מאת: עו"ד דוד סער
אובדן כושר עבודה הנובע מבעיה נפשית
בעיות הקשורות בבריאות הנפש יכולות להתבטא בדרכים שונות כמו דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה והפרעות פסיכוטיות. מצבים אלה יכולים להשפיע על יכולתו של האדם לתפקד במקום העבודה ברמה מספקת וכך למנוע ממנו את כושר ההתפרנסות שלו. מי שעומד אל מול האתגר הזה חשוב לדעת כי אובדן כושר עבודה נפשי יכול להיות מוכר בידי חברת הביטוח, עבור מי שיש בידו פוליסת אובדן כושר עבודה. עבור מי שאין לו פוליסה שכזו, ייתכן כי תהיה לו האפשרות לקבל קצבת נכות כללית מביטוח לאומי. יחד עם זאת כי לקבל את הפיצויים מהגופים השונים, צריך המבקש לעמוד בתנאים ברורים.
איזה מחלות נפש יכולות לזכות בקצבת אובדן כושר עבודה?
חשוב להבין כי לא כל אדם יכול להגיש תביעה בגין אובדן כושר עבודה נפשי כאשר הוא חש במתח או עצב. לרוב, כדי שאדם יוכל להכריז על אובדן כושר עבודה נפשי עליו לסבול ממצבים נפשיים חמורים כמו הפרעת חרדה, דיכאון, מאניה דיפרסיה, הפרעת אישיות גבולית, סכיזופרניה, הפרעה פסיכוטית ועוד. אם בשל התסמינים של ההפרעות הללו אדם אינו מסוגל להמשיך לעבוד בצורה תקינה בעבודתו, אז ייתכן שאותו אדם יהיה זכאי לפיצויים בגין אובדן כושר עבודה על רקע נפשי.
קצבת אובדן כושר עבודה כתוצאה מדיכאון וחרדה
דיכאון וחרדה הן בין הבעיות הנפשיות הנפוצות ביותר של העת שבה אנו חיים. בעיות אלה יכולות ליצור מצבים של חוסר מוטיבציה עמוק, קושי להתרכז, קושי לתקשר עם הסביבה, קושי לצאת מהבית ועוד. כיום, המודעות לתופעות הדיכאון והחרדה גדולה הרבה יותר מבעבר, כך שהסטיגמות סביב הנושאים הללו מתפוררים אט אט. יחד עם זאת, הדרך עוד ארוכה ובשל הקושי בהצגת אבחון המציג נתונים פיזיים, מי שלוקה בחרדה או דיכאון עשוי למצוא עצמו נאבק לא מעט אל מול חברות הביטוח או הביטוח הלאומי. לכן, במקרה זה, מי שמעוניין לקבל פיצויים על אובדן כושר עבודה נפשי רצוי שיפנה לשירותיו של עורך דין ביטוח לאומי או עורך דין המתמחה בתביעות ביטוח, כדי לקבל את התמיכה הראויה.
קצבת נכות אובדן כושר עבודה מלחץ נפשי
אנשים רבים חווים לחץ במקום העבודה בשל הדרישות לעמוד בלוחות זמנים קפדניים ודרישות נוספות. יחד עם זאת, לא כל מצב לחץ יהיה סיבה מספקת להצהיר על אובדן כושר עבודה נפשי אשר יאפשר קבלת פיצויים. יחד עם זאת, הלחץ הנפשי עשוי להוביל להתפרצות של הפרעות נפשיות או תופעות נפשיות חמורות יותר, אשר יכולות בהחלט לפגוע ביכולתו של אדם לתפקד כראוי במקום העבודה ואף מעבר לכך. יחד עם זאת, גם במקרה זה חשוב לקבל ליווי מקצועי של עורך דין ביטוח לאומי או עורך דין המתמחה בתביעות חברות ביטוח, כדי להגביר את הסיכויים לקבל הכרה במצב וקבלת פיצויים.
תביעה לאובדן כושר עבודה שנדחתה – מה אפשר לעשות?
אם הגשתם תביעה בגין אובדן כושר עבודה נפשי והתביעה נדחתה בידי הביטוח הלאומי או חברת הביטוח, אין זה אומר שהכל אבוד. במקרה זה מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות ביטוח לאומי או עורך דין תביעות ביטוח כדי לערער על ההחלטה ולזכות בקבלת הפיצויים בכל זאת. חברות הביטוח והביטוח הלאומי אינם ששים לאשר כל תביעה אשר מוגשת לקבלת פיצויים בגין אובדן כושר עבודה נפשי ולכן כדאי להיעזר בעזרה מקצועית, אשר תאפשר לחזק את הטענות ולקבל את האישור הנכסף.
אובדן כושר עבודה כתוצאה מהפרעות אכילה
הפרעות אכילה נובעות מהפרעה נפשית והן יכולות בהחלט להוביל לאובדן כושר עבודה. במקרה זה הבעיה הנפשית מביאה גם לבעיות פיזיות, כך שייתכן כי יהיו יותר הוכחות להסתמך עליהן בהגשת התביעה. חשוב לדעת כי אלה הסובלים מהפרעות אכילה כגון אנורקסיה, בולימיה ואכילה כפייתית, יכולים להיות זכאים לקבלת קצבת נכות כללית. במקרה זה ייתכן כי כדאי יהיה גם לפנות לשירותיו של עורך דין פנסיית נכות כדי לקבל קצבה מקרן הפנסיה.
