמ"ש בדעה לפיה, אופניים חשמליים אינם נכנסים להגדרת חוק הפלת"ד (ת.א. 40657-07-16), תוך שנימק כי הכוח המרכזי והבולט המפעיל את האופניים החשמליים הוא כוח פיסי הגובר על הכוח המכני.
יצויין כי עד כה בתי המשפט העליון או המחוזי, לא נתנו דעתם בסוגיה זו, ונכון להיום, במקרה של תאונה בה מעורבים אופניים חשמליים, התוצאה בדבר הפיצוי או אי הפיצוי, נתונה לזהות השופט היושב בדין.
משרדנו עוסק ומתמחה בעניינים הקשורים בעיקר לדיני ביטוח לאומי, דיני ביטוח, דיני נזיקין, דיני עבודה ודיני משפחה. משרדנו מעניק ליווי וייצוג גם בבתי הדין הרבניים ולרבות בבתי הדין לענייני ממונות וכן בוועדות רפואיות של ביטוח לאומי ומס הכנסה. משרדנו נחל הצלחות לא מבוטלות בתחומים השונים, לרבות תקדימים מעניינים. ככל שהינך חושש כי נפגעו זכויותיך, גש עוד היום למשרדנו, ונשתדל ב"ה לסייע לך. דוד סער, עו"ד