מאת: עו"ד דוד סער
לצערנו הרב, לא מעט מאתנו ביקרו בלשכת התעסוקה בתקופה כזו או אחרת בחייהם, ונזקקו לקבלת דמי אבטלה מהביטוח לאומי. חלקם נמצאו כזכאים לדמי אבטלה וחלקם נדחו על ידי הביטוח הלאומי בטענות שונות "מן הגורן ומן היקב". בעמוד זה יובאו בתמצית תנאי הזכאות לדמי אבטלה, בהתאם לחוק הביטוח הלאומי.
דמי אבטלה נועדו להבטיח למובטל אמצעי מחיה בתקופה האבטלה עד שימצא הוא עבודה. חשוב לדעת כי עם הפסקת העבודה, חשוב לפנות בהקדם ללשכת התעסוקה ולהירשם כמחוסר עבודה, שכן דמי האבטלה ישולמו רק לאחר התייצבות ראשונה בלשכת התעסוקה.
תנאי הזכאות לקבלת דמי אבטלה:
1. מבוטח בביטוח אבטלה
תושב ישראל או תושב ארעי, בין הגילאים 18-67 ועובד כשכיר כאשר המעסיק משלם דמי ביטוח עבורו. יש לשים לב שעובד עצמאי אינו זכאי לדמי אבטלה.2. המבוטח בין הגילאים 20-67
במקרים מסוימים, גם מבוטח שהנו מתחת לגיל 20 יהיה לדמי אבטלה, במידה והוא עונה על אחד מהתנאים הבאים: - חייל ששוחרר משירות חובה, למעט אם שוחרר בשל אי התאמה. - בת שירות לאומי ששירתה שנתיים בשירות לאומי, או שהפסיקה את השירות הלאומי לרגל נישואין ובתנאי ששירתה לפחות חצי שנה ונישאה תוך חודש ימים מיום הפסקת השירות הלאומי. - בן 18-20 שהופטר משירות צבאי סדיר או ששירתו נדחה מחמת בריאות, משפחה, חינוך, התיישבות בטחונית או צורכי המשק הלאומי. - בן 18-20 שהוא המפרנס היחיד בביתו או שיש לו ילד ועיקר פרנסת הילד עליו. - בן 15-18 זכאי במקרים מסוימים להענקת אבטלה.3. השלמת תקופת הכשרה
- לעובד חודשי – 360 ימים לפחות שעבורם שולמו דמי ביטוח, מתוך 540 ימים שקדמו לתחילת תקופת האבטלה.
- לעובד יומי/שעתי – 300 ימים שעבורם שולמו דמי ביטוח, מתוך 540 ימים שקדמו לתחילת תקופת האבטלה.
4. המובטח מבוטל
המבוטח יחשב מובטל במידה ופוטר או התפטר ובתנאי שנרשם בלשכת התעסוקה כמחוסר עבודה ומתייצב בה כדי לקבל עבודה, בהתאם לתקנון שירות התעסוקה.
מבוטח שהתפטר מעבודתו, זכאי לקבל דמי אבטלה רק לאחר 90 ימים מיום הפסקת העבודה. למרות זאת, חשוב למתפטר להתייצב בסמוך להתפטרותו בלשכת התעסוקה, על מנת להיות זכאי לדמי אבטלה.
במקרים מסוימים, עובד שהתפטר בנסיבות אשר נחשבות כהתפטרות בדין מפוטר, כגון : התפטרות בשל מצב בריאותי לקוי שלו או של בן משפחתו ; התפטרות בשל הרעה מוחשית בתנאי עבודתו ; התפטרות לרגל העתקת מקום מגורים, בתנאים שנקבעו בחוק ובתקנות ועוד כיו"ב.
יש לשים לב שהנטל להוכיח התפטרות זו, מוטל על כתפי העובד, והוא יצטרך להביא הוכחות לכך על ידי צירוף מסמכים רלוונטיים.
לסיכום, הזכאות לדמי אבטלה נבחנת כל מקרה לגופו, ולא תמיד עמידה בתנאי הזכאות כל כך ברורה. לכן, במקרים בהם קיים ספק, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בביטוח לאומי ובתחום דמי אבטלה בפרט, אשר יוכל לכוון את המובטל ובמידת הצורך לייצגו, במקרים בהם נדחתה תביעתו לדמי אבטלה על ידי הביטוח הלאומי.
הזכאות לדמי אבטלה איננה מובנת מאליה ועל המבוטח התובע דמי אבטלה למלא אחר מס' תנאים. משרדנו בעל ניסיון עשיר בכל הקשור לתנאי הזכאות לדמי אבטלה, ומכיר מקרוב את הפסיקה והחקיקה בנושא זה. במידה ותהיה מעוניין, תוכל לפנות עוד היום למשרדנו, ונשמח לתאם לך פגישת ייעוץ!מה הסיכוי של התביעה שלי?
השלימו את 3 השלבים בטופס ↓ ליחצו על הזמן שיחת הערכה ונחזור בהקדם!