אובדן כושר עבודה כתוצאה מהפרעה פסיכוטית
בדומה להפרעות אכילה גם אלה הסובלים מהפרעות פסיכוטיות יכולים להיות זכאים לקצבת נכות כללית, וגם ביכולתם להגיש תביעה בגין אובדן כושר עבודה נפשי ולקבל פיצויים מתאימים. הפרעה פסיכוטית או פסיכוזה היא מצב אשר יכול להוביל לליקויים משמעותיים בתפקוד בתחומים רגשיים, מנטליים וקוגניטיביים. אם כן, אנשים הסובלים מהפרעה שכזו בהחלט יכולים למצוא את עצמם ללא כל יכולת לתפקד במקום העבודה ולפרנס את עצמם. לכן, בהחלט מומלץ במקרים אלה להגיש תביעה בגין אובדן כושר עבודה נפשי כדי לקבל תמיכה כלכלית הולמת.
התייחסות חברות ביטוח לתביעות אובדן כושר עבודה על רקע נפשי
במקרה של הפרעות נפשיות ישנו קושי מסוים להציג הוכחות פיזיות על קיומו של המצב. אם כן ההוכחות היחידות נשענות על אבחון מטעם פסיכולוגים ופסיכיאטריים. לכן, לא פעם חברות הביטוח מסרבות לאשר תביעות של אובדן כושר עבודה נפשי בטענה שאין הוכחה מספקת כי ההפרעה הנפשית מונעת את היכולת לעבוד. בדיוק בשל סיבה זו חשוב מאוד לצאת למאבק בליווי מקצועי של עורך המתמחה בתחום, כדי שניתן יהיה להכין את התביעה בצורה הטובה ביותר אשר תביא לאישור. גם אם התביעה הראשונית נדחתה, אין זה אומר שצריך להרים ידיים. עורך דין מקצועי המתמחה בהגשת תביעות לחברות הביטוח ידע כיצד לתת מענה לסיבות שבגינן טוענת חברת הביטוח שלא ניתן לאשר את התביעה.
עורך דין לקבלת קצבה אובדן כושר עבודה
התהליך של תביעת אובדן כושר עבודה נפשי לקבלת פיצויים יכול להיות מורכב ואף מאיים. במיוחד לאור המצב הנפשי העדין שבו נמצאים התובעים, יש צורך בתמיכה הטובה ביותר. עורך דין המתמחה בהגשת תביעות מסוג זה לביטוח הלאומי או לחברות הביטוח, יאפשר למי שזקוק לתמיכה הכלכלית ליהנות מתחושת ביטחון שהתהליך נעשה בצורה הטובה ביותר.
שאלות ותשובות
שאלה: האם ניתן לקבל פיצויים בגין אובדן כושר עבודה נפשי בשל חרדה או דיכאון?
תשובה: כן. אלה הסובלים ממקרים קשים של חרדה או דיכאון יכולים לקבל פיצויים בגין אובדן כושר עבודה נפשי מביטוח לאומי או מחברת הביטוח הפרטית.
שאלה: מה גובה הפיצויים בגין אובדן כושר עבודה נפשי בשל הפרעות נפשיות?
תשובה: גובה הפיצויים ישתנה מתביעה לתביעה, אך לרוב הכיסוי יהיה עד כ-75% מהכנסת הברוטו של השנה הקודמת של התובע.
שאלה: האם אפשר לקבל קצבה רטרואקטיבית בשל מחלה נפשית?
תשובה: כן, בביטוח לאומי אפשר לקבל קצבה רטרואקטיבית עד שנה לפני מועד הגשת התביעה. בחברות ביטוח ניתן לקבל רטרואקטיבית גם 3 שנים לפני מועד הגשת התביעה.
שאלה: איך עו"ד אובדן כושר עבודה יכול להגדיל את סיכויי התביעה שלי?
תשובה: עו"ד המתמחה באובדן כושר עבודה יוכל להגדיל את סיכויי התביעה שלכם וזאת החל מהשלב הראשון, שלכאורה נראה הכי פשוט וקל – שלב הגשת התביעה. לפני הגשת התביעה יש לעשות עבודת הכנה משמעותית, להביא מסמכים רפואיים חזקים אשר יתמכו בבעיות הנפשיות מהן אתן סובלים, ולעיתים מומלץ אף לפנות למומחים רפואיים פרטיים לצורך קבלת מסמכים רפואיים חזקים. כל אלה עו"ד אובדן כושר עבודה מקצועי יכול לעשות עבורכם, להפנות אתכם לרופאים מומחים, לסדר את החומר הרפואי שלכם לפני הגשתו לחברת ביטוח או לביטוח לאומי, והדבר עשוי לעשות את ההבדל בין אישור התביעה שלכם לבין דחייתה.
שאלה: תביעת אובדן כושר עבודה נדחתה, מה אפשר לעשות?
תשובה: לאחר דחיית תביעת אובדן כושר עבודה, הן על-ידי חברת ביטוח והן על-ידי ביטוח לאומי, יש צורך שעורך דין מנוסה ומקצועי יבחן את סיבות הדחייה. לאחר מכן ניתן להגיש ערר או ערעור, ולתקוף את הדחייה. מומלץ לעשות זאת כמה שיותר מהר לאחר קבלת מכתב הדחייה, שכן לעיתים יש צורך לעשות פעולות הכנה לקראת הערר, ואסור לבזבז זמן.
שאלה: האם יש צורך בליווי של עורך דין אובדן כושר עבודה בוועדה רפואית?
תשובה: התשובה היא בהחלט כן. ועדה רפואית היא ה"מאני טיים". שם יש להציג את כל הבעיות הרפואיות, וצריך לדעת להציג אותן. כמו כן, יש צורך לקבל הדרכה לפני הוועדה על מנת שלא לעשות טעויות. הניסיון מלמד שהדרכה נכונה והיערכות טובה לוועדה רפואית משנה בהרבה מקרים את התוצאה, כך שהתביעה מאושרת והנכה מקבל קצבת אובדן כושר עבודה כפי שהוא רצה.